Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
My to ze začátku dělali tak, že jsme na návštěvě u babičky dávali u ní malýho spát po obědě (měl tam nachystanou dětskou postýlku). Když to proběhlo OK, tak jsme ho tam jednou nechali i přes noc a přijeli si pro něj až druhý den. Teď tam přespává naprosto běžně.
Začínali jsme s tím cca v 1,5 roce.
Být tebou, tak to zkusím a uvidíš. Když to neproběhne úplně OK, tak to ještě na čas odložíš (a trvalé „následky“ ten 1 pokus na něm určitě nenechá).
Ahoj, do jistý míry jsou to určitě hlavně tvoje obavy. Syn brečet bude, to je jasný, ale to by nejspíš brečel i ve 3 letech. Nevím, jestli bych dala na hlídání dítko takhle brzo, ale naše starší šla poprvé přes noc v necelých 18měsících a to proto, aby to natrénovala, protože druhý porod byl za dveřma. Kdybych nebyla těhu, třeba bysme počkali, třeba ne, nevím. Každopdáně to zvládla na 1. Naši si pro ní přijeli a odváželi svým autem, v autě řvala jak tur, takže já pak nestála za nic, ale prý se za rohem uklidnila a byla celý dva dny v pohodě. A to na mě fixovaná byla hodně. Mladší byla taky kolem 15 měsíců, ale se starší ségrou a ta ani nezaknourala, ale ta fixovaná není.
Tak to zkus. Ještě si zodpověz, jak je mamka daleko a jestli jste mobilní v případě, kdyby to nešlo
Anonymní píše:
Dobrý den, chtěla bych se vás zeptat co by jste dělali v mém případě… synovi je 15 měsíců, babička ho jezdí navštěvovat 1-2× do měsíce a reaguje na ní moc dobře vydrží s ní sám celý den, ale je to u nás doma… V noci se pořád budí 1-2× někdy jen proto, že chce ke mě do posteleněkdy zas vypije celou lahev mlíka… Už jsem hodně unavená, jsem bez partnera a na všechno sama, vím, že babička bude štěstím bez sebe když jí vnuka na víkend svěřím, ale nevím jak by na o reagoval syn u ní byl jen jednou jako měsíční miminko pak už ne
syn na mě není fixovaný, když ho svěřím mamce, nebo kamarádce je úplně bez problémů
Ale nevím zda by to zvládl i přes noc
Nebo to jsou jen mé zbytečné obavy z toho, že bych byla první noc bez něj? kdy si myslíte,že je dobré svěřit dítě na víkend k babičce? babička je moc hodná, a vnuka miluje
Vím, že asi nemůžete odhadnout reakce mého syna, to neumím ani já, ale jak jste to řešili vy? děkuji za odpovědi
![]()
Zkus vyzkoušet, nejdřív spaní u babičky s ním a pokud to snese dobře, tak bych ho tam nechala.
není to moje mamka, ale maminka bývalého přítele… bydlí 100km daleko, ale autem to není žádný problém dojet hned
Já bych tam s ním nejela, protože vím, že by řval kdybych odcházela, přijeli by si pro něj k nám… přes den nebude mít syn žádný problém si myslím, po obědě usíná v kočárku a úplně bez problémů a přes den by si tam to prostředí prošmejdil
měl by tam svou vlastní cestovní postýlku(spí v ní i když jsme doma, protože v dřevěné se pořád mlátil o žbrdliny
je to cestovatel
svojí peřinku, deku, plyšáčky, hracíopičkuu které usíná, svých 10 dudlíků, hračky
Vím, že kdybych tam spala s ním tak vyvádět nebude, protože tam budu, je možný, že nebude vyvádět ani tak… On je to strašnej pohodář a neteskní po mě když někam jdu (snad to nezakřiknu)… Spíš potřebuju ujistit, že by to bylo vpohodě a že vaše děti to také zvládli ( jak to zvládli? ) na jedničku ![]()
Na víkend zatím nebyl, ale přes noc a celý den u babičky ano. Dopadlo to dobře a to je ještě kojený, nějak mu to nechybělo.
Já vyzkoušela předem, se spaním u babičky na nečisto. Byla jsem tam, ale večer a v noci se starala ona. My jsme si s manželem zašli na večeři, byla jsem na telefonu za rohem. Ráno opět vyzvedla z postýlky babička. vše bylo OK.
Alpaka píše:
Na víkend zatím nebyl, ale přes noc a celý den u babičky ano. Dopadlo to dobře a to je ještě kojený, nějak mu to nechybělo.
Já vyzkoušela předem, se spaním u babičky na nečisto. Byla jsem tam, ale večer a v noci se starala ona. My jsme si s manželem zašli na večeři, byla jsem na telefonu za rohem. Ráno opět vyzvedla z postýlky babička. vše bylo OK.
A tvůj klučík na tebe fixovaný není? Dokáže si hrát sám, nepotřebuje stále tvou pozornost jako ten můj? Já si myslím, že to bude v pohodě babička bude nejštastnější člověk na světě a postarat se dokáže a jak už jste tady psali, když to nezkusím nezjistím nic
Ale když mě ještě některé z vás ujistí, žeto bude v pohodě a že na syna budu myslet i když k babičce půjde za 5 let a nervózní budu tak jako tak bude jen a jen ráda ![]()
Náš malej spával u babičky v podstatě hned od útlého věku.myslím,že poprvé také plakal,ale jinak s tím nemá problém.
Za zkoušku nic nedáš.Když bude plakat zkusíte to později ![]()
Anonymní píše:Alpaka píše:A tvůj klučík na tebe fixovaný není? Dokáže si hrát sám, nepotřebuje stále tvou pozornost jako ten můj? Já si myslím, že to bude v pohodě babička bude nejštastnější člověk na světě a postarat se dokáže a jak už jste tady psali, když to nezkusím nezjistím nic
Já vyzkoušela předem, se spaním u babičky na nečisto. Byla jsem tam, ale večer a v noci se starala ona. My jsme si s manželem zašli na večeři, byla jsem na telefonu za rohem. Ráno opět vyzvedla z postýlky babička. vše bylo OK.Ale když mě ještě některé z vás ujistí, žeto bude v pohodě a že na syna budu myslet i když k babičce půjde za 5 let a nervózní budu tak jako tak bude jen a jen ráda
Potřebuje stálou pozornost, ale babiččina mu stačí. Nicméně babička, děda a prababička jsou jediní. S nikym jinym nevydrží ani minutu.
Anonymní, nejvíc nervní budeš ty, opravdu to zkus nanečisto, abys měla jistotu, že vše bude OK. Nebýt doma, ale nejlépe někde za rohem s kamarády na telefonu.
Reakce jsem nečetla.ale klidně ti napíšu,jak to probíhalo u nás.1.vnoučka jsem měla na noc kolem jednoho roku,byl zvyklý spát s maminkou,tak usínání stálo za to.Do desíti večer jsem ho vozila po dědině v kočárku.Pak jsem ho položila na polštář a venku na houpačce uhojdala v náruči.Pravda,bylo to v létě.Jakmile zabral,spal celou noc.Druhý vnuk u nás byl porve na noc,ještě nemě ani rok,navíc byl nemocný.Rodiče taky,takže byl u babičky.Spal u nás líp jak doma.Třetímu taky byl necelý rok.Spí u nás kluci líp jak doma.Neboj,babička si poradí.My babči jsme vynalézavý.
jjelena píše:
Ahoj, do jistý míry jsou to určitě hlavně tvoje obavy. Syn brečet bude, to je jasný, ale to by nejspíš brečel i ve 3 letech. Nevím, jestli bych dala na hlídání dítko takhle brzo, ale naše starší šla poprvé přes noc v necelých 18měsících a to proto, aby to natrénovala, protože druhý porod byl za dveřma. Kdybych nebyla těhu, třeba bysme počkali, třeba ne, nevím. Každopdáně to zvládla na 1. Naši si pro ní přijeli a odváželi svým autem, v autě řvala jak tur, takže já pak nestála za nic, ale prý se za rohem uklidnila a byla celý dva dny v pohodě. A to na mě fixovaná byla hodně. Mladší byla taky kolem 15 měsíců, ale se starší ségrou a ta ani nezaknourala, ale ta fixovaná není.
Tak to zkus. Ještě si zodpověz, jak je mamka daleko a jestli jste mobilní v případě, kdyby to nešlo
Nestraš ji.
To, že bude brečet není vůbec jisté. Můj nebrečel ani při nácviku, ani teď… ![]()
Anonymní píše:
není to moje mamka, ale maminka bývalého přítele… bydlí 100km daleko, ale autem to není žádný problém dojet hnedJá bych tam s ním nejela, protože vím, že by řval kdybych odcházela, přijeli by si pro něj k nám… přes den nebude mít syn žádný problém si myslím, po obědě usíná v kočárku a úplně bez problémů a přes den by si tam to prostředí prošmejdil
![]()
měl by tam svou vlastní cestovní postýlku(spí v ní i když jsme doma, protože v dřevěné se pořád mlátil o žbrdliny
je to cestovatel
svojí peřinku, deku, plyšáčky, hracíopičkuu které usíná, svých 10 dudlíků, hračky
Vím, že kdybych tam spala s ním tak vyvádět nebude, protože tam budu, je možný, že nebude vyvádět ani tak… On je to strašnej pohodář a neteskní po mě když někam jdu (snad to nezakřiknu)… Spíš potřebuju ujistit, že by to bylo vpohodě a že vaše děti to také zvládli ( jak to zvládli? ) na jedničku
Moje dítko to zvládlo suprově. Nebrečelo ani při nácviku, ani teď, když je starší. Ze začátku, když se náhodou v noci vzbudil, tak prý plakal a volal máma (což dělal normálně i doma), ale když zjistil, že je tam jen babička, vzal si od ní flašku s mlíkem a v klidu spal dál… ![]()
Dala jsem už cca 3× na noc, nebrečela, všichni jsme byli spokojení ![]()
zkus to. Mamka s tím musí počítat,ž e noc může být rušná. A určitě to zvládne.
Kačka takhle spala poprvé u našich v 8 m… je pravda, že to s ní byla i Kristýna.
A naši - hlavně táta - už se těší na další nocování a na to, jak s Nimi Kačka pojede na jaře na víkend ![]()
Dobrý den, chtěla bych se vás zeptat co by jste dělali v mém případě… synovi je 15 měsíců, babička ho jezdí navštěvovat 1-2× do měsíce a reaguje na ní moc dobře vydrží s ní sám celý den, ale je to u nás doma… V noci se pořád budí 1-2× někdy jen proto, že chce ke mě do postele
někdy zas vypije celou lahev mlíka… Už jsem hodně unavená, jsem bez partnera a na všechno sama, vím, že babička bude štěstím bez sebe když jí vnuka na víkend svěřím, ale nevím jak by na o reagoval syn u ní byl jen jednou jako měsíční miminko pak už ne
syn na mě není fixovaný, když ho svěřím mamce, nebo kamarádce je úplně bez problémů
Ale nevím zda by to zvládl i přes noc
Nebo to jsou jen mé zbytečné obavy z toho, že bych byla první noc bez něj? kdy si myslíte,že je dobré svěřit dítě na víkend k babičce? babička je moc hodná, a vnuka miluje
Vím, že asi nemůžete odhadnout reakce mého syna, to neumím ani já, ale jak jste to řešili vy? děkuji za odpovědi