Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahojki, promiň, asi ti neporadím, ale já sama jsem rodila 3× a stejně doteď nevím, jak by se mělo dýchat… Prostě jsem dýchala jak jsem potřebovala - a bylo to. Někdy špatně, někdy dobře......
Přeji krásný porod…
Sindarel hlavne kliiiid
Telo ti rekne co potrebuje. Me treba zase dychat neslo, pri kazdym stahu jsem zadrzovala dech - to se asi nema, ale jinak mi to fakt neslo. Preju ti pohodovy porod a zdrave krasne mimi.
jak prodýchávat stahy???
Přesně tak, jak ti tělo velí. Případně PA poradí…
ALe kurzy dýchání jsou s prominutím k ničemu. Tělo to řeší podle svého a dobře..
NiKi
Taky si myslim, ze ti telo samo rekne, co ti bude delat nejlip. Ja jsem delala UF UF UF nebo jsem si pocitala - jedna, dve, tri… Tesne pred tlacenim po mne taky PA chtela psi dychani, ale to proste neslo, tak jsem na to kaslala.
Já si taky myslím, že budeš stejně nakonec dýchat jak budeš chtít.
Já jsem si dýchala podle sebe do doby, než mě začaly brnět ruce a pak už i tváře od mála kyslíku, takže jsem pak dýchala zhluboka jak jen to šlo, neb už jsem o sebe měla strach
No, a když jsem měla docela dlouho nutkání tlačit ale ještě to na to nebylo, tak jsem musela najet na pejska a nutit se vědomě do dýchání, protože jinak mě to samo přestávalo dýchat a tělo v tu ránu tlačilo
![]()
No, byla to komedie, každý to má asi jinak.
Věrka
Stručně řečeno - TĚŽKO…
Ale šediva je teorie, praxe ukáže, že stejně je vše jinak a nakonec se mimčo narodi, tak neboj
Ahoj,
v kursu nanečisto mi to taky nešlo..
Já jsem dýchala takto: (popíšu svoje myšlenky):
Jé, už zase (mezi kontrakcema jsem spala - nikdy bych nevěřila, že je to možné!) - takže, klid, pohoda, nic se neděje - tj. pomalé, hluboké dýchání.
Aha, teď už je to horší.. (už to nejde dýchat pomalu) - tak jsem zrychlila tak, jak jsem potřebovala, žádnej pejsek, i když skoro.. funěla jsem nahlas.
No a pak jsem si říkala: Už to je to dobrý, zkus to - no, vidíš, další je za tebou.. návrat k pomalému hlubokému až normálnímu dýchání.
Hodně pij! Já teda mám s pitným režimem velké problémy - když vypiju litr a půl (i při těhu/kojení), tak mám dobrý den. Tady mi to šlo ale pít úplně samo (měla jsem vyschlo v puse). Původně (jako v mých teoretických úvahách) jsem chtěla džus - že je to i energie, ale na místě jsem chtěla spíš obyč vodu.
Jo, a měla jsem u sebe dulu (manžel nechtěl) - to mi taky moc pomohlo, i když zrovna k tomu dýchání mi nic neřekla - prostě jsem se jen nechala vést těmi myšlenkami.
To zvládneš!
Nanka
Já jsem taky nedýchala podle knížek, psí dýchání mi skoro nešlo, ztrácela jsem rytmus
. Při stazích jsem dýchala dlouze hluboce a pomalu, při nucení na tlačení, ale když jsem ještě tlačit nemohla, jsem skoro zadržovala dech, nepatrně jsem se nadechovala.
Prostě každé tělíčko si samo řekne, co potřebuje
.
Ahojky!!!
Mě říkali psí dýchání, ale to mi nepomáhalo. Pomáhalo mi bouchat do postele a nadávat. Mezi kontrakcemi jsem taky usínala a to jsem je měla po minutě. Jak píšou holky, sama zjistíš, co ti nejvíc vyhovuje.
ahoj, tak ajk holky ti psaly, tělo ti samo řekne.
Ale… dokud to půjde, dýchej pěkně zhluboka, pomalu klidně, při kontrakci se snaž dech nezadržovat. Bude tě to nutit stáhnout celé svalstvo, ale právě naopka by ses při kontrakci měla snažit co nejvíc uvolnit. Mě pomáhalo, že jsem si to vizualizovala-představovala jsem si, jak každá kontrakce mě posune o kousek dál k miminku, jak po každé ko. se trošku víc otevřu:)
No a až jsem to nemohla udýchat normálně, kolem cca 6 cm mě vše dole začalo tlačit, měla jsem křížové bolesti a nutilo mě to již přitláčet, každou kontrakci jsem prodýchala psím dáýcháním-ono skutečně funguje hlavnmě v době těsně před 2.dobou porodní, kdy všechno v tobě tlačit chce a ještě nesmíš. A mezi ko. dýchej normálně, jak chceš, já jsem ke konci už mezi nima taky upadala do mikrospánků…:)
přeju dobrý porod a zdravé miminko:))
K.
Taky myslim že jak bude vyhovovat zrovna tobě. Mě ulevilo rychlé psí dýchání ale PA nade mnou stála a říkala mi že mám dýchat pomalu a zhluboka - to mi nešlo a hlavně nešly vydržet ty stahy takže jsem si dýchala jako psík a dalo se to vydržet.
Takže si prostě zkusíš co ti pomáhá a podle toho dýchej ![]()
Teď se tím nezatěžuj. Stejně co se naučíš, při porodu zapomeneš. Moje zkušenost. Klidně se pak zeptej PA, od toho tam jsou.
Rozhodně ale dýchat musíš, jinak by se miminku nadostával kyslík. Přeji ti rychlý porod a zdravé miminko.
No, to fakt nemá smysl takle řešit. Já sem třeba zadržovala dech, PA na mě křičela, manžel velel „dýchej“, a já sem stejně nedýchala, a nakonec sem stejně porodila ![]()
Bibina
Já dejchala jak jsem mohla .. pak mi PA říkaloa že mám právě dýchat jako pes, jenže z toho se mi dělalo značně šoufl, tak jsem to brala tak na půl … ale na to že jsem rodila poprvý a na kurzech nebyla, natož bych věděla něco o dýchání, jsem to udýchala
… tak se neboj, to zvládneš, a PA ti poradí … kdyby něco
Ahoj holky,
chtěla bych se zeptat, jak se mají správně prodýchávat stahy. Blíží se mi porod asi za měsíc a nevím přesně, jak se má dýchat. Před třemi lety jsem rodila dcerku, v první době porodní při stazích jsem prodýchávala úplně zhluboka a jak jsem tam byla sama, tak i nahlas, aby někdo přišel. Připada jsem si, že to neudýchám. A potom jsem měla křeč okolo pusy, celá pusa se stáhla jako když vyslovujete „U“. Sestra řekla, že jsem se „překyslíkovala“. Ale co jsem měla dělat? Když jsem prostě musela dýchat? Taky mám pocit, že když si to zkouším doma na nečisto, tak nemám takový obsah plic, aby to vydechovalo dlouho.
A taky nevím, jestli při stazích mám dýchat to „psí dýchání“ nebo ty hluboké. Někde jsem četla, že snad i to psí dýchání. Tak jsem z toho trochu zmatená. Vím jen, že po mě chtěli psí dýchání až na začátku druhé doby porodní, kdy jsem ještě neměla tlačit. Poradíte? Děkuji Sindarela