Kojení a alkohol – vadí sklenička vína nebo piva?

64
27.1.06 17:42

Kojení a alkohol

Ahojte maminky kojičky!

Chtěla jsem se zeptat zda si dáváte nebo dávali malé množství alkoholu když jste kojily. Já totiž nechápu, že zrovna v tomto období (zima když jsem nikdy nepila pivo) mám na pivko šílené chutě, začalo to už v těhotenství, ale to bylo léto tak jsem si dávala birella tak 1až2× týdně, zřejmě jsem si na něj vybudovala návyk a dávám si pivko stále, ale teďka i sem tam desítku… :oops:
Můžete mi napsat co si o tom myslíte jestli neškodím miminku, když si dám to jedno pivko a nebo 2dc vína ( to jsem v těhu nemohla, ale teď už i to můžu)… :roll:
Zuzik
PS:Moc mě tu neukamenujte!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2619
27.1.06 17:50

Ahojky,

jasne, ze si dej, kdyz mas chut! Jedna sklinka denne ti urcite neublizi a budes mit vic mlika na kojeni. Nejlip, kdyz si das hned po kojeni, telo stihne ten alkohol (je ho tam minimalne) do dalsiho kojeni zpracovat a do mlika se nedostane. Dostanou se tam ale ty uzitecne vitaminy a mineraly! Mne pivo dr v tehu vyslovene doporucoval! :-)

Jenze me nechutna… ;-) Ja jsem spis na vinecko.

Na zdravi!

Mata

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4097
27.1.06 17:53

Ja si myslim, ze telo si rika o to, co potrebuje, takze treba z piva si doplnuje vitamin B. Ja zase cele tehu i ted po porodu mam hroznou chut na cervene vino, zrejme se projevuji moravsti predkove a taky potrebuju doplnit zelezo. Obcas si sklenicku dam, i kdyz plne kojim.

Bara a Helenka 7 tydnu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2114
27.1.06 19:16

Ahoj, jednim 10-stupnovym pivkem nebo 2dl vinka mimi urco neublizis. Sany.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
986
27.1.06 20:03

Připojuji se, jedna desítka nebo dvojka vínka ještě nikoho nezabila. Též jsem si občas dala, když jsem ještě kojila. Máš-li chuť, dej si. Budeš v pohodě, dáš si nač máš chuť, tudíž i mimčo bude v pohodě. Pravda je i to, že pokud si dáš po kojení, tělo alkohol do dalšího kojení spracuje. Ivča

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Gabika
27.1.06 20:03

Ahoj,

tak ja som asi extrem, ale ani v tehu, ani pri kojeni som nevypila ani deci alkoholu… 8O A kedze som otehotnela este kojacia, tak uz skoro dva a pol roka abstinujem. (A ak budem druhe mimi kojit tiez 15m, tak este dlho budem). Vcelku nesuhlasim s tym, ze to co telo chce, je vzdy pre telo dobre, mala som strasne chute trebars na Baileys, a nemyslim si, ze by to telu dvakrat prospelo…

Mne bolo povedane, ze alkohol prechadza aj do mlieka, a hoci by som si ho dala tesne po kojeni, kde mam istotu, ze sa do dalsieho kojenia odbura? Je to ale len moj nazor, preto sa ho drzim, a nikomu nevnucujem… ;-)

Gabika

• Citovat
  • Upravit
andela
27.1.06 20:30

Zakázaný je snad jen tvrdý alkohol, ne? Já si občas nalila skleničku pivečka, a to dvanáctky. A zrovna předevčírem jsem na něj měla strááášnou chuť, tak jsem si taky skleničku dala. Pila jsem ho v těhu, i teď když kojím. Toho alkoholu tam není tolik, aby to mimi vadilo. Tedy v jedné skleničce.A já si ho dala když malej usnul, a budí se mi skoro po 5 hodinách, takže jsem to asi stihla i zpracovat.
A v chytrých knížkách o těhu jsem četla že decka vína není na závadu … tak si myslím že to nemůže vadit ani při kojo.

Pívečku a vínečku zdar :D
Andělka

• Citovat
  • Upravit
9867
27.1.06 20:50

Hlasim se k milovnicim piva - ale protoze mi teda jedna sklenka rozhodne nestaci, naucila jsem se pit pivo pro ridice. S cistym svedomim vypiju dve i tri a je mi dobre. Je pravda, ze je tam minimalni mnozstvi alkoholu, ale nemyslim, ze by ho bylo vic nez v jedne sklence desitky. Takze to opravdu neresim.
Za ty moje tri abstinencni roky mam na konte mnoho a mnoho bas birellu (nealko radegast) a je mi dobre. A dokonce jsem na nealko pivo naucila manzela. Libi se nam, ze si ho muzeme dat kdykoli a nejsme omezeni alkoholem. Parada! Jeste je dobry Claushaller (doufam, ze to pisu spravne, je to nemecke nealko pivo) a kupodivu mi chutnal i Zubr (dokonce jsme s manzou zkonstatovali, ze je lepsi nealko jak jejich desitka), ale ten uz jsem dlouho nevidela. Jina nealka jsou teda nic moc, ale furt mi chutnaji vic nez barevne limonady.

Obcas zahresim i normalnim pivem nebo vinkem - ale to az ted, kdyz v noci nekojim, takze od alkoholoveho hrisku do prvniho koja uplyne tak 8-10 hodin. Joj, uz jsem mela i maleho panaka slivovicky :D A jak mi bylo teplo :D

Lesina

PS: Odmitam mit pocit viny, ze alkoholem nicim sve deti, tak se ani nesnazte mi rikat, ze VY BY JSTE NIKDY… atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
152
27.1.06 21:09

Ahoj,
taky si myslim, ze sklenicka piva (cerne mi hned po porodu doporucovala doktorka na tvorbu mlicka) nebo vina neuskodi. Obcas s manzelem mlsame vecer, kdyz maly usne, Cinzano nebo Martini :-)
Podobnou diskuzi jsem cetla nedavno na Rodine a musim rict, ze tam vazne pisatelku malem ukamenovali, az mi z tech nazoru - jak pise Lesina - ja bych NIKDY a moje deti by NIKDY bylo smutno a zle.
Jo, a pry je na laktaci dobra i sklenka sampusu :-)
 Snehu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
932
27.1.06 21:19

Ahoj,

taky se přidám, nám už v porodnici říkali, že malé pivo při kojení můžeme a dvě deci vína (nebo ještě lépe střik) občas taky. Dokonce se laktační poradkyně výslovně vyjádřila, že když přijde vyložená krizovka a máme chuť na malého panáčka (ve výjimečných případech), tak je lepší si ho dát, tím se zklidníme, takže to prospěje jak nám, tak dítku. Moje pediatrička mi cca 2 deci piva denně taky vyloženě doporučila kvůli kojení - dávám si ho po obědě, s jídlem se alkohol lépe vstřebává. Občas si dám i malé množství vína, o svátcích jsem si zase dala trošičku aperitivu. Někdo je prostě úplný abstinent a nevadí mu to (taky jsem znala jednu, co v těhu a při kojení nejedla ani likérové bonbóny a připíjela si Rychlými špunty), ale podle mě je lepší si trošičku něčeho dát (když je chuť), než se přemáhat a pak být z toho naštvaná a nervózní.

Takže malému pivu zdar!

Světlana

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2114
27.1.06 22:21

Gabika: jistotu nemas. Nedavno sem byla na Dopravnim inspektoratu a cetla tabulku „za jak dlouho muze ridic jet kdyz vypije to a to“. Nepamatuju si to presne na minutu ale byl to vypocet na osobu s 60kg, takze pivo 12-za 3h a neco, a 2dl vina-za 5h a neco.

Jo a k tem nealkoholickym pivum, parkrat uz sme to v hospe resili a cca 5 nealko piv da za 1 pullitr 10.

No ja sem pivomyl, a bez kapky alkoholu sem vydrzela jen prvni trimestr(obe tehu sem zjistila brzicko), no ale jednou v dobe kdyz sem kojila tak sme s manzou otevreli litr cervenyho a po 2-decce se mi fakt nechtelo prestat, tak sme tu flasu dali nakonec napul :oops: No ze by mi po tom mala spala lip to fakt ne. Jinak obe deti sou zdravy a starsi taky blba neni :)

Sany.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
291
28.1.06 05:02

Tu zmiňovanou diskuzi na Rodině jsem také četla a řekla bych, že byla silně hysterická :o
Já jsem nepila v těhotenství vůbec nic, tedy až na ten začátek, kdy jsem vůbec netušila, že bych mohla být těhotná. Ale po porodu jsem si občas pivo nebo víno dala. Četla jsem, že jedno pivo, nebo dvě deci vína se u ženy s normálním metabolizmem vstřebá do hodiny po požití, takže jsem vždycky plánovala kdy si to pivo nebo víno mohu dát. Nejlépe k jídlu, to se pak alkohol zpracuje ještě lépe.
Jeden víkend jsme jeli na kamarádky svatbu a tam jsem pila víc, ale vyřešila jsem to tím, že jsem měla dostatek odstříkaného mléka na celý ten víkend a to své (kontaminované :) ) jsem odstříkávala a rovnou vylévala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
354
28.1.06 09:48

Taky jsem četla diskuzi na Rodině a ta byla přesně o tomto. Je fakt,že každý má na to jiný názor.Já se přikláním k tomu, že si občas dám.V 1. těhotenství jsem si dala občas sklenku vína, při kojení stejně tak, pouze jsem se nedotkla tvrdého alkoholu. Ptala jsem se na to i gynekoložky a při kojení taky pediatričky a obě mi řekly, že jedno pivko,desítka,nebo třeba 1-2dcl vína neuškodí. Alkoholik nejsem,ale někdy ta chuť na vínečko nebo v létě na pivo je prostě nesnesitelná..... :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5525
28.1.06 11:49

muj nazor se tedy bude lisit od vetsiny.....
alkohol samozrejme prestupuje i do mlika a po pulitru piva to opravdu trva tak 2-3hodiny, nez se vsechen zmetabolizuje a zenam jeste dyl, protoze prumerna zena ma o polovinu min tech potrebnych enzymu nez prumerny muz /samozrejme se to pak lisi u tech, kteri abstinujou, ty ho maji jeste min, a tech kteri pijou pravidelne a vic, ty ho maji vic/

je pravda, ze 0.5l piva a 2dcl vina nevadi, ale je lepsi to rozlozit to delsiho obdobi, treba 2hodiny,a najednou nepit vic nez polovinu z toho…
obcas se to snese, ale pravidelne by to tem detem vazne mohlo uskodit…
spoje mezi mozkovyma bunkama se totiz vytvareji az po narozeni…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
28.1.06 18:34

Holky,aby to tu nedopadlo jako na Rodině.Pivo a víno je naprosto neškodná záležitost,je to pouze nápoj.A zdravý.Připadají Vám snad Frantíci mentálně zaostalý(neustále popíjejí vinný střik,těhu a kojící ženy nevyjímaje)?Spíš bych se zamýšlela nad limonádou,kolou a pod.„nápoji“,o uzeninách ani nemluvě.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Laktační poradna

Ikona - Anna Musilová

MVDr. Anna Musilová