Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj maminy, jsem 3 den doma z porodnice a kojím. Bohužel pořád mám bolavé bradavky z kojení.
V porodnici mi sestry potvrdily, že mimčo je přisáté dobře, já po každém kojení mažu obě bradavky Bepanthenem, ale je to jen o malounko lepší. Taky z každého prasa před kojením trochu odstříknu, aby mi změknul dvorec, no dělám všechno možné, ale bojím se, že pořád špatně. Třeba to chce ještě čas. Máte také zkušenosti s bolavými bradavkami v prvních dnech z porodnice doma ![]()
Ahoj.
Větrat, větrat, větrat! Já jsem si koupila takové ty zachytávače na mléko od Aventu a ty mají i klobouček s otvory na větrání. Bepanten mazej jen malilinkou vrstvičku. Jen, aby se vsákl, ale nezůstávala vrstva. Zkus střídat polohy při kojení a jestli máš nějakou prasklinku, tak by měla být při kojení v koutku pusinky dítěte, protože tam není takový tlak.
Některé maminky používají s ůspěchem kloboučky na kojení. Syn je ale odmítal, takže já s nimi nekojila. Kdyby jsi je chtěla použít, tak bych aspoň někdy kojila bez nich, protože k tomu, aby jsi dítěti dávala protilátky, které zrovna pozřebuje musí proběhnout přímí kontakt mezi slinama a bradavkou…ale pokud to nepujde, tak kojit s nimi lze. Jinak tu na toto téma proběhla diskuse nedávno. Zkus si ji vyhledat.
CIBULKA
Ahoj,
to si piš, že si to pamatuji
U mě to trvalo asi 17dní… Malá měla příliš silný stisk - savec jeden
Každé přisátí jsem z počátku obrečela, jakmile se rozpila, už to bylo dobré. U mě to chtělo čas a před kojením „povolit“ bradavku odstříknutím.
Pak to bylo v pořádku a bez problému, teď se mi to samé vrátilo ve věku 7měsíců malé… Je to zřejmě tím, že rostou zoubky a ona opět pevně tiskne… Navíc, jako „zkušený kojenec“ si s bradavkou hraje a různě natahuje…
Chce to čas, hlavně nic nevzdávej, i když já to tou bolestí málem udělala
Případně navštiv kojo poradnu, kde tě jistě povzbudí. Krásné chvilky s novorozenečkem.
Mirka
Tak tohle nás taky neminulo, jak se Adámek narodil a my začli kojit, tak to byla bolest příšerná. Opravdu to bylo k nevydržení a každé přisátí jsem měla slzy na krajíčku. Když sestřička kontrolovala v porodnici taky techniku kojení, říkala, že to děláme dobře ale bradavky mám šíleně zničené. Taky říkala, že je to ze zyčátku normální, než se miminko naučí sát s citem a než si bradavky zvyknou. Doma jsem pak měla i ragády a tekla mi z prsu i krev
tak jsem kojila jen z jednoho, dokud se to druhé nezahojilo a pak zase z obou, jinak žádná mastička vůbec nezabírala. Jen omývaní chladnou vodou. No a teď už kojím půl roku a všecko v pohodě. Chce to jen čas a hlavně to nevzdat, mimi se naučí mamince neubližovat. ![]()
Ahojky. Mala som presne to iste so synom. Tiez bol taky savecek
Mal velmi silny saci reflex a to v kombinacii s mojimi citlivymi bradavkami bolo daco!!
Mna zachranilo vetrat ako pisala cibulka chodila som stale hore bez a to aj bez tricka. Dalej mi strasne pomohla rada laktacnej poradkyne pred kojenim navlhcit bradavku mlieckom. Treba to robit uplne pred kazdym kojenim.
To ju krasne zvlacni a netvoria sa ranky. V mliecku su aj latky podporujuce hojenie, takze mi kazala si nim natierat bradavky aj po kojeni.
Aj tak som sa nevyhla klobucikom (mala som od medely) a asi mesiac som kojila len cez ne.
Doporucili mi aj dudel, prave kvoli tomu silnemu saciemu reflexu. V 4m si ho syn sam zrusil a sme bez neho.
Maly si na ne dost zvykol ale neskor sme ich odburali a potom uz to nebolo s tou bolestou take hrozne. Cez tie klobuciky sa ta bolest aspon dala vydrzat.
To bude dobre, neboj!! Chce to vydrzat a spravi sa to!
Uzivaj si drobceka ![]()
Ahoj.
Mne to taky nejdriv bolelo, nastesti jen par dni a pomahalo vetrat a mazat mlekem. Bradavky si musi zvyknout, pak to bude lepsi.
Ahoj,
a nemáte ještě k tomu moučnivku
S tou to pak pálí jako čert
Taky jsme to řešili kloboučkama.
Andrea
Díky mamky za rady,
docela se mi ulevilo, že to opravdu nejde všechno hned a já že nemusím dělat něco špatně. Moje bradavky jsou citlivé a mimčo se to taky musí naučit, chce to asi opravdu čas. S tím přisátím je to fakt, ze začátku to někdy bolí jako čert a když se mimčo rozpije, bolest povolí. Takže začínám taky hodně větrat a spát budu taky bez košile, ona ty bradavky může dráždit, měla jsem někdy pocit, že v noci to je trochu horší.
Mam stejny problem, mimi je savec opravdu ukazkovy, takze bradavky znacne trpej a to uz jsme vic jak mesic po porodu. Prisati - vidim vsechny svate, kdyz se rozpije, je to v pohode. Taky cekam, az si bradavky zvyknou. Obcas mazu Purelanem.
Bara a Helenka 1 mesic 3 dny
Ahojky,
taky jsme měli tento problém… cca do 6 týdnů
Teď jsi mi to úplně připomněla, jak jsem při každém kojení brečela bolestí… ![]()
Zkoušela jsem vše, ale zabralo až důkladné větrání. Sice jsem nechápala, jak větrat, když mi pak teče všude mléko, ale pak jsem to vyřešila igelitem a ručníkem pod sebe, bylo mi to fuk a bradavky se fakt rychle daly do kupy ![]()
Takže opravdu větrat, větrat, větrat ![]()
Tak to asi zažila každá mamina ![]()
já jsem mazala Bepanthenem a používala klobouček od CHicca a nepomohlo to byla jsem tak bezradná, že jsem si zajela do porodnice za DR. pro radu!!! Poradila mi nepoužívat klobouček a místo masti mazat mateřským mlékem a VĚTRAT VĚTRAT A ZASE VĚTRAT!!!Hurááá pomohlo to a za 2-3 dny nebyla ani stopa po ragádech!!Kojím 3 měsíce, tak doufám, že se mi to už nevráti,protože ta bolest byla ukrutná, hlavně po kojení mě bradavky bolely i hodinu …ufff
to časem povolí, to jsem asi zažila každá…mě teda se víc než bepanthen osvědčil Purelan od Medely- to větší balení mám doteď a ještě nejsem na dně!
K.
Díky holky za rady.
No, zatím budu muset bejt trpělivá, koukám, že trpěly skoro všechny maminky
a že to chce fakt čas, takže větrám, větrám a větrám. A mimčo se to bude muset časem taky naučit.
Ahojky,
připojuji se k holkám:
větrat, větrat, větrat
po kojení nechat zaschnout několik kapek mléka
ze začátku jsem používala Bepanthem ale když nepomáhal tak jsem objevila „PureLan 100“ není nejlevnější asi 200,– a já jsem ho kupovala na www.lekarna.cz ale pomáhal moc dobře. Znatelně, na rozbíl od bepanthenu, pomoh výrazně už za krátkou dobu mezi kojením.
tak pevné nervy bude to jen lepší ![]()
Tina
chce to čas vydrž!!!Ještě tak týden až 14 dní a bude to dobré. Prsa si musí zvyknout přece jen byla do dneška hýčkaná a teď je miminko odudlává.
Maky