Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj,
tak jsme se v porodnici nenaučili kojit normálně. Tedy spíš mi nikdo neporadil, co a jak a dopadlo to tak, že kojím přes kloboučky. Nevíte, zda je to návykové? Přemýšlím, že bych zavolala do Krče, je tam nějaké centrum kojení, tak snad by mi mohli pomoci. Nemáte někdo zkušenosti? Jsem z toho nešťastná, protože někdy mu i půlka mléka vyteče a on saje jak divý třeba půl hodiny.
Ještě jednu otázku… Dnes v noci jsme kojili 30 min z jednoho, odříhly, 30min z druhého, neodříhly, ale držela jsem ho cca 20 min ve zpřímené poloze a pak byl celou dobu v postýlce hrozně čilej, kňoural a pak se pozvracel a chtěl znovu pít. Tak jsem ho přiložila, sál cca 2 min a usnul, spal cca 4 hod. Je tohle normální? Mám ho furt přikládat? Když ho nepřiložím, pláče hlady ![]()
Je nám 1 týden a 2 dny
Martino,
najdi si na netu cislo na Laktacni ligu (urcite je napr. na rodine) a zavolej si tam. Rozhodne ti pomuzou, muzete si domluvit navstevu doma a tak. Kazdy problem s kojenim je individualni a tezko se to resi takhle na dalku.
Drzim palce, urcite to pujde i bez kloboucku!
Sylva
Ahoj,
asi te moc nepotesim…ale u nas kojeni pres kloboucky navykovy bylo a protoze je pres ne sani tezsi, kojili jsme taky hodne dlouho, asi tak, jak pises, zhruba 20 minut az pul hodiny z jednoho. Ale je fakt, ze Maty byl i hodne spavej a porad jsem ho budila. Pres kloboucek jsem kojila 2 mesice. Obcas jsem to bez nej zkusila i pred tim, ale nechtel to, rval, kroutil se… Po dvou mesicich se to zlomilo a najednou to vzal. Ze zacatku to dost bolelo, nez si prsa zvykly.
Muzes zkusit zacit kojit s klobouckem a az se bradavka vytahne, sundej ho…nejspis se bude vztekat, ale casem to pujde.
A s tim intervalem si nelam hlavu, je jeste dost malej, casem si to upravi. Davej tak casto, jak bude chtit, pokud ti bude hodne blinkat, musela bys to resit jinak, podle situace.
Kojila jsem pres vsechny peripetie (i s dvoumesicnim odstrikavanim a dokrmovanim strikackou) 19 mesicu, tak se neboj, zvladnes to, ale je to nekdy fakt drina ![]()
Jo a pokud si nejses jista technikou, tu Ligu si zavolej
Nekdy je to tezky i podle obrazku, zvlas, kdyz dite nespolupracuje…
KLOBOUČKY - tak u nás návykové nejsou. Bez problémů kojíme na střídačku s kloboučky i bez. Dokonce se mi zdá, že s těmi kloboučky mu to jde snadněji. Mám dva druhy, jedny od Aventu a druhé od Baby Nova a oboje bere v poho.
Ivule + Tobi 7t
Ahoj,
v porodnici mi taky moc kojit neslo a prsa tvrdla a bradavky bolely.
Tak jsem celou dobu jen nahrivala,odstrikalava a chladila a¨kojila. (nevim jestli v tohle poradi)V nemocnici mi pujcili klouboucek, protoze jsem trochu mela bolestive bradavky. Doma to jinak nez pres kloboucek neslo.
Tak to slo 14dnu, potom jsem se zacala ucit prikladat jinak nez v leze a bylo to lepsi, ale ze zacatku ta bolest nesnesitelna! Rikala jsem si ze to prost musim zvladnout a pritel mi byl oporou. Pomahal mi i s prikladanim:-) Asi to zalezi na prikladaci poloze, jestli ti mimi pusinku otevira nebo jako nas Honzik otevrel pusinku, aby se nereklo...... A taky hodne pomohl kojici polstar.
A kojeni nam vydrzelo 14mesicu.
Ale na „ligu“ si zavolej urcite ti poradi odbornici.
Kac+H
Sestřenka kojila zezačátku s kloboučky (měla malébradavky), a jak se jí „vytvarovaly“, tak už to šlo normálně…
drž se Gaabina + Tobiášek
mě taky první den po porodu rvali v porodnici prsa do kloboučků-mám totiž kratší bradavky a malý se těžko chytal…Vůbec přes ně nemohl pít, nakonec se to během pár dnů naučil pít bez nich a z porodnice jsme odcházeli plně kojení a kojím dosud:) nevím, proč u tebe došlo ke kloboučkům, jestli máš třeba taky kratší bradavky…každopádně to musí být otrava:( zda je to návykové, nevím. Zavolala bych laktační ligu.
jinak odbrkávání je kapitola sama pro sebe-já měla totéž-dala jsem odbrknout, trvalo to i půlhodiny, mezitím se probral a řval nanovo, dokud jsem mu nedala prso opět, aby se ududal ke spánku…nakonec jsem ho odříhnout někdy dala, jindy ne, v noci ne. Ale určitě to není obecně platná rada, pak ten vzduch tlačí v bříšku, může ublinkávata atd atd. Asi by bylo nejlepší malého naučit aby si zvykl, že po jídle je ve svislé poloze, odbrkne a spí se…ale u nás to nešlo:(
K.
ahoj Martino,
je to asi různé, každé dítě je jiné. Já nemohla ze začátku kojit - měla jsem strašně nalitá pevná prsa a ploché bradavky, které se nalitím ještě víc zploštily a se malá přisávala hodně těžko, navíc to strašlivě bolelo a 3hodinové kojení v kuse (v porodnici) byla naše norma ![]()
Obavy o závislost na kloboučku jsem měla taky, navíc jsem používala takové šílené dudlíkové… Navíc to vybryndané mlíko kolem, fakt nepříjemný.. Každopádně druhý den po návratu z porodnice, když jsem měla malou u prsa a natahovala se pro klobouček, tak se úplně sama přisála a už jsem klobouček nikdy nepotřebovala. Takže návykový to nebylo. Ale u nás to bylo opravdu plochými a dost tuhými bradavkami, ze kterých se jí hodně špatně sálo a vyčerpávalo jí to..
Jak už ti radily holky, zavolej si na laktační ligu. Určitě ti poradí.
Přeju hodně zdaru při kojení.
Adka
Je fakt, ze cim driv se bez kloboucku zacne kojit, tim mensi riziko zavislosti
Pokud neni jinej problem, je lepsi to utnout brzo.
(U nas byl problem s pribyvanim, porodni vahu mel az ve tech tydnech a dvou dnech a nahoru to slo porad pomalu…, tak jsem byla rada za vubec nejaky piti
)
hoky díky moc, měla jsem tu laktační poradkyni (za penízky), ale asi jsem střevo, nebo nemám tolik trpělivosti k přikládání, prostě mi to bez nich nejde. Každopádně v úterý si zavolám do Thomayerovky a zjistím co a jak.
Díky moc za rady, s tím ublinkáváním… neumíme moc říhat, prostě to nějak nejde, takže ho tak 20-30 min po kojení držím ve svislé poloze a někdy ho dám do postýlky na bok.
ještě jednou díky
Ahojky,
zkus se mrknout na stránky www.kojeni.cz třeba tam budou nějaký rady.
A s odbrkáváním. Viki byla taky nebrkací miminko a tak jsem podržela těch deset minut když nebrkla tak položila. A v noci jsme nebrkali vůbec to by jsme nespali. Šoupla jsem jí na rameno jak jsem jí zvedala ode mě z postele a než jsem došla k postýlce tak buď brkla nebo prostě už spala na rameni. Pokud ti neublinkne nebo nemá hodně silné křeče v bříšku. Tak to brkání tak moc neřeš. Pomáhá poloha jakoby přehodit na rameno, nebo tygřík. A u nás třeba bylo dobré ji přes den když nespala zvednout znovu za těch pět deset minut a to pak většinou brkla. Neboj jak se začne víc hýbat tak bude brkat ostošest.
Ahojy Iva a Viki.
Ahoj.
s kloboučkem neporadím (tedy já bych zkusila před kojením trochu odstříknout,jestli by se líp bez kloboučku nepřisál)
Ale s říháním jsme si prvních 14 dní užili.
Naše malá si neuměla říhnout,pak měla křeče,takže jen brekot,brekot…
Jednou po kojení jí měl manža na rameni a něco potřeboval nahoře v patře a ejhle,cestou dolu si malá říhla.Schody zabíraly stoprocentně,po týdnu už to šlo samo i bez schodů.Večer dáváme 15k.Sabíka a z 90% říháme jak velkej chlap-poloha svisle na rameni.
Dr.nám taky radila,trochu jí poválet na zádíčkách ze strany na stranu a pak na rameno-ale to nemáme ozkoušené.
Jinak ublinknutí je jak říhnutí,mi ublinknem,když jí v noci nemůžu po kojo vzbudit(vraždí mě očima a na rameni spí)
Nemá cenu ho nosit dlouho,prý,když si neuleví do 10 m,už si neuleví.
Ještě:opravdu Ti v noci pije celou hodinu?Nedudá jenom?Mě se stává,hlavně v noci,že malá potvůrka po 10m.usne a jenom dudá.Kolikrát jsem taky ve snách,takže klimbnu a zjistím to až po nějaké době.Prso jí vezmu,buď se vzbudí a dojí se nebo putuje spát do své postýlky.
Ahoj Marti,
také se nám v porodnici moc nevěnovaly a radši mi rovnou šouply klobouček
Anetka se narodila celkem malá a prostě vůbec neměla sílu sát a jelikož mám menší bradavky udržela ji v puse fakt jen chvíli.S kloboučkem to bylo podstatně lepší,ale jak píšeš,kojení trvalo většinou hodinu.Po dvou měsících urputného snažení o kojení jsem musela začít dokrmovat
Áňa byla hrozně líná a přes ten klobouček to opravdu jen tak nestříká. Teď už jsme bohužel na UM,ale jsme spokojené.Ona že se nemusí tolik namáhat (i přesto že používám Avent) a já že už nejsem utrápená z věčného přesvědčování se,že musím jenom kojit. Jestli tvoje mimčo není tak líné jako moje,neměl by být problém s kloboučkem,ale radši si zavolej na ligu a tam ti porádí.Myslím,že dokonce dochází i domů(samo za poplatek
) Já to neudělala hned a se spožděním jsem volala,ale s naší Áňou nehnulo nic ![]()
Přejem úspěšné kojení co nejdéle a když to nepůjde určitě se tím netrap jako já,nestojí to za to!!!!!!
Měj se krásně, Paulinka.