Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojky všichni.
Ráda bych si od vás nechala poradit, jak připravit hrášk ze zahrádky? Vůbec mě nic nenapadá. Snad jen podusit na másle, ale co k tomu?
Předem díky.
Marci
marci
Já miluju obyčejně hrášek s rýží.
Pokud to je pro dospělý, tak s trochou curry, sojovky, případně jiného koření podle chuti a navrch posypat sýrem.
A pokud pro děti, tak prostě samotný s rýží ![]()
Mňam, jsem si udělala chutě.
Marci,
co třeba podusit hrášek s mrkví a k tomu brambor a moje oblíbená kombinace je s rybími prsty nebo kuřecím masíčkem.
Taky ho přidávám do jakýchkoliv omáček na špagety (rajčatové nebo smetanové) nebo jen tak do polívek.
Jana
Nevíte někdo, jak se dělá zadělávaný hrášek, který dělala babička Budulínkovi? K. ho po mě zrovna nedávno při čtení loudila a zrovna tedy jsem si na to vzpomněla. Dík M.
ZADĚLÁVANÝ HRÁŠEK:
500g čerstvý hrášek, 15g másla, 1 lžíce hladké mouky (15g), vývar ze čtvrt kostky masoxu, petrželka, sůl
Hrášek dusíme doměkka v troše vývaru. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zředíme vývarem, povaříme, přidáme hrášek, sůl, drobně pokrájenou petrželku a prohřejeme.
1 porce obsahuje 643J.
dobrou chuť
Bergie, dík.
Určto zkusím. Já jsem ten hrášek měla vždycky takový bez chuti, to bude tím, že jsem ho vařila jen vodě. Pa M.
Holky díky za typy. Mě jaksi nenapadlo rizoto
Zapoměla jsem tam připsat, že jsem chtěla recept pro prcka. Nakonec jsem na másle osmažila jarní cibulku, šunku, hrášek, mrkev, ochutila solčankou a smíchala s rýží. Byla to taková ňámka, že to zítra udělám i nám ![]()
a co zkusit hráškovou polívku? Áňa po ní prdíky neměla.
hrášk uvaíme s vodou, rozmixujeme i s vodou, dáme zpátky do kastrůlku, přidáme maizenu nebo mouku rozšlehanou v mléce a necháme přejít varem. Lepší je sterilovaný hrášek bez nálevu, polívka má lepší chuť. Ale z mraženého je zase krásně zelená.
a co zkusit hráškovou polívku? Áňa po ní prdíky neměla.
hrášk uvaíme s vodou, rozmixujeme i s vodou, dáme zpátky do kastrůlku, přidáme maizenu nebo mouku rozšlehanou v mléce a necháme přejít varem. Lepší je sterilovaný hrášek bez nálevu, polívka má lepší chuť. Ale z mraženého je zase krásně zelená.