Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahojky holky,
vzhledem k tomu, že nejsem žádné tintítko od přírody, tak se furt děsím kolik celkem přiberu.
Moje máti během těhu nabrala mezi 25-35kg. Což si neumím u sebe představit. Takže bych tak potřebovala takovou korekci „jak moc kynu“. Vím, že je to hodně individuální a vím, že to nejhorší ještě příjde.
Ale jak jste na tom byli nebo jste vy? Vím, že existují tabulky, kolik by se mělo přibrat v kterém týdnu…ale víte jak, zajímá mě realita.
10tt - 107kg
14tt - 107kg
18tt - 105kg
22tt - 108kg
24tt - 109kg
Jamap no pokud je vše v pořádku, tj miminko roste a nestrádá, nikde není psáno že opravdu musíš přibírat. Takže opravdu nejez za dva (to platí leda u anorektiček případně v dobách hladomoru a ten nám nehrozí), spíše jez zdravě, méně a častěji, neujížděj na sladkém. Já například přibrala celkem 2 kila (v těch posledních týdnech) a kilo před porodem ještě zhubla.
Doktorka neřekla ani slovo, když se malý narodil měl 3,8 kg… ale taky jsem nebyla a nejsem žádné vyžle, takže měl z čeho brát…
Protože pokud zbytečně přibereš, budeš to pak nosit a hubnout ty sama…
Už jsem to tu dnes psala do jiné diskuse
Já přibrala přes 28 kilo, tak do 18 týdne to celkem šlo, ale pak jsem byla schopná přibrat 7 kilo za 3 týdny
Já bych se tím až tak netrápila, já jsem se snažila jíst celkem zdravě a moc se nepřejídat a stejně mi to šlo nahoru. Můj manžel na to vyvinul teorii, že každá ženská má prostě svojí těhu váhu, na kterou se to tělo má dostat, aby vše v pohodě zvládalo (No spíš mě chtěl utěšit
)
Každopádně jak to šlo rychle nahoru, šlo to i dolů, takže v klídku ![]()
Ahoj.
Ono taky záleží na tom,jestli je ti špatně,co jíš,jestli celý den ležíš a tak.
Já jsem v prvním těhu přibrala 21,5kg…Špatně mi nebylo.Celkem dost jsem se hýbala (2× stěhování a 2× malování). Pozor na hoznové víno. Trochu jsem na něm ujela (¨cca 250g denně) a za měsíc přibrala 4 kg!
V druhém těhu jsem přibrala 16 (nebo 17 kg)…Ze začátku jsem trošku hubla,páč jsem zvracela minimálně 6× denně.
Ve třetím ??? o něco míň než ve druhém......Ze začátku jsem nehubla i když mi bylo pořád špatně a skoro pořád jsem zvracela.Nebyla jsem schopna pozřít nic jiného než šťávu ze švestkového kompotu.Někdy i pár švestek.A taky po troškách pepsinu.
Dolů to zatím nějak nejde,ale u mě kojení na hubnutí nefunguje.Já hubnu až tak půl roku po ukončetí kojení…Už jednou jsem se o tom přesvěčila. ![]()
Před prvním těhu jsem vážila 57,5 kg při 164cm. ![]()
Ahoj,
tak z původní (celkem vysoké) váhy jsem do 2.týdne zhubla o 12kilo, ale bylo to stresem v práci, zemřela mi babička a fakt mi bylo zle.
Do porodu jsem přibrala 4kila a Lukášek měl 3900gramů při narození.
U prvního dítěte jsem přibrala 11kg, teď jsem ve 32.tt, a mám zatím nahoře 9kg.
Ja taky nejsme zadny drobecek. Do nejakeho 25tt jsem pribrala 4kg, pak jsem dostala strevni chripku - sice jen asi tridenni, ale ty 4 kg byly dole. Do konce tehu jsem pribrala dalsi 4 kg. Nikdo se nad tim nepozastavoval.
Eri mela pri narozeni 3,24kg. Ja jsem v porodnici nechala 8kg a od navratu dom mam dalsi 3kg dole.
Kamaradka pribrala v tehu 30kg a 20 nechala v porodnici a tech zbylych deswti se nemuze porad zbavit.
Takze je to fakt individualni ![]()
Prejeme pohodovy zbytek tehu a rychly a pokud mozno bezbolestny porod ![]()
Ahoj Jamap, já bych si z toho zase tak moc nedělala. Jsem asi stejná váhová kategorie (rok snažení mi dohodil nskoro 20 kilo a ani před tím jsem nebyla žádný drobek). Těhotenství jsem začínala na 92,5, přes problitých pět měsíců mám ve 29 týdnu 103 kilo. A to s ohledem na nevolnosti mám mnohem menší kalorický příjem než před těhu. Pokud más nějaké problémy další (já štítnou žlázu, vysoký tlak a otoky), je jasné, že přibereš víc. Voda se nabaluje na tukové buňky, čím míň jich máš, tím míň přibereš. Nejíst za dva je dobrá rada, ale rozhodně bych se netrápila hlady. I když vím, že řada holek to dělá - hlídá se až moc. Jen jez klidně všechno, ale s mírou a nedělej si hlavu. Pohodové těhu přeju
Já jsem nabrala celkem skoro 20 kg (celkem jsem pak měla 80), ale z porodnice jsem šla o 11 kg lehčí - Matýsek měl skoro 4 kg. Dalších 5 kg jsem zhubla během 3 měsíců díky kojení a kolotoči kolem mimča a zbytek šel tak nějak postupně sám. Teď se snažíme o druhé, tak se budu hlídat, abych se nevyžírala tak, jako minule
Moje tchýně přibrala při obou těhu jen po 6 kg, ale byla před tím už dost silná, takže si to mimča braly ze zásob. Neboj, bude to dole dřív, než se po porodu prvně pořádně vyspíš ![]()
Ahojte
Tak já jsem v 15,týdnu a mám zatím 4.kg a to jsem 3.mněsíce blinkala
![]()
Ahojky, ja jsem mela pred tehu 62 kg (172 cm), v prvnim trimestu jsem pribrala 1,2 kg. Potom jsem prestala pracovat, zacla se mene hybat, vice spat, odpocivat, pravidelneji jist, nez v dobe prvniho trimestu, prestalo mi byt spatne a chytla me mlsna ......no a v den porodu jsem mela 90 kg (+28 kg). Moje mama pribrala to same. Je to asi dedicne. Ctyri mesice po porodu jsem mela 60 kg (- 2 kg, nez s cim jsem zacla). Kojila jsem jako o dusi a mela jsem trosku stres. Ted jsem na 65 kg (jim porad jako nezavrena a minuly tyden jsem prestala kojit).
Nekde jsem slysela, ze cim hubenejsi tehule na zacatku, tim ma vetsi predpoklad notneho pribrani na vaze. Telo to musi asi dohnat a tukove se pripravit na dalsiho najemnika a stravnika.
Marketa
Já v těhu přibírám hodně a z jídla to není, protože jím stejně jako před otěhotněním. Napíšu váhy při prohlídkách u dr.:
1. těhotenství (počáteční váha 43 kg):
11tt - 43 kg
14tt - 44 kg
18tt - 46 kg
21tt - 49 kg
25tt - 52 kg
29tt - 54,5 kg
32tt - 55,2 kg
36tt - 57,5 kg - tady se přibírání téměř zastavuje
38tt - 57,5 kg
39tt - 58 kg
40tt - 58,5 kg
2. těhotenství (počáteční váha 47 kg):
18tt - 49,5 kg
21tt - 53 kg
26tt - 55 kg
30tt - 58 kg ![]()
Ahojky, já měla před těhotenstvím s dcerkou 80kg, ve 40.tt 106 kg, tudíž jsem přibrala 26kg a takhle jsem odcházela i z porodnice a na konci šestinedělí jsem měla stále 106 kg. A to dcera měla porodní hmotnost 4 370g a já kojila jako o život a nezhubla jsem ani deko, asi půl roku po porodu jsem měla 95kg a zbytek jsem zhubla až po ukončení kojení v jejich 2 letech, když jsem začala pořádně chodit cvičit a držet dietu.
V každém těhotenství je mi zle až do 20.tt a zvracím poměrně často, přesto přibírám a to i v prvním trimestru, což moje dr. docela chápe, mám sníženou f-ci štítné žlázy, a když trochu nesedí dávka hormonu, tak se prostě přibere, tohle neovlivním a nepřijde mi to ani důležité, o 2 děti jsem přišla, z prvního těhu ve 23.tt a ze 4. těhu ve 22.tt, tudíž váha je opravdu u mě až na posledním místě i dr. mi říká, váhu nechte váhou, hlavně, ať vám to tentokrát dobře dopadne, takže se tím už netrápím, ať mám klidně zase 100 kg, hlavně ale, ať je miminko na konci těhu zdravé…
Ahoj, já jsem za těhotenství přibrala 14 kilo, z 57 na 71. V prvním trimestru nic, spíš šla váha maličko dolů, pak tak 1 - 2 kila od kontroly ke kontrole, nakonec v posledních týdnech trochu víc. Ale po porodu (dcera rovné 4 kg) šla váha při kojení rychle dolů, byla jsem na původní, asi když byly Zuzce 3 nebo 4 měsíce. Kolem té doby jsem si kupovala nové kalhoty, a teď (je jí 16 měsíců) na mě visí, takže i když jsem od té doby už víc na kila nezhubla, musela jsem nějakou záhadou ubrat v pase. A to podotýkám, že na cvičení většinou nemám čas, náladu nebo obojí, jenom se honím kolem té své divošky, a nějak vyzáblá nebo se sklonem k hubenosti jsem nebyla ani před těhu (mám jen 155 cm).
Na druhou stranu když moje mamka čekala bráchu, přibrala jen 8, brácha měl 4 kila a těch 8 jí přitom zůstalo. Kojený ovšem nebyl, už je to taky pomalu čtvrt století. Takže je to asi opravdu individuální.
Ahoj,
1. těhotenství - 15 kg, ale z velké části to šlo asi na vrub toho, že před těhu jsem se opravdu hodně hýbala a pak v 5. tt zůstala na 2 měsíce ležet a do konce těhu klidový režim… při normálním jídle a takovém úbytku výdeje pak šla váha nahoru docela svižně.
2. těhu - od začátku do konce asi 2 kg - ale to bylo tak: Po dvouletém snažení mi dr řekl, že jedině IVF, že vůbec neovuluju. Já na to, že ne, že se tedy smíříme s jedním dítětem. Ořvala jsem to a vrhla se do života - Evička už byla dobře stabilizövaná ve školce, takže jsem se vrhla na práci, sport, začala jsem hubnout. Když jsem shodila asi 7 kg, zjistila jsem, že jsem ve 3.mm - musela jsem otěhotnět týden po tom ortelu. Hubnutí jsem samozřejmě přerušila, ale návyky na menší porce atd. mi pomohly udržet váhu, přibrala jsem asi 8 kg. Ke konci těhu jsem měla fakt ošklivou virózu s bronchitidou, kašlala jsem, horečky, zvracení… pak jsem si ještě skřípla mezižeberní nerv (říkala jsem si, že snad bude pánbu aspoň sparavedlivý a započítá mi tohle při porodu) a váha šla o několik kilo dolů… Péťa vážila 4.18, o 4dkg méně než její sestra z mého „tlustého“ těhotenství a je úplně OK
Řekla bych jíst rozumně a přimněřeně a snažit se hýbat - po 3.mm na to má člověk celkem dost energie - a ostatní nechat koňovi, co má větší hlavu.
Přeju hezké těhotenství, Eva