Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahojky,
moc prosím o radu, jak naučit Aninku pít UM. Zhruba před měsícem jsem to dva večery zkusila a ona vypila cca 100ml. Byla jsem moc ráda, že jí chutná. Jenže pak dostala střevní virózu a musely jsme přestat. No a teď kdykoliv se jen přiblížím s UM, tak odvrací hlavičku a tváří se, že ji chci otrávit
. Nepomáhá namáčet piškoty, ochutit kakaem…prostě nic. Chci přestat kojit, ale když vůbec nechce UM.....,tak fakt nevím co mám dělat ![]()
Prosím poraďte, jak jste to detičky naučily.
Děkuju, Jana
Ahoj,
Anince vše nejlepší k narozeninám!!!!!
Tak já svou holčičku na UM nenaučila vůbec. Prostě ji nechutnalo a basta. A co jsem vyzkoušela druhů..! Jakmile zjistila, že ji chci „ošidit“ jakýmsi umělákem, zapřela se a mohla jsem dělat cokoli a stejně do ní nedostala víc jak jeden hlt. Zkoušela jsem to samozřejmě i s časovými odstupy, bohužel marně. No, taky jsem kojila skoro do jejích dvou let ![]()
Moc jsem neporadila, co?
Petra
Chipsy, děkuju za balhopřání
!
No moc jsi mě nepotěšila
. Já pořád doufám, že si zvykne. Třeba někdo poradí nějaký fígl.
Jana
Dcera také UM odmítala. Zkoušela jsem nakonec i obyčejné mléko. Nic. Ve čtrnácti měsících jsem přestala kojit a mléko jsme nahrazovali jogurty, kefíry, sýry. Bylo to náročné, ale dalo se to zvládnout. Ve dvou letech mléko najednou začala pít.
Ahoj, my na tom právě pracujeme. Kojím už jen jednou ráno, tak jsem zkusila sunar do hrnečku a vzal si asi padesátku a druhý den vypil celou dávku, tak jsem z toho byla tak smutná, že teď jeden den kojím a druhý má sunar. nečekala jsem že to půjde a vůbec ne, že tak rychle. Ale to jsem ti taky asi nepomohla, že? jinak si myslím, že pokud má dostatek mléčných výrobků - jogurt, kaše, převařené mléko, tvarohy…, tak to nevadí, když přestaneš kojit a ničím nenahradíš, takových dětí je spousta.
Julie a Albert 1 rok a dva týdny
Ahoj Anyzko,
před nedávnem jsem řešila stejný problém. Vyzkoušely jsme spoustu druhů UM - ochucené, neochucené. Zkoušely jsme to z hrnečku, z flašky a nic. Nakonec jsme to vyřešily jogurtovým mlékem, které trošku naředím ať líp teče. To ji dávám ráno, kolem 6 - když se vzbudí - pak ještě naštěstí usne (ťuk, ťuk). A když vstaneme tak ji dám chleba nebo rohlík s něčím. No a na večeři ji dávám mléčné rýžové kaše - různé druhy, husté, jíme je lžičkou. S tímhle vydrží až to té 6 hodiny.
UM jsem vzdala - někdo mi říkal, že kojené děti si těžko zvykají na UM.
Snad jsem ti trošičku pomohla.
Cate
Ahojky,
my jsme taky zkouseli vsechna mozna UM a nic nechtel. Ale moc mu chutnaly jogurty, takze od nejakych 13m je na nich: Nikde neni napsano, ze to „mleko“ musi vypit.
Ted uz pije normalni mleko, kakao, ale na jogurty je porad ujetej. Nejvic mu jedou Floriany. Nekdy jich sni i pet za jediny den
Uz je dost samostatny, takze si na ne chodi do lednice sam…
Tak ji zkus davat vic syru a jogurtu, mlecnych kasi, jestli o ne bude stat.
Urcite si nejakou alternativu najdete ![]()
Mata
Anyzko, buď ráda, že se ti aspoň kojí. Mně se Jířa odstavil sám v 9 měsících a tatkéž jsem s UM dopadla stejně. Takže od 9 měsíců žádné mléko… jelikož jsem měla strach kvůli vápníku, tak po poradě s doktorkou jsem mu dávala 2 bílé jogurty denně (většinou míchané s přesnídávkou) + tu a tam tvrdý sýr. K tomu Multi-sanostol, což je jediný vitamínový sirup, který má vápník… bylo to dost krušné. Jinak mlíko (teď už kravské) začal pít až po dvou letech věku a to malinko. Prý to je v podstatě problém dlouho kojených dětí, že některé zmlsají a jiné už pak nechtějí.
My jsme na tom úplně stejně, jako to popisovala Aprilmouse…Mates se sám odstavil v roce a UM do něj nedostanu, kdybych se zbláznila. Jogurty jí, ale ne s valným nadšením, má ho ráno k snídani, někdy ho ani nechce celý dojíst (jo a nesměj v tom bejt kousky ovoce, to se potom vykašle na jogurt úplně). Kaši na večeři mu dávám obden, protože když mu jí dávám každý den, tak jí přestane jíst
- potřebuje prostě změnu. Tvrdý sýr plive, jediný co mu můžu dát, je chleba s žervé. Tvarohy odmítá, normální mlíko odmítá, ještě jsem teda nezkoušela kefír nebo nějaký jogurtový mlíko, ale obávám se, že skončí stejně jako ostatní mléčné výrobky. Prý je po tatínkovi (ten nechtěl nic, co souvisí s mlíkem od devíti měsíců). Byla jsem z toho taky docela zoufalá, ale potom mi známá pediatrička řekla, že mu stačí ten jeden jogurt a kaše, že si vápník bere i z jiných potravin…tak se tím už nestresuju, protože s tím stejně nic neudělám ![]()
Jano, Jířa pil kefírové mléko, nebo respektive Jovomix! hrozně s chutí, protože to bylo s brčkem. Tak když do něj potřebuju narvat mlíko, tak berem pitíčka brčkovitá
to ho totiž baví
Díky za tip, ale u nás brčko bohužel nefrčí
Zkusím koupit ten kefír a uvidíme, jestli ho přesvědčím, ale iluze si nedělám ![]()
Jani,
taky zrovna pomalinku zvykáme na UM… Kojím ještě přes noc, ale kolem roku bych chtěla přestat…
Ze začátku nechtěl Pavlík UM vůbec. Pak jsem zkusila variantu, že mu ho dal taťka ráno asi hodinku po probuzení a já jsem se delší dobu tvářila, že nejsem nikde poblíž. No a teď po asi 4 dnech této „aplikace“ jsme už na 180ml…
(nechci to zakřiknout!!!)
Jinak teda ještě jednu věc… dávám mu to UM trochu řidší než je psané. Když ho nejdřív nechtěl vůbec, zkoušela jsem si cucnout a to bylo teda fakt plnotučné
Takže zatím dávám krapet ne-plno-tučné a časem „přitvrdím“ ![]()
Peťula + Pavlík 10měs+1t
můžu říct, že my měli problém stejný. Převést na um se nepodařilo.Doktorka mi tankrát říkala,že pokud jí mléčné kaše a jogurty tak to nevadí. tak od 14m je bez mléka,
Moc vám všem děkuju za odpovědi!
Vyzkouším teď metodu „tatínek“
. Pak vám písnu, jak to dopadlo.
Ale pomalu se začínám smiřovat s tím, že holt kojené děti UM moc nechtějí.
Díky a pěkný víkend.
Jana a Aninka
Ahoj, se zajmem jsem si precetla Vasi diskuzi a musim rict, ze ja takovy problem nemela a moje Andulka byla plne kojena do sesti mesicu a castecne do osmi mesicu. UM si vzala bez problemu. Nemyslim si, ze kojene deti si na UM tezce zvykaji…myslim, ze to plati na DLOUHO kojene deti. Jak kojeni preleze rok ditete, pak nastava ten problem, jelikoz dite uz si uvedomuje rozdil a neda se jen tak lehce osidit…myslim, ze metoda „tatinek“ by mohla fungovat, dite vi, ze jidlo(maminka) neni pobliz, od tatinka prs nedostane a tak treba lahvi vezme za vdek!!!!
Rozhodne drzim palec!!!!
Jitka