Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj maminy,
mám na vás dotaz s prozbičkou.
Jak přimět miminko si vzít více mlíčka s prsa?
Od narození se snažím kojit a provázejí nás potíže, jak asi většinu z vás. První období nepřibírání a silná žloutenka. Druhé období usínání u kojení a neustále budění. Třetí fáze rýma a do toho spurt.
Toto vše už je za náma a stále jsme kojili denně cca po hodině a půl a v noci po cca 3 i necelých. Myslela jsem, že mám slabé mliko, vyzkoušeli jsme i UM a problém bude nejspíš ten, že se mu nechce tak dlouho sát z prsu. Kojení miluje, ale saje nějakou dobu a pak už si jen hraje. Po chvilce mu vytráví a chce ještě.
Máte nějakou radu, jak ho přimět dýl sát?
Po kojení si klidně vezme ještě láhev a dosytí se (14dní jsem bojovala a znovu a znovu mu nabízela prso, ale marně)
Že si dítě vezme po kojení ještě lahev, je normální a nemá to nic společného s tím, zda má hlad. První měsíce (u mě 3) dítě pije kdy chce. Některé á 3hodiny, jiné á 1hodinu, další víc v noci, jiné víc ve dne. Jedno kojení trvá chvilinku, další třeba 20 minut a je to ok. Já první 3měsíce kojila prakticky neustále, malá byla velký savec a chtěla papat často.
Ad jak to udělat, aby víc sálo: nijak. Dítě si vezme tolik, kolik potřebuje. A čím je starší, tím saje kratší dobu (má silnější svaly a rychleji saje). Moje malá teď bude mít 11měs a je schopná se nakrmit za 2minuty. Jestli jsi překonala žloutenku, spurt i rýmu, jsi dobrá
UM nepřidávej, snížíš si tvorbu MM. A nech mimčo, ať pije, jak potřebuje. Samo se to časem urovná. Jinak růstové spurty jsou cca: ve 3. a 6. týdnu, ve 3. a 6. měsíci. A když lezou zoubky, taky bývá kojení častější.
No ale on si necelou hodinu po kojení vezme 100ml z lahvičky, což mi příjde ne až tak běžné
A když vypije z lahvičky MM tak vydrží i 3hodiny bez jídla, což ve spurtu ani náhodou.
Normální to je, prostě je to něco jiného, nového a některé děti to vysosnou, aniž by měly hlad. Jiné zas lahev nevezmou ani za zlaté prase. Pokud nechceš kojit, dej klidně UM a budeš mít „klid.“ Možná. Pokud kojit chceš, pouze koj, ať si nesnižuješ tvorbu MM. Tvoje miminko do teď prospívalo a vše jste zvládli, určitě to dáte i dál.
PS: MM je trochu méně sytící a lépe stravitelné, než UM, proto po naprásknutí se UM dítko déle vydrží.
nikita066 píše:
No ale on si necelou hodinu po kojení vezme 100ml z lahvičky, což mi příjde ne až tak běžnéA když vypije z lahvičky MM tak vydrží i 3hodiny bez jídla, což ve spurtu ani náhodou.
Kojit bych chtěla, ale v téhle intenzitě to už dále nedávám
Takže hledám nějaké řešení.
Koukala jsem na tvůj profil a tvůj synek má věk na tak časté kojení. Pokud mu ho dát nechceš, je to tvoje věc. Za mě je to velká škoda, když jste spolu ty začátky tak zvládli, MM máš a je to pro něj to nejlepší. Máš jen jedno dítě a nedáš kojení? Já si první 3 měsíce přečetla cca 15knížek, jak jsem pořád ležela s malou u prsu
Pak se to zlomilo a najela na svůj režim. A zvládají to i holky s více dětmi. Zkus si víc věřit a nestresuj se složitým vařením, velkým prádlem, mytím oken a tak. Chlap se taky nezblázní, když si občas namaže chleba sám + i tobě, ne?
Vždyť děláš to, co jste oba chtěli - pečuješ o vaše dítě. Hodně sil.
A strč někdy kočárek partnerovi nebo mamince, lehni si a odpočiň. Pomáhá to ![]()
nikita066 píše:
Kojit bych chtěla, ale v téhle intenzitě to už dále nedávámTakže hledám nějaké řešení.