Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
ahoj maminky,
na přelomu března dubna se budeme stěhovat do nového bytu. Prckovi bude tou dobou 16 a půl měsíce.
Bohužel se zdá, že bude po mě a změny se mu moc nezamlouvají. Já změny nesnáším a už teď vím, že to pro mě bude stres na žebříčku 1-10, kdy deset je smrt blízkých, tak devítka…
Máte tipy, jak ten přechod zvládnout, jak batole připravit, či jak to přežít? Stěhovali jste se tak nějak a batolátka to přežily a zvykly si rychle? Mám hrůzu, že se rozhasí spaní, že nebude chtít v novém usnout, jak nebude chtít jíst, bude nervózni, ukňouraný a já sama se sebou budu mít co dělat… zachvacuje mě panika už teď…
Ahoj,tak mi se stěhujeme zítra
,ale malýmu je 5 měsíců,to mám spíš obavy o staršího tomu je 12.no už máme vše odstěhovaný,tak dnes už spíme v takových polních podmínkách
.no nšjak to zvládnout musíme,ale než to tam dám všechno do kupy to bude děs a hrůza a já teda taky nesnáším jakékoli změny,ale hold se nedá nic dělat,než si zvyknout no
![]()
Ahoj, my se stěhovali v Jeníkovo 17ti měsících a naprosto v pohodě. My byli v klidu a Jenda taky. Postýlku měl stejnou, jen šel do svého pokojíku. Stres z toho nemel, dodrzeli jsme usinaci ritualy a vse okolo. V podstate jako kdekoliv na navsteve. Dost cestujeme, takze kluci jsou zvykli na zmeny prostredi. U nas proste nebyl vubec zadny problem. Podle me by to hur nesl treba ve trech letech. ![]()
Myslim, ze kdyz budes ve stresu ty, tak to na malyho preneses.
Hod se do klidu a uvidis, jak to bude v pohode.
Jo a na to zaverecne prevezeni vsech zbylych veci (nabytek jsme vezli z 90% o tyden driv) jsme dali Jendu pres den k babicce (na noc jsme jeli za nim prespat) a on prisel proste do zarizeneho bytu. Stacil na to vikend a uplne v pohode.
Stěhovali jsme se před vánoci z bytu do baráčku a malému bylo tou dobou 19 měsíců, byl hodně nervní, takže jsme přesun uskutečnili za dva dny a už jsme spali v baráčku. Já si zvykla rychle, malej taky…, on je teďka mamánek, takže když mě má poblíž, je v pohodě.
Stehovali jsem se, kdyz byly Julce necele dva mesice… a podruhe, kdyz ji pbyl rok a pul. Navic jsme cestou bourali(manzel byl po stehovani uz opravdu utahany, byla to jeho chyba, nastesti se nic krome odpisu naseho starsiho auta nikomu nestalo) a prisli i o postylku, takze sla rovnou do nove vetsi postele… resp. sla tam pote, co to manzel dal novy byt do poradku a do provozu, takze jsem jeste asi mesic bydleli na chalupe…vzala si svuj novy krasny pokoj za svuj hned a od prvniho dne spala ve velke posteli bez problemu…hrozne to bylo… ale ja se uz stehovala mockrat, takze i tak to na zebricku stresu v nejvyssim patre nemam…
ahoj, podle mě je nejdůležitější, abys byla v klidu ty a nepřenášela stres na dítě, to pokud bude mít kolem sebe stejné klidné a vyrovnané rodiče a oblíbené věci, tak by to mělo zvládnout v pohodě, obzvlášť, pokud se bude aktivně účastnit samotného stěhování
Super diskuse, podobnou jsem chtěla založit ![]()
Nás čeká stěhování cca za půl roku a taky přemýšlím, jak to malý zvládne. Bude mu dva a kousek, sice se budeme stěhovat jen o patro výš, ale přijde o nepřetržitý kontakt s babičkou a dědou, na který je hodně zvyklý
Navíc je hodně režimový a háklivý na změny, tak jsem zvědavá, jak se mu bude zamlouvat jeho vlastní pokojíček ![]()
Hlavně se hoď do klidu ty, protože jestli budeš takto na nervy, tak malý bude na nervy z tebe (když už z ničeho jiného)
Asi bych si s ním o tom hodně povídala, že se budeme stěhovat do nového (domečku, bytu…), co tam bude mít a jak to bude mít super, co tam budeme dělat… - aby to hlavně bral jako pozitivní věc, nedělat z toho nějakého strašáka. A třeba se tak trochu naladíš na to pozitivně i ty ![]()
A pak jak někdo psal, dát mu tam stejnou postýlku, stejné věci, aby byl „ve svém“, co nejvíc to půjde.
My jsme se zatím přímo nestěhovali, ale teď jsme byli týden u kámošky a dobré, vůbec jsme to neřešili, nestresovali kolem toho a zvykl si úplně lehce a bez problémů, pak už tam byl jako doma
První noc se vzbudil a zoufale volal mamííí, když mě tam neviděl, druhou noc se probudil „standardně“ a další noci už v klidu spal jak dřevo ![]()
Stěhovali jsme se v Klárčiných 16 měsích a bylo to úplně v pohodě. Ten jeden den, kdy se tahal nábytek a krámy byla na hlídání u babičky, aby nedošla nějakého zranění, ale vybalovala už s náma. Já jsem byla 3 měsíce před porodem, takže jsem moc makat nemohla, tak jsem hlavně hlídala ji, aby nepáchala nepravosti.
Prvních pár nocí spala s náma v ložnici a pak jsme ji přesunuli do pokojíčku na poobědové spaní, zvykla si na něj a pak tam šla i na noc.
Takže já bych se tím fakt nestresovala, spíš si myslím, že ho bude bavit zkoumat nový terén a tak. Potíží s jídlem a tak bych se fakt nebála, max. to spaní. A musí přdevším cítit klid z tebe!
My se stěhovali loni dvakrát, jednou v listopadu (museli jsme už barák opustit) a podruhé na konci roku do nového.
Při stěhovacích akcích byl teda Oliver u babičky na víkend. Jinak bych řekla, že to nesl dobře. Ba naopak je nadšený, když může vybalovat věci z krabic.
Mé nadšení je již menší. ![]()
Ale ještě ve starém jsem mu nad postýlku koupila takové samolepky na zed. A při každém stěhování jsme brali postýlku a ty samolepky. Takže ten svůj koutek měl pořád stejný. Jak to viděl byl nadšený a nebyl problém.
Díky za reakce.
Jj, já vím, že hodně bude záležet na mě, ale bude to strašně náročný ![]()
MaryClementine píše:
Díky za reakce.
Jj, já vím, že hodně bude záležet na mě, ale bude to strašně náročný
Myslíš kvůli vybalování nebo čeho se vlastně tak bojíš? ![]()
Zvladnete to, uvidis. Bud v klidu a maly bude taky. Nic neporadim, my totiz s timhle problem nemame. Drz se, o nic prece nejde, neboj ![]()