Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Ahoj holky,
nejradši bych se hanbou propadla
. Pořád něco kuchtím, vyvařuji a něco vymýšlím, a teď jsem zjistila, že jsem vlastně ještě nikdy nedělala žádnou omáčku. Vždycky byla nějaká u babiček a já vymýšlela samé novinky. Teď bych ráda uvařila nějaké typicky české jídlo - omáčka, knedlík (třeba rajská, svíčková,…), a netuším, jak mám připravit maso. Myslím, že nejlepší je na omáčky hovězí, ale mám plný mrazák vepřového - v tom určitě nebude problém. Manža vepřové miluje, ale netuším jak ho uvařit? upéct? Prostě připravit tak, aby se k omáčce dalo jíst
![]()
Moc vás prosím, poraďte mi. Maminku mám daleko a tchýně se ptát nechci, protože by mě pomluvila u celé famílie ![]()
Doporucuji www.recepty.cz.
Ja taky omacky moc nevarim. Zatim jsem zkousela rajskou - nebylo to vubec tezke.
Kristyna
Ahoj, co třeba vepřové na paprice?
Našla jsem jeden recept, sice na kuře, ale postup je úplně stejný a je to mňamka ![]()
http://www.mimibazar.cz/recept.php?…
Verča
tterka : ahoj kuchařinko, mam tipy na připravu masa k omačkam i z vepřoveho je vyborná svičkova :
svíčková - maso (hovězí zadní nebo vepřová panenka případně vepřová pečeně) prošpikuj slaninou,obsyp kořenovou zeleninou,divokým kořením a polej trochu octem a pak máslem,nech uležet tak jeden den. Pak maso opeč, do výpeku dej zeleninu a pak maso a dusit do změknutí masa. Omáčka je už klasika.
Rajská - maso (hovězí i libovější kousky předního,vepřové by šlo taky,ale ta omáčka má jinou chuť,ale jde to - z kýty nebo panenky+bujon hovězí) do vroucí vody s bobkovým listem novým kořením a celým pepřem, uvař do měka a vývar použij pro omáčku.Naporcované maso nech pak v omáčce prohřát. Přeji hodně zdaru.
já si dělám „svíčkovou“ takto : Do pekáče dám libové maso (nedávám ho vcelku,ale nakrájím na větší špalíky,aby to bylo rychlejší) dělala jsem vepřové nebo králíka. Okořením klasicky sůl, pepř,nové koření a přidám cibuli,petržel,celer,mrkev (zeleniny dávám moooc máme ji rádi. A já přidávám i lžíci hořčice. D8m podlité péct do trouby a peču dokud není maso měkké.
Pak maso vytáhnu a zbytek rozmixuju do hladka,dám provařit a přidám smetanu…popř zahustím (většinou ale ne,když dám hodně zeleniny nemusím) a popř dochutím…Pak k tomu přihodím maso na prohřátí.
Nám moooc chutná a je celkem bez práce - nenakládám x dní předem…A jí ji i náš malý
ale je opravdu samá zelenina,tak nemám výčitky.
Ahoj,
já většinou vařím UHO - univerzální hnědou omáčku. na tuku cibulku, na to nakrájené maso - plátky - hovězí, kostičky - hovězí, krůtí, kuřecí, vepřové, podlít vodou. Vaří se dokud není měkké. První je krůtí a kuřecí, hovězí se vaří tak 2 hodiny. Do omáčky lze přidat cokoli. Sůl, paprika sladká - bude to na paprice - dej více, pepř… Na konci každého vaření zahusti jíškou. Tu si rozkvedláš v hrnku - lžíce hladké mouky a studená voda. No a dál se do omáček přidává nakrájená okurka - pak je to znojemská, nakrájený párek - pak je to frankfurtská, můžeš přidat houby, nebo nakrájim celou červenou nebo žlutou papriku. Tyto věci většinou dávám hned na začátku vaření, aby trochu změkly. Nebo jde přidat i vajíčko natvrdo. Může se i zalít smetanou.
Rajskou vařim většinou zvlášť od masa. To dělám v papiňáku se zeleninou a z toho vývaru mám ještě polévku. Maso pak jen nakrájim do připravené rajské.
Koprovka - cibulku na másle, posypat trochou hladké mouky, 3/4 l mléka, trochu soli, až se to začne vařit vhodit nakládaný kopr (nebo čerství), prodávají ve skleničce. Povařit. Dochutit moučkou. Neoctovat, až studené, jinak se může zdrcnout. Ke koprovce brambory, vejce na tvrdo, nebo maso, udělané stejně jak na rajskou.
Ať se daří.
Zuzka
Cauky, mam rada stranky www.nadoma.cz je tam spousta receptu, a taky tam chodim na inspiraci.
Ahoj zkusene kucharky ![]()
POtrebovala bych poradit, jak dlouho a na kolik stupnu pect veprovou panenku ala svickovou
. Mam ji prospikovanou a nalozenou v mrkvi, petrzeli a celeru + bobkovy list, novy koreni a kulicky pepre. Zitra jdu na to, jen nevim jestli do zakladu patri i cibule???
![]()
Dekujiiii
@sabusssa ano, do základu by měla přijít i cibule, doporučuju maso potom ze zeleniny vyjmout a zprudka osmahnout na pánvi, jen aby se zatáhlo, zůstane pak šťavnatější. Potom maso dát bokem a ve výpeku osmahnout tu zeleninu s cibulí, cca 5 minut restovat, potom zalít vodou (nebo vývarem), vložit zpět maso, já přidávám ještě pár koleček citronu (i se slupkou), přikryju pokličkou a peču v troubě, panenku odhaduju na cca hodinku, já mám ráda, když je maso hodně měkké. ![]()
@Verca1989 Jeee tak na cibuli jsem zapomnela :-/ ale pridam ji tam zitra, tak snad to nebude moc poznat. Ja to jeste zakapla citronem a taky davam kolecka do pekace k peceni. Jinak rikas hodinku a nevis na kolik stupnu???
Dekuji
@sabusssa ja zeleninu posypu trochou cukru pri restovani, aby zkaramelizovala a pak pridam citronovou kuru a stavu…
@sabusssa dávám to na cca 190°C. Ta doba je odhadem, já maso většinou dělám dýl, aby se fakt rozpadalo, zkusila bych to po 30-45 minutách vytáhnout a do masa píchnout, jaké bude, vrátit do trouby se to dá vždycky
Každá panenka je jinak velká, tak to se takhle těžko odhaduje ![]()