Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj holky,
jelikož sem neměla dostatek mlíka, tak už od druhého měsíce dávám svému miminku plně UM. A tak bych chtěla nasbírat nějké informace jak správně Um připravovat.
Zajímaly by mě vaše zkušenosti :
NO tak to je zatím vše co mě napadlo. Budu ráda za všechny vaše zkušenosti a rady.
Díky Květule
Ahoj květule,
Já naši Aničku kojím, sice už jen ráno a večer (v noci), ale tohle jsou informace, které jsem pochytala tady na emimču a trochu si ještě pamatuji, když byl syn malý a měl Sunar.
Sned jsem ti pomohla.
Věrka
Ahoj Květule
Věra ti to napsala dobře.Jen ještě přidám něco od sebe.
Převařím si vždy 1,5l kojo vody,nechám zchladit a mám ji v ledničce.Do lahvičky dám potřebné množstní a ohřeju v mikrovlnce(jen čistou vodu bez UM).
Když jdeme ven a vím že budeme krmit venku tak si po převaření dám vodu do nerez.termosky(mám malou půllitrovou) a další 1/2l studené převařené do malé lahvičky od nějaké vody.Venku už namíchám na požadovanou teplotu a je to.
Nejdřív jsem si dávala teplou vodu v lahvičce do termoobalu ale nevydrželo to dostatečně teplé.Já používám Nutrilon AR(antireflux) a po namíchání musíme 10min počkat než zhoustne tak ohřívám vodu trošku víc aby byla po 10min.akorát.
Martina ze Zimňátek 05/06
Ahoj,
takže skoro včechno ti holky napsaly.
A z mojí zkušenosti:
Viki je celkem jedno jestli to je teplota těla nebo chladnější, ale některé mimča vyžadují teplé mlíčko.
Pokud máte prdíky zkus povařit kojo vodu s pár zrnkami kmínu a fenyklu - jen zavařit tak tři minutky a přecedit- hodně nám to pomáhalo.
Jestli si chceš nachystat na noc (na cesty), abys to měla co nejrychleji - ohřej si vodu tak na bod varu - nalij do termosky (nerezová je lepší nemůže se při pádu rozbít) A odměř odměrky Um - dobrý je dávkovač od Aventu (nemám odměřuji do skleniček od přesnídávek se starým uzávěrem - jezdíme tak i na cesty) A ještě si připrav láhev se studenou. Pak jen naliješ do Flaštičky vodu - první teplou ať případně můžeš vodu ochadit a přesypeš Um. A je hotovo.
Když ohřeješ doma kojo. vodu hodně - a potřebuješ rychle zchladit ale přilít vodu nemůžeš. Tak je na zchlazení dobrá obyčejná zavařovací sklenice do které napustíš studenou vodu z kohoutku a ponoříš láhev s Um. Je to rychlejší a ekonomičtější než pod tekoucí vodou.
Tak a už mě taky nic nenapadá. Hold vytáhnout prso je jednoduší, ale pokud tě ještě něco napadne tak napiš.
Květule: nám se teď podařilo kojit znovu plně (zatím takhle kojím 5 dní), protože mu to stačí-příští týden se rozhodne jestli budu znovu přikrmovat podle váhy, zatím je v normě), s tím co napsaly holky souhlasím. Jenom přidám, že já si kojeneckou vodu vždycky převařila dopředu a nechala si jí zchladnout na teplotu těla (vlažnou) a dala jí takovou do termosky. Voda mi vydržela na tu správnou teplotu a byla ihned připravená k použití. Nemusela jsem jí ředit. V horké vodě ztrácí UM vitamíny. Dávkovač od Aventu je super na ven i na doma, doporučuju koupit.
Dávala jsem Nutrilon 1 premium, chvíli měl kvůli prdíkům i Omneo, ale protože nám to nepomáhalo a bylo to dražší tak jsem přešla na obyčejné premium. Taky pozor na Omneo, dost lidí si nepřečte, že je po něm zelená stolička-je to u něj normální. Holky si taky hodně chválí Bebu. Sunar je moc sladký.
Ještě kvůli prdíkům je lepší dávat dudlík s rychlejším průtokem, já dlouho používala jedničku, protože jsem si nechtěla kazit kojení, ale nasál moc vzduchu. S dvojkou to bylo o dost lepší (Avent).
Naštěstí ve 2 měsících kolika skončila a už je v pohodě a sám se i vyprdí a mě se díky tomu vrátilo mlíčko, protože víc spím. ![]()
Měj se krásně
i kojeneckou vodu bych radeji prevarovala, pracuji na hygiene a nekde nekdo z kolegu delal zkousky kojenecke vody a vysla po bakterialni strance hur nez z vodovodu (v nekterych vodovodech je fakt kvalitni, nekde horsi..zalezi na oblasti)…a to se bral odber ze zavrene lahve…
Tak já teda začnu převařovat to s tou termoskou je supr nápad.
Ahoj.
Díky moc za zkušenosti.
Ještě se chci zeptat, ten prášek se rozpustí i v ve vlažné vodě? Ja myslela že musí mít těch 40st. proto si vodu ohřívám hodně teplou a pak nasypu prášek a pak musím chladit.
Já sem si včera objednala ohřívačku od Tefalu. Jen teď nechápu jeslti v ní mám tedy ohřívat jen čisotu vodu, nechát ohřát do správné teploty těla a až pak dát prášek?
Já používám lahvičky s proticolikovými dudlíky mám otvory č. 2. Ale i tak má malý prdíky…
Kupuju na doporučení Dr. BEBU HA.. i když nemáme žádné alergie v rodině, Dr. mi to pro tak malé mimi doporučila. Nevím proč… Ale až dopijem celou krabici, chci vyzkoušet ten nutrilon premium.
Květule
Ahojky,
my taky používali BEBU HA /jsme oba alergice, takže preventivně/, ale přešla jsem na Nutrilon HA, protože malej měl po BEBĚ zácpu a vůbec se mu špatně tlačilo.
U nás se kojo voda nepoužívá a to z toho důvodu, že jsem jednou viděla testy, kde kojovody vyšly daleko hůř než obyč voda z vodovodu. Hodně záleží na tom, jak moc je železitá a jak hodně se usazuje vodní kámen /poznáš to na varný konvici/. My máme vodu opravdu dobrou, takže neřeším a převařuji.
Do zásoby moc nedělám, nevypité neuschovávám. UM se mi rozpustí i ve vlažné vodě a jinak ohřívám v mikrovlnce.
Cestování jsme zatím ještě moc neřešili - akorát jednou. Než jsme vyšli ohřála jsem mlíčko na větší teplotu a strčila do termoobalu. Ve městě jsem potom ochladila studenou vodou z vodovodu /chladila jsem láhev/. Nějaký ten kohoutek najdeš všude ![]()
Jinak je velká pravda, že termoobaly jsou téměř na nic a lepší jsou termosky - tímto děkuji za výše uvedené tipy
Klára
hmmm přesně tak, rozpustí se to i ve vlažné
Já ráno vždycky vstala, převařila Fromin vodu, pak jsem si šla čistit zuby, oblíct-voda mi vychladla a já to nalila vlažné do termosky, pak už to byla otázka pár minut venku i doma.
Jo a ještě jednu věc jsme doma zavedli, třeba vás to inspiruje. Koupili jsme si zařízení na vodu. Tohle zařízení vám přivezou a pronajmou, zaplatíte si vodu na rok. Jeden barel je 20 litrový a podmínka je vypít jich 5 měsíčně, což na rok vychází voda za 6000,–Kč. Výhody jsou jasné, jednak už se nemusíme tahat s vodama a kupovat minerálky za hříšné peníze, je to rovnou i kojenecká voda (samozřejmě je třeba jí převařit), takže si celá rodinka vystačí s pitím téhle vody. Navíc se v tom zařízení dělá i horká voda, takže ráno jenom hodím manželovi kafe do hrnečku a zaleju touhle vodou. Když dojde barel, jenom brnknu a druhý den mi vodu dovezou až domů. Vyjde to o dost levněji a z téhle vody lze dělat opravdu všechno.
Mrkněte na www.fromin.cz
Jo a termoobaly jsou opravdu k prdu, maximálně tak na čaj, ale i to jsem řešila výhradně s termoskou.
Ohřívačku lahví mám taky a doporučuju nejdřív ohřát vodu na správnou teplotu a teprve potom dát prášek, úplně ve studené vodě se ti to nerozpustí, v horké zase UM ztrácí potřebné vitamíny. Potom to z ohřívačky vyndáš a hned můžeš podávat.
Mikrovlnka je ošidná právě v tom,že nerovnoměrně ohřívá vodu, takže se to musí protřepat, jak psaly holky. Ohřívač upotřebíš i později na ohřívání dětské výživy, vím že se to dá ohřívat i v mikrovlnce, ale musí se dát pozor. Do mikrovlnky jsem dávala jenom parní sterilizátor na vyvaření lahviček-taky super věc.
Berun a ostatní díky za odpovědi.
Tak už mám snad ve všem jasno
Přítel mi taky pořád vtlouká do hlavy, že převařená voda z kohoutku je mnohem lepší než ta kupovaná.. a já měla pocit právě naopak. že když už tam píšou na lahvi kojenecká, tak je dobrá ![]()
BERUN: to je supr, že ses tak hezky rozkojila. U mě už se to nepodařilo a asi ani nepodaří.. já sem přišlo o mlíko ze stresu, musela sem totiž na 4 dny s malým do nemocnice, protože zhubnul o 260g a byl dehydrovaný.. A tak sem v nemocnici začala s příkrmama, abysme viděli kolik vypije.. no a nějak nebyl čas ani nálada na odstříkávání a tak už se mlíko přestalo tvořit. Zjistili mu vrozenou vadu na močovodu.. . no ale to je už na jinou diskuzi ![]()
Květule
Ach jo to jste si tedy užili svoje…Stres je na kojení to nejhorší, já jsem byla v pohodě, ale zase jsem nespala a proto se mlíko vytratilo. Mišelínek přes den nespal nikdy, jenom v kočárku, chodil spát okolo půlnoci a budil se skoro každou hodinu kvůli prdům…2 měsíce jsem téměř nespala, takže není divu. Před 3 týdny jako když utne, prdové večery nikde a usíná sám kolem 20 hodiny, v noci se vzbudí jen na kojení. Je spokojený a vůbec nepláče. No a v závislosti na tom se mi zase začalo tvořit po 2 měsících mlíko tak, že mu to stačí a vydrží 3 hodiny do dalšího kojení. Flašku už odmítal. Zatím ale nemáme zdaleka vyhráno. Byla jsem dneska na vážení a po 2 týdnech přibral jen 250g, což je 125g týdně a tudíž sice v normě, ale nic moc. Na to, že vždycky přibíral 500g za 2 týdny je to o polovinu míň. Takže sice kojím plně, ale teprve za týden se po vážení dozvím jestli je to OK, nebo ho budu muset přikrmovat. On je ale spokojený a hlady nepláče ![]()
To přeci vůbec nevadí že je Adámek už jen na UM, udělalas pro kojení co se dalo. Mě to trvalo 2 měsíce, kdy jsem v noci kojila třeba 6× a přes den po 3 hodinách. Hlavní je aby jste byli s Adámkem oba spokojení.
Adam taky přibírá málo… a toje na UM
Nevím v čem je problém.Přibral taky za týden jen 140g. ALe podle Dr. to stačí. NEdostanu do něj prostě víc:-) Vypije za den max. 700ml a to by měl vypít už přes 800ml a víc nechce.
Ma dost často stolici.. někdy po každém krmení. Tak to přisuzuju tomu, že tak málo přibírá.
Ještě se zeptám, když měl Mišelínek prdíky odmítal jídlo?? Adam spíše tu baby koliku než prdíky.. je v tom prý rozdíl Má občas křeče, strašně se kroutí a nechce pít.
K.
Skotik - tak to jsem ráda, že nejsem jediná, která používá vodu z vodovodu. ![]()
Já tedy nevím jak to je pořádně, ale mě přijdou všechny vody v lahvích na jedno brdo. Ať obyč, nebo pro mimi. Chutnaj mi všechny stejně. a já dělám jen večer kaši, takže než bych spotřebovala 1,5 l vody … U nás je voda dobrá, ani není nějak moc chlorovaná, a převařuju jí.
Hmm, to jsem nevěděla, že se ten sunar či jiná UM nemá dávar do horký vody … tak to teda budu nejdřív chladit a pak míchat ![]()
Andělka