Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj maminky,
prosím o radu, jak na odstavení. Malému bude už 13 měsíců. Přestala jsem včera kojit, s novým rokem
Prsa se strašlivě nalila, to se dalo čekat, i když jsem předtím kojila už jen jednou denně. Teď jsou tvrdá jako kámen a hodně bolí, i když chodím. A dotaz? Sestra na gynekologii tvrdí - neodstříkávat za žádnou cenu, stahovat a studené obklady. Diskuse na netu tvrdí - odstříkávat, aby nebyla prsa tvrdá a nevznikaly zatvrdlinky, nosit volné oblečení… takže jak?
Máte nějaké zkušenosti?
Děkuju a dobrou noc
Tutu
No u prvniho syna jsem to mela uplne v pohode. Slo to tak nejak pozvolna samo. Ted jeste toho druhyho kojim, ale uz nad tim premejslim jak to jednou bude. Ja bych ale asi aspon malinko odstrikala, aby se prsum ulevilo a netvrdly. Postupne se tvorba mlika zmensi, protoze mimco uz nesosa a nemuze se ho tolik tvorit. Snd to nejak zvladnete.ahoj
Tak odstavení už mám 2× za sebou a radím - odstříkat. Sice se radí, že ne, že si tím zvýšíš laktaci, ale pokud už si kojila tak málo, tak by to neměl být problém. Prsa mně ztvrdly 2. den. odstříkala jsem necelou deci mlíka (tak, aby se mi ulevilo a nebolelo to), potom se mi nalily asi za dva dny znovu, zase jsem odstříkala a pak už ne. Ted nekojim asi 14 dní, mlíko pořád mam, ale prsa se zmenšujou a zmenšujou.
Pravděpodobně odstříkáš mín než ti vypije prcek, tak to tvoje tělo nebude brát jako že má vyrábět tolik dál.
Martina
Já jsem malou musela odstavit v 8 měsících. Taky se mi prsa nalila a já jsem vždy odstříkala vždycky trošku, aby prsa nebyla tak tvrdá. Prsa mi přestala tvrdnout tak po 14 dnech a přestalo se tvořit i tolik mléka.
Ahojky.
Taky jsem odstříkavala, ale jen trochu, aby prsa nebolela. Do 14dnů jsem měla odstaveno. Též mi sestra říkala neodstříkávat, ale radši budu déle odstavovat, než aby mi prsa bolela. Já ještě při odstavování dostala Dostinex. Prášek na ukončení laktace.
Já jsem odstavila před 3měsíci a fungovalo to tak, že asi za týden jsem měla v prse zatvrdlinky, tak jsem zkusila použít jako odsávačku malou. Trošku pocucla a byl oto venku.
Neodstříkávat, ale jak to začne tvrdnout, tak jen tu zatvrdlinku, aby to povolilo ten tlak, ale jinak ne. No a pak už jsem to přstala řešit. Sice mlíko furt je, ale nijak to nepociťuju. Akorát mi teď prsa se nalily, ale počkala jsem a přešlo to.
Pokud s tim nemáš problém, zkusila bych to bez prášků.
GaB
Odstříkej, aby prsa nebyla tvrdá, a stáhni. Musíš pořádně. Mě utahoval manža, že jsem ani nemohla dejchat. Doporučuju ještě pod to stažení dát studenej obklad (výborný jsou ty gelový polštářky, prodávají se v lékárně). Za dva dny jsem měla pokoj. U nás byl ten problém, že se mi na dva dny ztratilo mlíko a malá se potom už k prsu nevrátila. Měla jsem docela problém, tvrdý prsa, fleky, boule. Pomohlo až tohle. Jinak jsem zkusila i prášky, ale myslela jsem, že po nich umřu. Bylo mi vážně zle. Ivča_K
Ahoj Tutu přesně jak radí holky.Já také před deseti dny odstavila naší skoro 14m holčičku přes den a ted poslední 3 dny odstavujeme v noci a napřed prsa byla také nalitá,ale postupem těch dní kdy se nekojilo tolik se to upravilo a dělá se mlíčka čím dál mín až jsem dnes ráno musela sáhnout po podprsence o číslo menší
jakou jsem tam měla prázdnotu v té větší
,To bude manžel koukat jak jsem vycuclá.A také jsem tedy když jsem cítila zatvrdlinky trochu odstříkala ulevilo se a je po problému.S pozdravem Eli
Ahoj maminky,
pokouším se oživit starou diskusi…Přesně před týdnem jsem přestala kojit. Syn má teď 13,5 měsíce a kojila jsem už jen v noci. Prsa se mi ani moc nenalívala, odstříkala jsem asi 2× jen trošičku, moc mi to nešlo
Levé prso už je měkké, trošku čiré tekutiny bych ještě vymačkala, ale jinak mi přijde ok. V pravém prsu mám zhora a směrem od podpaží takovou jakoby tuhou „šlachu“, nevím, možná je ta mléčná žláza nějaká zbytnělá. Prso mě nebolí, ale nemám z toho dobrý pocit. Zkoušela jsem to trochu rozmasírovat, možná je to trochu měkčí, ale nevím… Poradíte, co to je a co s tím? Díky.
Já to měla po ukončení kojení taky, akorát kompletně celá prsa tvrdá (končila jsem najednou, měla jsem i Dostinex, ale nalila se). Kombinovala jsem obklady tvaroh + alkohol + chlazení gelovými polštářky, při sprchování horká voda a rozmasírovat jen jemně, dost mě to bolelo. Kompletně jsem to „vyléčila“ za 14 dní asi. Bacha, chladila jsem se tak intenzivně, že jsem si udělala omrzliny až 2. stupně
.
Ahoj,Já odstavovala svou dceru na 18 měs.Musela jsem.Dr mi doporučil stahovat se obvazem.Tím elastickým.Stáhla.Když se to nedalo vydržet napařit trošku odstříkat.Jen aby povolil tlak a bolest a znova zavázat.Týden a měla jsem klid.Už to nebolelo.
mě skvěle zabíral polštářek s jadýrky, kterej se má dávat dětem proti prdíkům, nahřála jsem ho v mikrovlnce a položila na místo, kde jsem měla tu zatvrdlinu ![]()
za hrubku se omlouvám, píšu s dítětem v ruce a nečetla jsem to po sobě, jsem blbec ![]()
Já měla prsa první týden taky fest tvrdá a docela bolela, tak jsem chladila několikrát denně balíčkem masa z mrazáku
a promačkávala, až odkapávalo mléko. Do týdne lepší, do dvou ok. ![]()
(Akorát mažel na mě teda koukal jak na blbce..)