Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Zdravim vsechny maminy,
potrebovala bych poradit, chystam se na svatbu a meho syna chci nechat babicce na hlidani, chci odstrikat mleko a babi mu to da z lahve, jenze jsem to dneska zkousela a nevim kdy behem dne je nejvhodnejsi doba, pred kojenim po troskach nebo po kojeni. On je malej dost velkej jedlik a uz tam skoro nic nezustrane, tak se bojim ze kdyz to odstrikam, ze pak bude mit malo. Bylo by treba lepsi v noci? Mate s tim nektera zkusenosti? A kolik asi tak vypije skoro ctyri mesice srare mimi? Moc diky za odpovedi…
Jarca+Dominik ![]()
Jarčo, odstříkávej postupně před každým kojení z každého prsu desítku. Tím mu nic nevezmeš a půjde to dobře. Postupně pak slévej do lahvičky v mražáku až si namrazíš plnou dávku. Taky jsem to tak udělala, když jsem potřebovala jít pryč ![]()
Andrea
A nebude pak mit hlad kdyz bude vlastne pit to predni mleko?
A jak jsi odstrikavala, rukou nebo odsavackou? Me to prave tou odsavackou jde jen kdyz uz to ma rozpity a to prso je uz od nej asi vic rozmasirovany…Moc nevim jak na to.
Jarca+Dominik
Mám pododný problém. Chtěla jsem odstříkavát odsavačkou z toho prsu kde pila, jenže ouha - nic nezbylo, nebo jen trošičku. Odsála jsem aspoň trošičku a deset či dvacet jsem hned odsála z druhého a za ty dvě či tři hodiny do kojení se to stihlo znovu naplnit.
Z počátku jsem měla dvě vyvařené skleničky od přesnídávky. Jednu v mrazáku a jednu v lednici. Do lednice jsem to během dne slévala a pak dala do mrazáku, teď to dolévám do mrazáku rovnou. Už mám úspěšně jednu skleničku od přesnídávky plnou
Jde to pomalu ale jde to, pevné nervy přeji ![]()
Ja jsem si dala za cil ze zacatku jednu lahvicku za 2 dny a pote 1 lahvicku za den. Nejlepsi je odsavat pred kojenim a to tehdy, kdyz si delsi dobu nekojila - napr. hned rano, kdyz maly/mala dlouho spi anebo ho/ji nechat pit 2× po sobe z jednoho prsu, aby se ten druhy poradne naplnil a pak z nej. Tak hodne stesti.
Já odsávám hlavně v noci když se tvoří více mléka a můj malý hladovec spí. Přes den je schopný nechat se kojit třeba co dvě hodiny a tak mu mlíčko odstříkáváním neberu. Díky jeho častému sání přes den mám pak hodně nalitá prsa v noci, takže když ho třeba ve dvě ráno nakojím, tak druhé prso mám nalité tak že z něj odstříkám 40-50ml, tak aby zůstalo z půlky plné aby měl Filip dost až se zbudí.
Jinak Jarčo, myslím že počítej že zhruba může vypít kolem 100 - 120ml. To je má zkušenost..... ale může to být i víc i míň…
řiká se že průměrně vypije tak 150ml
já odsávám tak, že na jednom prsu mám Kamilku a na druhém odsávačku (Medela mini electric) - takto odsaju cca 60ml
a nemyslím si že by Kamča nějak strádala že má pak mín mlíčka … ba naopak čím častěji se přikládá tím více mléka se tvoří
Já jsem odsávala (odsávačkou) tak, že jsem v podstatě odsáváním nahradila 1 kojení - syn v noci spal v kuse aspoň 6-8 hodin (přes den kojen každé 2h). Po posledním večerním kojení jsem asi za 2-3 hodiny odsála na jeden zátah 100-140 ml a rovnou to dala zmrazit.
Takto jsem to dělala každý den, protože bych pak ráno měla prsa hodně nalitá. Takže mrazák plný mléka, které jsem nikdy nepoužila (syn se jinak než kojením nakrmit nedal - flaška, lžičky, stříkačka … vše marné).
Asi po 3 měsících jsem odsávala už jen obden, abych trochu snížila tvorbu mléka. Dnes (po 8 měsících) už neodsávám vůbec.