Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Chtěla jsem se zeptat,zda je obvyklé chodit na vyšetření pupečníkových průtoků v 26. - 28.týdnu (bude mě stát 1.000,–) a pak ještě v 34.-35.týdnu vč.hmotnostního odhadu plodu (za 1.250,–)?
Musím se rozhodnout ohledně nákupu těhotenské karty,která zahrnuje i tato vyšetření,a já nevím,pořádně co znamenaj a jestli jsou nutné.
Krom kombinovaného testu v 1.trimestru je v kartě také zobrazení plodu 3D/4D,určení pohlaví, fotky z UZ…
Když bych všechny ty vyšetření neabsolvovala,tak by pro mě ta karta byla zbytečná,v opačným případě je výhodná.
Ale doktoři jsou zlatokopové,chtěj vydělat na všem,tak váhám… ![]()
Ahoj na ty průtoky jsem nebyla, kombinovaný test v 12 tt mě stál 1500,–-. Neplatí ho žádná pojišťovna. Fotky z ultrazvuku mám od své doktorky zdarma. Podle mě se nejedná o běžné vyšetření, spíš nadstandartní. A hmotnostní odhad ti udělá doktor při ultrazvuku běžně.
Já jsem byla, ale měla jsem ty vyštření „zdarma“ v rámci poplatku za celou těhu péči - 6000,– Příště bych šla asi zase, přeci jen, kolikrát jsme v životě těhotné ![]()
Ahoj,
já měla tyto vyšetření zcela zdarma, dělali mi je v Gennetu v Praze, ale zdarma jsem je měla jen díky tomu, že předchozí těhotenství nedopadlo díky Downovému syndromu.
Určitě bych do toho šla i za ty peníze, fakt mě to hodně poučilo a podstoupila jsem všechna vyšetření která jen byla možná, jen abych měla jistotu, že tentokrát je mimi v pořádku. Kdo nezažil, tak to fakt nepochopí.
Šárka
Ahoj,tak mě průtoky , velikost, váhu a všechny tyhle věci měřil můj GynDr při každé návštěvě u sebe v ordinaci „zdarma“ (ročně mu platím 2700,– a pak už nemusím platit nic)
No,já platím roční kartu 800,–,to je standardní u všech pacientek.
No,a ted mi nabízejí tu těhotenskou - za 3.700,–
Ahoj,
na kontrolu prutoku pupecniku se bezne neposila. Jen pokud je problem. Ja chodila jen v prvnim tehu, protoze miminko bylo podezrele male a doktor si nebyl jisty jestli to neni zpusobeno nedostatecnym prisunem zivin.
Ja bych si zjistila, kolik to stoji, pokud mas indikaci k tomuto vysetreni a podle toho se zaridila. Pred temi tremi (skoro ctyrmi) lety jsem neplatila nic.
Terik
No ja nevim, ale podle me je kombinovany test v prvnim trimestru - pokud mas doporuceni lekare - zdrama - tedy hrazeny pojistovnou - tedy nevim jak kde, ale napriklad u Apolinare urcite.
No a prutoky se fakt meri jedine pokud je nejaky problem - treba pokum se zda, ze mimi moc neroste. Me je merili 2× na konci tehu prave proto, ze se zdalo, ze mimi neroste a to mereni bylo zadarmo.
Ahoj holky, možná se vám asi nebude líbit co řeknu…ale podle mě jsou tyhle poplatky jen rýžování na pacientech.
Protože pokud jste v rizikové skupině nebo máte nějaké potíže, tak vás doktor musí na toto (a nejen toto) pojištění poslat a to BEZPLATNĚ!
Takže prostě jen doktoři využívají strach budoucích maminek a jejich psychiky a usnadňují si tak práci, aby nemuseli pořádně diagnostikovat! Bo stejně na to vyšetření půjdete, tak co bych se zabýval jestli má nebo nemá příznaky, však oni si to zjistí…
Mě to přijde stejné jako jít a zaplatit si amnio…tady většina maminek nemá důvod, aby se hnala a platila si ho sama…protože je to vyšetření na doporučení doktora a přece by je doktor poslal, kdyby bylo třeba. Ale tak je to i s ostatními vyšetřeními.
Viz u nás vyšetření srdce plodu ve 20tt - doktor mi rovnou řekl, že drtivá většina doktorů v Ostravě si ho nechá platit a to 500-1000kč. Mě přímo řekl doktora za kterým mám jít, že peníze nevybírá a když jsem se ptala proč to tak je, tak mi odpověděl jednoduše: oni to vybírají přímo od pacientů, protože to nechcou požadovat od pojišťovny…takhle ty peníze mají jistější a rychlejší a případně i větší.
Takže mě to přijde takové vydírání od doktorů…zdravotní pojištění platíme všichni, takže platit u doktorů by jsme měli jen to co opravdu není hrazené pojišťovnou a né vyšetření pro pohodlí doktorů a jejich kapsu.
Já v těhotenství platila jen 30kč u prvního vyšetření, kdy jsem přišla, abych potvrdila, že jsem těhotná…jenže jsem přišla moc brzo a na ultrazvuku to nebylo průkazné…podruhé už jsem neplatila nic…ani za průkazku, ani za odběry atd. A podotýkám, že ročně taky nic neplatím…a to mám dost špičkového doktora (bez předchozí domluvy je ho problém sehnat bo je věčně na nějakých konziliích, dlouhá léta dělal zástupce primáře ve Vítkovické nemocnici - takže to ani není o tom, že bych chodila k nějakému podřadnému).
Dle české legislativy má těhotná žena všechny potřebné gynekologické vyšetření v průběhu těhotenství PLNĚ hrazené pojišťovnou! Pouze výkony na žádost pacientky nejsou hrazené.
Už tu o tom byla jedna diskuze…ad nadstandartní péče za zvláštní poplatky (některé maminky platili až 8000,– jen za to že je doktor měl v péči v průběhu těhotenství) a většinou se zjistilo jen to, že platili za to co ostatní měli automaticky a nebo (v případě 3D/4D ultrazvuku - ale to není léčebná vyšetřovací metoda…je to jak by jste šli k fotografovy) za mnohem nižší poplatky.
Neříkám, že maminky co si to zaplatí nechápu…chápu a vím proč to dělají…prostě chcou mít jistotu, že jejich dítě je v pořádku a hlavně chcou uklidnit sebe s tím, že udělali vše co bylo možné.
Ale je třeba vědět, jaká je skutečnost a nenechat se dřít z peněz jen proto, že máte strach.
Pokud lékař vám nabízí „nadstandart“ jako věci na které opravdu nemáte nárok - tzn. 3D/4D UTZ, dojezdy až k vám domů, že vás odrodí, tak to beru…tohle je nadstandart a je to o mém pohodlí a za tohle platby opravdu beru…a klidně i těch 5-8tis.
nevim, sice jsem v zivote byla tehotna dvakrat a uz zrejme nebudu a to, ze do kapsy hluboko nemame, tak dat 6000 ze peci v tehotenstvi se mi zda prehnane, navic kdyz vasemu doktorovi vse jeste jednou pekne zaplati pojistovna.
Kombinovany screening v prvnim trimestru mi delali v Gennetu na doporuceni dr. a to zdarma, stejne tak podrobny UTZ ve 20 tt. Pupecnikove prutoky se delaji jen pokud je treba a jak uz tu nekdo psal, tak pokud je mimi male, coz u mne byl opacny problem.
OGT test na cukrovku jsem mela taky zdarma. Jedine, co jsem v tehu platila byl 3D/4D UTZ v Gennetu a to 1.250,– za video a fotky, trvalo to asi hodku.
Za 6000 bych radsi v tehu jela na dovcu. Tot muj nazor. Hanka
a koukam, ze Jamap mne predbehla a napsala v podstate to same…
kdysi byla o tomhle „rejzovani“ gynekologu v tv reportaz a krasne to tam rekl nejaky stary gynekolog ve vysluzbe - ony ty tehotne a maminky jsou idealni populace, na ktere nejsnaz vydelate a staci jenom rict, ze je to pro dobro detatka - a ja s tim souhlasim. Hanka
A prosím neberte můj předchozí příspěvek jako útok na maminky…opravdu chápu ty co si to zaplatí a nemít mojeho doktora a být postavena do stejné situace, tak mám tež těžkou hlavu jak se rozhodnout…
Ale prostě jsem naštvaná na lékaře, co tohle provozují…prostě si myslím, že nám toho stát už tak moc nedává, takže proč ještě přijít o to co dává dobrovolně.
Ono vždyť ty peníze bych radši využila pro dítě, než pro pohodlí doktora.
Ahoj,
plně souhlasím s jamap. Vyšetření průtoků se standardně nedělá (pokud není v těhu žádný problém s růstem mimča apod.) a kdyby byl nějaký problém, měl by tě dr. na toho vyšetření poslat zdarma. Mně průtoky v prvním, ani teď v druhém těhu zatím nevyšetřovali.
Nejdůležitější z vyšetření, co na té kartě máš, je podle mě kombinovaný test v 1. trimestru. Karta je dost drahá a já bych si ji nekoupila. Já jsem platila u svého dr. jen 30 Kč na první prohlídce a pak si platím za fotky z UZ a nahrání videa (v metříku mám ještě fotku z 3D ultrazvuku, ale za ten jsem si taky neplatila). Ale jinak neplatím vůbec nic. Mám velmi dobrého dr., který pracuje také v Gennetu, téměř všechna vyšetření dělá sám a jeho specializace je diagnostika vývojových vad plodu.
Kdyby sis chtěla platit ten kombinovaný test v 1. trimestru a pak třeba ještě 3D/4D ultrazvuk, tak tě to vyjde levněji než si kupovat tu kartu.
Jamap naprosto souhlasim.........
Musim rict ze za cele me 2 tehotenstvi jsem neplatila ani korunu, mimo doplatku v lekarne.....
3D/4D jsem nepotrebovala- taky se mi to zda jako vyhozene prachy.
Video prcka mam zdarma a koukali sme na nej presne 3×, Jednou ja u gyndr. pak s manzelem a pak ukazali rodine, odvtedy lezi
Karta stojí 3.700,–, ne jak tu někdo psal 6.000,–
Ale to je jedno.stejně mě to přijde jako nucení do věcí,který nutně nepotřebuji.
asi si zaplatím zvlášt ten kombinovaný test a 3D/4D a pak se uvidí…
díky za rady ![]()