Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, byli jsme u jedné doktorky (ne logopedky). Ta krom jiného říkala, že dcera má horší výslovnost C, R, Ř, sykavky. A na C nám dala asi 20 slovíček a básničku. Dceři jsou čerstvě 4 roky a jinak mluví hezky.
Jde mi o to - jak to chodí u pravé logopedky? Taky se jen dostanou slovíčka? A tím se to písmenko naučí? Nebo se i dětem vysvětluje, kam mají dát špičku jazyka? To ani doktorka neřekla, jak dát jazyk. Navíc dcera by v tomhle ještě nespolupracovala. Nerada bych ji nutila opakovat slovíčka a pak by se ukázalo, že je to k ničemu.
Příspěvek upraven 03.06.14 v 08:05
Nastav si anonym. Ale není se zač stydět. Kluk neuměl š, č, ž, ř, návštěva logopeda probíhala v tomto duchu - 1. dechová cvičení, aby ty slova neflákal, 2 různé špulení pusy a cviky na uvolnění pusy. 3. dle učebnice opakoval jednotlivá slovíčka - logopedka mu ukazovala, jak má dát jazyk, jak našpulit papulu atd. Pak nějaké básničky, procvičení a úkoly na doma - cviky na povolení svalů, básničky. Celé sezení bylo před zrcadlem. A hodně se i šeptalo, protože to šlo líp vyslovit ![]()
@martina.se Zrcátko dostala taky, ale jen si s ním hrála. Žádný špulení, ani polohu jazyka jí neukázala. Ale ona by v tomhle ještě nespolupracovala.
Jediné co měla dělat - měla vyplazovat jazyk (na rozcvičení). A že to po ní máme chtít i doma. Což mi přijde jako nejvíc padlé na hlavu. Jak ji znám, začne pak plazit jazyk na každého.
Spíš bych počkala rok a zašla za pravou logopedkou. Ale nechtěla jsem paní doktorce křivdit, když nevím, jak to na logopedii chodí.
@Petra8a ono i to vyplazování jazyka do toho patří. Můj tedy chodil k logopedce od cca 5ti let - měli jí přímo ve školce - učila logopedickou třídu. A tyhle cviky na posílení a popř uvolnění svalů u kluka hodně zabraly. Taky musel špulit pusu a jiné kraviny ![]()
@martina.se Chápu, že je to nutné, ale jiný cvik jí neukázala. A věřím, že v 5-ti letech už jí vysvětlím, že je to jen cvičení a že normálně se jazyk neplazí.
@Petra8a tak potom počkej ten rok. Zase čím dřív začne, tím lépe. Můžete se objednat k logopedce už teď, ona Ti dá přímo návody, jak postupovat - ono je to pro každou vadu jiné.
Začali jsme ve 4 letech, jednou týdně v ordinaci ve školce někdy za účasti rodiče (u nás tatínek). Od sykavek přes dvouhlásky po R a Ř. Na každé písmeno list papíru s natištěnými obrázky a slovy k procvičování s poznámkami. Z pomůcek jsme postupně použili zrcadlo, dřevěnou lékařskou špachtli a „drátek“ (ke správnému umístění špičky jazyky tuším při nácviku R). Trénovali jsme docela zvolna (co druhý den 10 min nebo např. při jízdě v autě nebo chůzi na výletě) a při nástupu do první třídy už jen to Ř neřinčelo úplně, ale do Vánoc se to dalo do pořádku a letos na jaře se s námi paní logopedka rozloučila. Když se chodí tak to funguje.
@Petra8a a jak vis, ze by nespolupracovala? ctyeletaci chodi na logo uz bezne, dobra logopedka je umi zaujmout, aby spolupracovali
mame ve skolce jednu logo tridu a učitelky na zacatku skol.roku procvici všechny deti od 4 let, mladsi ne. ti pak muzou chodit na cviceni k nim (mají vystodovany bc obor specka- logopedie) nebo muzou jitke klasicke mgr. logopedce.
zakladem je cviceni před zrcadlem - ne malinkym zrcátkem. dite tam vidi sebe i logopedku a pozoruje jeji usta a snazi se delat to same.
rozviceni jazyka a uvolneni cele pusy je zaklad a naší dceri trvalo pomerne dlouho - to jak ma klast jazyk apod.
pak se procvicuji třeba jen slabiky, postupne slova. první basnicku mame az ted po 9 mesicih výuky.
dulezity je taky sesit, kam logopedka pise ukoly, mela by tam i malovat obrazky, které si dite třeba doma vybarvi, aby ho to bavilo a motivovalo k uceni. u nas dostava i nalepky ppdle vyberu.
a poslední dulezita věc je denodenní cviceni alespoň 10 minut
@surikataXY Dala ji malé zrcátko na líčení - průměr asi 10 cm. Akorát si s ním hrála a tím pádem se na doktorku ani nepodívala. Řekla jí asi dvě slovíčka a pak rovnou krátkou básničku a hned - zopakuj mi to. Samozřejmě nezopakovala nic. Takhle honem jsem si to nezapamatovala ani já.
Jak to vidím, řekneme doktorce, že ji objednáme na pravou logopedii.
@Petra8a to je jako obvodni doktorka nebo jaka?
takto to opravdu nefunguje. dcera zacala chodit kvůli sykavkam, ale ukazalo se, ze ji nejde ani hlaska L - a například tu jsme dokazaly nacvicit po pul roce, byl to boj
divam se do sesitu a zacinaly jsme třeba cvicenim: áááá - ham, óóóó - hop, - to je prave jeden z druhu procvicovani na uvolneni celisti…
zajdete na klasickou logo, a sla bych hned, necekala bych do 5 ti let. nam skutecne jedna jedina hlaska trvala pul roku a kdybychom zacaly o rok později, nestihne to nacvicit do nastupu do skoly.
@BaraF nemáš nějaké tajné typy na Ř? u nás nic nezabírá. Jako jo, jak se kluk nesoustředí, tak to jde, ale když nad tim přemýšlí, tak to prostě nechce naskočit. Logopedka to nehrotí, že né všichni se to naučí ![]()
Jsem logopedka a tohle je teda jízda.
Objednejte se k logopedovi, takhle toho můžete víc pokazit než zlepšit. Akorát zafixujete špatnou výslovnost.
Děti si u logopeda pohrají, jsou motivovány k práci (podle logopedek) a hlavně vám vysvětlí, co a jak máte dělat.
Ve 4 letech ještě nemusí mít dozrálé fonematické slyšení, ale to zjistí taky logoped.
@Petra8a ja jsem také pro, abyste sli s dcerkou uz ted, když vis, ze je něco spatne. Muj syn zacal az po patem roce, ted ma po sestem roce a stále neumi r a ř. Stve me to, vycitala jsem si, ze jsme nezacali drive. A sli jsme tam kvůli L a nakonec cvicil i s, z, c a č, š, ž, ch. My jako rodice to totiž slyšíme uplne jinak, nez logoped ![]()
@martina.se píše:
@BaraF nemáš nějaké tajné typy na Ř? u nás nic nezabírá. Jako jo, jak se kluk nesoustředí, tak to jde, ale když nad tim přemýšlí, tak to prostě nechce naskočit. Logopedka to nehrotí, že né všichni se to naučí
U nás řeči celkově dost pomáhá zpěv, holky chodí do školního sboru (a když trénovali na prosincové vystoupení na náměstí s Ewou Farnou tak to bylo denně a do precizna včetně výslovnosti). Jinou radu nemám, u nás byl na logo doprovodem taťka. Ale trvalo to a upřímně řečeno už jsme se smířili s tím, že si bude lehce šlapat na jazyk napořád a najednou bum (a to navíc měla čerstvě přední zuby jak noty na buben a logopedka řekla, že než dorostou tak to nepůjde). Naše pediatra, zkušená žena s božskou trpělivostí, se dle vlastních slov taky nikdy Ř pořádně nenaučila (a je to slyšet jen když se na to soustředíš nebo školeným uchem) a „vystudovala VŠ a vdala se bez problémů“. Vyděržaj, pioněr!
Z mé zkušenosti určitě návštěvu logopedie neodkládat. S dcerou jsem začala v 5 a ukázalo se, že má vady těžce zafixované a byl to běh na dlouhou trať a to jsem si myslela, že říká špatně jen 3 písmena.
ve 4 letech se zkušeným logopedem bude určitě spolupracovat.