Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj všem, potřebovala bych poradit protože jsem už zoufalá. Mám dom 2,5 leého chlapečka, který je pořád usměvavý, nezlobí, pořád něco „opravuje“ a pomáhá. Problém je v tom, že nesnáší hluk. A nejvíc dětský pláč…nemůžu s ním chodit na žádný kroužek či plavání, protože jakmile se někde rozbrečí dítě, je zle…dokáže plakat i hodinu a já nevím jestli na něj mám jít po dobrém či po zlém. Jakmile začne brečet není možné mu něco vysvětlit, protože je úplně mimo. Nemáte někdo podobné trápení s dobrým řešením?
Ahojky, podobné trápení mám, ovšem řešení zatím žádné
Náš malej taky nemá rád hluk, vadí mu všechno, co je trošku hlasitější, vrtačky, mixéry a naposledy jsme byli na jedné dětské akci, kde předváděli hasiči jak hasí oheň a všechno šlo přes repráky a strašně se na to těšil, ale jakmile začali mluvit do vysílaček, tak začal plakat a já to musela vyřešit tak, že jsem mu na ty uši dala ruce a tak to utlumila
Brek mu teda naštěstí nevadí, ale na bazén ho taky moc nedostanu, protože je tam hodně lidí a přeci jen se to všechno rozléhá a to mu taky vadí, sice nepláče, ale nechce tam být a co s tím, to taky netuším ![]()
No tak na to by mne taky zajímala nějaká rada. Syn v podstatě vyrostl na staveništi, ale před vrtačkou, motorovou pilou atd utíká. Naštěstí už jsou mu 3,5 roku, tak se sebere, zavře se do místnosti a zacpe si uši. Včera jsme byli v ZOO. Hrozně se těšil na slony, ale oni se zrovna docela dost naháněli a troubili, tak malej seděl tátovi za krkem se zacpanýma ušima. Totéž větší hluk z reproduktorů, křik dětí… Občas na něj lidi koukají jako na blázna, straní se i kolektivu kvůli křiku. Jsem hrozně zvědavá, jak to udělám s mimčem, a od září ve školce.
mají lepší sluch, já to mám také, opravdu i potvrzené z ORL, ale ted se mi po zanetu zvukovodu zhorsil. Stale ale slysim fakt vsechno, jedno z dvojcat to ma take (v porodnici, kdyz jim zkouseli sluch kvuli nedonosenosti, nestacili zirat), kdyz je hluk, oba si zacpavame usi
.casem si na to vase deti vic zvyknou,
Myslím, že vyšší či nižší práh citlivosti vůči zvuku, světlu, bolesti atd. je něco, co člověk musí respektovat, my s tím taky bojujeme, straníme se různých akcí, přebírání pláče od jiných řeším odpoutáním pozornosti, pokud je teda čím ji odpoutat.
Holky jsem rád, že v tom nejsem sama, už jsem si začala připadat jako exot ( a ostatní maminky na mě občas i tak koukají) dostala jsem kontakt na maminku kamarádky, která dělá dětskou psycholožku, tak až s ní budu mluvit ráda se s vámi podělím o odborné rady. U nás nezabírá nic…jakmile začne brečet přestane uplně vnímat. snažím se na něj mluvit, uklidnit ho, vymýšlet všechny možné legrácky a nic. Ale že by to mělo spojitost se sluchem mě nenapadlo. Je fakt, že ouška má docela velké a odstálé, takže možná bude příčina to
.
kvapka píše:
Holky jsem rád, že v tom nejsem sama, už jsem si začala připadat jako exot ( a ostatní maminky na mě občas i tak koukají) dostala jsem kontakt na maminku kamarádky, která dělá dětskou psycholožku, tak až s ní budu mluvit ráda se s vámi podělím o odborné rady. U nás nezabírá nic…jakmile začne brečet přestane uplně vnímat. snažím se na něj mluvit, uklidnit ho, vymýšlet všechny možné legrácky a nic. Ale že by to mělo spojitost se sluchem mě nenapadlo. Je fakt, že ouška má docela velké a odstálé, takže možná bude příčina to.
Dobrý nápad, budu čekat s čím příjdeš
Fakt je nás asi více ![]()
mluvila jsem totiž s naší doktorkou a ta mi doporučila vyšetření na neurologii. Nějak jsem se s tím nemohl smířit, tak jsem si raději zařídila psycholožku…snad pomůže
ted je sice na dovolené, takže info čekejte nejdříve za 2 týdny…
Jj, tak sem pak napiš, budu zvědavá. ![]()
Já myslím, že je to tak, že někdo je prostě citlivější na zvuk, že to mozek a CNS obecně zpracovává jinak, že každý vnímá zvuk o určité intenzitě trochu jinak, prostě když někdo klepne třeba paličkou do bubnu, tak někdo to vnímá jako běžný zvuk, někdo jako výrazný a někomu to vyloženě vadí, jako by to do těch uší bolelo. ![]()
A my máme holt děti, co patří do té poslední skupiny. ![]()
On dětský pláč je navíc někdy dost nepříjemný i pro lidi, co jinak problémy se zvuky nemají. ![]()
kvapka píše:
mluvila jsem totiž s naší doktorkou a ta mi doporučila vyšetření na neurologii. Nějak jsem se s tím nemohl smířit, tak jsem si raději zařídila psycholožku…snad pomůžeted je sice na dovolené, takže info čekejte nejdříve za 2 týdny…
No tak ale ta neurologie nemusí být úplně od věci
, ono to nejspíš souvisí (právě ta CNS by s tím mohla mít co do činění). ![]()
No 14 dní zpátky jsme byli v nemocnici a malému dělali vyšetření na neurologii i na ušním, nosním, krčním a nikde problém nebyl
Teda krom krku, to patřilo k pobytu v nemocnici. Takže neurologie je asi zbytečná, řekla bych, že tam problém fakt není ![]()
Třeba by to neurolog mohl vysvětlit, proč to tak je, pro klid v duši.
Je fakt, že pro klid v duši to s ním taky zkusím absolvovat. Hlavně že budu vědět že je po zdravotní stránce v pořádku a třeba se mu jen něco děje v hlavince. Já jsem právě zjistila, že jsem znovu těhotná, takže mám pár měsíců na to, abych ho na miminko připravila ![]()
Nicméně ještě jednou vám děkuji za podporu, odpoledne jsem z toho byla hodně špatná a fakt, že nejsem jediná mě dost uklidnil ![]()