Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Mám dvou a půl letou holčičku a dvou a půl měsíčního chlapečka (a dvě starší děti, ale to je ted´vedlejší). Chtěla jsem se zeptat, jak naučit nebo přimět to batole, aby se dokázalo chcilku samo zabavit. Je to už na palici, mám ji pořád za zadkem. Nabízím jí kostičky, panenku, kočárek, autíčka, knížky a ona si s tím dokáže hrát, ale jen když jsem u ní. Asi pochopíte, že to prostě furt nejde. Jediné, čím by se zabavila, je počítač. Zapne ho, kliká myší, kolikrát mi v něm udělala pěknej vítr. Ale já nechci, aby v tomhle věku už měla počítač jako koníček, takže ji od něho vyháním, načež ona řve a za minutu je na něm zpátky.
Vyndej nějaké obyčejnější věci - hrnce, misky, lžíce, měchačky a dej jí něco, co může přendavat (u nás vedou křupky a piškoty). Nebude to na dlouho, ale každá čtvrthodina dobrá, ne ![]()
Jo to bych mohla zkusit. Děkuji za inspiraci. Mimochodem te´d oba usnuli, takže se můžu pár minut věnovat své překladové práci, než zas začne jeden nebo druhej kňárat.
Když už jsme u toho počítače, zkoušelas jí dát do ruky kalkulačku? Na tržnici ji koupíš za stovku, no a může si do ní Ťukat po libosti…
Jinak je obecně známé, že děti v batolecím věku mají rády kulaté věci a taky měkké věci (že by souvislost s kojením?) Tak bych zkusil vytáhnout třeba molitanové tenisáky - kus za dvanáct korun, Pokud by se někde v obchodě našly plastové kuželky (jenom taková vyfouknutá plastová skořepina…), tak to je pro batolata taky super hračka. A různé plyšové kostky s rolničkou uvnitř a tak dál…
To celé bych naskládal na deku, z každé strany přistavil jednu židli a udělal „domeček“. A je z toho dětská hra na půl dne… ![]()
Počítač jsem synkovi také nechtěla dovolit, tak jsme mu koupili pokladnu od Fisher price. Dokáže si s tím hrát i hodinu a dost věcí ho to naučí. Takže příjemné s užitečným
Můžeš jí koupit dětský notebook.
Ještě synka na docela dlouhou dobu zabaví omalovánky ![]()
Ale každé dítě je jiné… já ho to učím od malička, aby si hrál chvíli sám a totéž teď jeho brášku. A daří se ![]()
Jura007 píše:
Když už jsme u toho počítače, zkoušelas jí dát do ruky kalkulačku? Na tržnici ji koupíš za stovku, no a může si do ní Ťukat po libosti…Jinak je obecně známé, že děti v batolecím věku mají rády kulaté věci a taky měkké věci (že by souvislost s kojením?) Tak bych zkusil vytáhnout třeba molitanové tenisáky - kus za dvanáct korun, Pokud by se někde v obchodě našly plastové kuželky (jenom taková vyfouknutá plastová skořepina…), tak to je pro batolata taky super hračka. A různé plyšové kostky s rolničkou uvnitř a tak dál…
To celé bych naskládal na deku, z každé strany přistavil jednu židli a udělal „domeček“. A je z toho dětská hra na půl dne…
Jj, udělat bunkr !
Super nápad ![]()
eva valoi píše:
Jo to bych mohla zkusit. Děkuji za inspiraci. Mimochodem te´d oba usnuli, takže se můžu pár minut věnovat své překladové práci, než zas začne jeden nebo druhej kňárat.
Mně se spánkově docela míjí, takže taky děs běs
![]()
Juro, to jsou všechno fajn nápady. Kuželky koupím, ty ještě nemáme, ale myslím si, že budeme koulí na kuželky koulet spolu a já budu zas tam, kde ted´.
Ono je to spíš všechno moje blbost. Já dodělávám vysokou školu a mám toho moc, potřebuju aspoň chvilku něco dělat a prostě nemám absolutně kdy. Zkoušela jsem si přivstat ráno před pátou a bác, za 10 minut se ven z postele souká i batole. Tak jsem to vzala z druhého konce - ráno to nejde, budu tedy studovat večer, až usnou. udělala jsem se ještě kafíčko a opravdu jsem šla spát až ráno, ovšem neudělala jsem ani ťuk, nebot´kafíčko si společně s mlékem dal i můj kojenec a bylo zase veselo.
Zkusila bych činnosti, které se netváří jako hra..Něco na způsob pomoci v domácnosti. Třeba jí dát do umyvadla nějaké věci, s tím ,že nutně potřebuješ aby je umyla..Dávat úkoly..aby složila miminku bodyčka ( je jedno, že to rozhází), aby namalovala obrázek pro mimi nad pultík, protože se mimi nudí..Prostě oblbovat a úkolovat.Možná už má hraček plný zuby..
Jinak na pc jsou i hezké hry i pro takhle malé děti - naučné..třeba gordi..( barvy, tvary, oblečení, atd..)možná bys i potom snesla, že tam pár minut je.. ![]()
No co jsem tak viděl, tak spoustu dětí baví tou kuželkou do něčeho mydlit… Ale protože to je měkký plast, tak se obvykle žádné ničení nekoná. Jenom je u toho trochu randál… ![]()
jo jo, misky, vařečky, hrnce vedli i u nás. Jára si i vozil v traktůrku brambory
. Košík s kolíčkama byl taky dobrej. Kuželky se dají udělat i z prázdných petflašek
. kalkulačku dneska už koupíš za pár korun, za 100,– je draháá
(nedávno jsem kupovala chlapovi v albertu za 29kč)
Zkusila bych taky modelínu .. tu by si mohla patlat. Jáju hodně bavili taky korálky, měl takový velký dřevěný a navlíkal si je sám
.
Taky si rád hrál s konzervama
nej bylo když mi z nich srhal etikety (jahody, hrášek, mix zeleniny, žampiony) pak to bylo i pro mě vzrůšo co tam po otevření najdu ![]()
andela píše:
jo jo, misky, vařečky, hrnce vedli i u nás. Jára si i vozil v traktůrku brambory. Košík s kolíčkama byl taky dobrej. Kuželky se dají udělat i z prázdných petflašek
. kalkulačku dneska už koupíš za pár korun, za 100,– je draháá
(nedávno jsem kupovala chlapovi v albertu za 29kč)
Zkusila bych taky modelínu .. tu by si mohla patlat. Jáju hodně bavili taky korálky, měl takový velký dřevěný a navlíkal si je sám.
Taky si rád hrál s konzervamanej bylo když mi z nich srhal etikety (jahody, hrášek, mix zeleniny, žampiony) pak to bylo i pro mě vzrůšo co tam po otevření najdu
Tak zrovna ty korálky bych chtěla zkusit, jenže nemůžu nikde sehnat ty velké dřevěné. Nevíš, kde by se daly koupit? V Boleslavi jsem hračkárny prolezla. Všude měli zrovna jenoma takové ty maličkaté korálečky.
Lizbeth píše:
Zkusila bych činnosti, které se netváří jako hra..Něco na způsob pomoci v domácnosti. Třeba jí dát do umyvadla nějaké věci, s tím ,že nutně potřebuješ aby je umyla..Dávat úkoly..aby složila miminku bodyčka ( je jedno, že to rozhází), aby namalovala obrázek pro mimi nad pultík, protože se mimi nudí..Prostě oblbovat a úkolovat.Možná už má hraček plný zuby..
Jinak na pc jsou i hezké hry i pro takhle malé děti - naučné..třeba gordi..( barvy, tvary, oblečení, atd..)možná bys i potom snesla, že tam pár minut je..
Taky to děláme, ona mi asistuje prakticky u všeho. Tak jedině ji to nechat skládat samotnou. Jenže mně přijde, že ona jde za chvíli od toho. Kam jdu já, tam jde ona. Zkrátka má na to ve svém věku ještě holt nárok. V 15 ji budu honit, aby byla chvíli doma.
Děkuju vám všem za inspiraci. Jak jsem si tady s vámi chvilku povídala, tak jsem se docela uklidnila a získala trochu nadhled. Byla jsem už dneska ze všeho trochu vzteklá. Takže vám všem moc děkuju nejen za dobré nápady, ale i za psychickou podporu. Eva.
evi tuším že jsem jedny sehnala na MMB a jedny následně koupila u babičky v malé hračkárně. Ty z mmb jemmusela ale protřídit, jinak byli všechny tak 2cm velké, možná některé o chlup větší.
a co ještě lego nebo něco podobného?? taková stavebnice?? Když vono je to těžký takovýho prcka samotnýho zabavit no .. moc dlouho nevydrží u ničeho.
Ještě jí vraž třeba pastelky a papír ať si čárá ![]()