Jak probíhá dědictví

Anonymní
29.9.11 21:08

Jak probíhá dědictví

Dneska jsem zjistila, že dědim po svém otci. :roll: Vím, že měl nějaké dluhy, ale zároveň i nějaký malý majetek. Ale stejnak si myslim, že dluhy budou větší. :-? Příští týden se mám dostavit k notáři a já nevim jestli se dědictví zříct nebo ne. Řekne mi notář co budu dědit a já budu podle toho moc rozhodnout nebo se nejdřív musim rozhodnout a až potom mi řekne co bych dědila. :nevim:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
14008
29.9.11 21:14

bud v klidu notář ti řekne jakej měl majetek a jaké dluhy a pak to vše spočítá a řekne jestli je dědictví v plusu nebo naopak v mínusu a to můžeš říct že se dědictví zříkáš

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3248
29.9.11 21:14

Určitě tam bude nejprve výčet toho, čeho se dědictví týká…ty se pak na základě toho můžeš dědictví zříct, nebo ho naopak přijmout i s případnými dluhy :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.9.11 21:16

Holky děkuju, teď jsem si oddychla. :hug:

• Citovat
  • Upravit
eMaminka
29.9.11 21:16
:lol:

promiň, je to takové naivní, že by ses měla nejdřív rozhodnout, a pak ti až řekli pro co ses to rozhodla…

Notář ti dá samozřejmě k nahlédnutí závěť, pokud by byli dluhy ale majetek je převyšoval pak dluhy umoříš, něco ti zbyte, pokud budou dluhy větší než majetek normálně se zřekneš a o nic nejde… ;)

• Citovat
  • Upravit
Hodaka
29.9.11 21:17

Já jdu k notáři 12.10, a je to tak jak píšou holky, pokud bude víc dluhů vzdáš se dědictví.

• Citovat
  • Upravit
mag
12862
29.9.11 21:18

Navíc se dluhy dědí pouze do výše nabytého dědictví.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.9.11 21:18

Já jsem fakt myslela, že se nejdřív musim rozhodnout a potom to teprve zjistim. :oops: Teď jsem o kus chytřejší. :palec:

• Citovat
  • Upravit
67
29.9.11 21:25

dědictví

ahoj, můžeš si notáři dokonce zavolat dopředu ještě než dojde k jednání a požádat o nahlédnutí do spisu - tak zjistíš, jestli otec měl nebo neměl závěť a zjistíš případné přihlášené pohledávky od věřitelů.Samotné jednání ptotm probíhá tak, že se nejprve přečte záveť a dostaneš lhůtu na rozhodnutí.Každopádně za dluhy odpovídáš pouze do výše podílu na dědictví(pokud je víc dědiců), tj.nemůžeš zaplatit všechny otcovy dluhy pokud jejich výše bude vyšší než čistá hodnota majetku.Zřeknout se dědictví můžeš - ale pozor, pokud máš děti, přecházelo by dědictví na ně, jednodušší situace je, pokud je nemáš - tak jsi z obliga.Nejsem právník, pokud bude mít někdo potřebu, ať se vyjádří přesněji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Hodaka
29.9.11 21:28
makinamama píše:
ahoj, můžeš si notáři dokonce zavolat dopředu ještě než dojde k jednání a požádat o nahlédnutí do spisu - tak zjistíš, jestli otec měl nebo neměl závěť a zjistíš případné přihlášené pohledávky od věřitelů.Samotné jednání ptotm probíhá tak, že se nejprve přečte záveť a dostaneš lhůtu na rozhodnutí.Každopádně za dluhy odpovídáš pouze do výše podílu na dědictví(pokud je víc dědiců), tj.nemůžeš zaplatit všechny otcovy dluhy pokud jejich výše bude vyšší než čistá hodnota majetku.Zřeknout se dědictví můžeš - ale pozor, pokud máš děti, přecházelo by dědictví na ně, jednodušší situace je, pokud je nemáš - tak jsi z obliga.Nejsem právník, pokud bude mít někdo potřebu, ať se vyjádří přesněji.

Počkej když já jako dcera se zřeknu dědictví, i můj bratr(ten děti nemá) já mám 3 jak může dědictví přejít na ně, ani jeden není plnoletý :think:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
29.9.11 21:30

Závět sepsanou neměl to vim. Mám půlročního prcka, takže když se zřeknu dědictví, tak by přešlo na něj. :?: :think: Jinak dědim já, bratr a matka.

• Citovat
  • Upravit
mag
12862
29.9.11 21:31

Přejde, ale pokud je dědictví předlužené, není důvod, aby soud neschválil odmítnutí dědictví, které za nezletilého udělá jeho zákonný zástupce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
67
29.9.11 21:32

je to přímo ze zákona

pokud jsou nezletilé, rozhodne o tom opatrovnický soud.Pokud je však dědictví předlužené, soud jim to samozřejmě nepřidělí.- v jejich zájmu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3337
29.9.11 21:32

Tak to taky čučím 8-o Aby případně měli jednou moje děti dluhy po dědečkovi, protože já se jich zřeknu 8-o To jsem fakt netušila…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15326
29.9.11 21:33

Hodako, když je dědictví předluženo, tak se dědické řízení přeruší, neplatíš žádné náklady a je prostě hotovo.
Když se dědické řízení rozjede a v jeho průběhu se dědictví zřekneš, jdeš jako rodič od dětí k opatronickému soudu, který rozhodne, zda-li jsi svým jednání nepoškodila děti /to hlavně v případě, kdyby ses rozhodla odmítnout zjevná aktiva/. Soud může rozhodnout proti tvé vůli a pak v tom případě přechází dědictví na děti, ale to se děje zásadně v případě dědění aktiv, ne dluhů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová