Jak provést exekuci

17938
4.7.11 10:30

Jak provést exekuci

Ahoj všem,

už jsem tuto otázku pokládala do právní poradny, ale odborník má zřejmě dovolenou a já bych to potřebovala rychle, tak třeba mi poradí nějaký „neodborník“, který má s exekucí zkušenost.

Pronajímáme byt, měli jsme v něm neplatiče. Dlužnice se odstěhovala neznámo kam. Soud nám nezaplacenou částku přiznal i se smluvní pokutou. Zhruba před rokem se mi to podařilo zjistit, kde dlužnice bydlí, a spojit se s ní (telefonicky, emailem). Dohodly jsme splátkový kalendář, zprvu ho nedodržovala, ale zhruba od září loňského roku do února letošního platila domluvených 3.000 Kč měsíčně. Od února se však již pořád vymlouvá, vždy slíbí, kdy další splátku pošle, pak chvíli nekomunikuje, pak zase napíše, že má problémy, já jí vyhovím s odložením splátky na další termín, ten když nastane, opět se vymlouvá, zase nekomunikuje, pak se zase ozve s omluvou a tak to jde již čtyři měsíce. Od února neposlala žádnou splátku.

Už mi dochází trpělivost a chtěla bych na ni poslat exekuci (v soudním rozhodnutí je vysloveně uvedeno, že pokud dluh neuhradí, lze jej vymáhat exekucí). Poraďte mi, prosím, jak postupovat, žádného exekutora neznám, bojím se, aby mě to nestálo víc peněz, než by z dlužnice vymohl.

Dlužnice údajně pracuje jako pomocná síla ve školní jídelně a pobírá částečný invalidní důchod.
Bydlí se synem v pronajatém bytě (vím adresu). Jak postupovat, kdybych chtěla obstavit její plat?

Netrvám na tom, aby zaplatila celou částku najednou, ale pouze aby dodržovala splátkový kalendář, na kterém jsme se dohodly. I jsem jí navrhla, že po splacení určité sumy jí zbytek dluhu prominu, neboť smluvní pokuta už narostla hodně vysoko a raději bych dostala zpět část, než nic.

Shrnutí: jak postupovat, abych dlužnici obstavila plat (invalidní důchod) tak, aby mi měsíčně posílala domluvenou částku (zhruba tisíc nebo dva). Pro doplění - bydlím u Prahy, pracuji na Praze 5.

Díky za odpovědi.
Jiřina

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
sad 1
4.7.11 10:49

Ahojky. No a nechceš se s ní přece jenom ještě spojit, zjistit, zda je vůbec tuto částku schopná platit? Možná bych se ještě před exekucí zkusila s ní domluvit, případně na snížení splátky a zároveň bych ji pohrozila, že pokud to nebude dodržovat, požádám soud o provedení exekuce. Pokud žije sama se synem, má invalidní důchod a i kdyby měla nějaký malý přivýdělek, stejně pomocí exekuce nedosáhneš ani té částky 3000,– Kč, protože srážky se provádí dle Občanského soudního řádu a jejich výše vychází z příjmu. Takže je mylné se domnívat, že jí odstaví plat. Odstaví, ale bude záležet na jejím příjmu, př. pokud bere dohromady třeba 10 000,– Kč, má syna, tak jí toho už moc nestrhnou. Druhá věc je ta, že poplatky, které si soud bere za exekuci jsou neskutečně vysoké a mohlo by to být pro ní likvidační, mohla by to klidně splácet dle příjmu i 15 let. A tobě to vůbec nepomůže. Soud totiž nebude brát v potaz, že ste se domluvily na 3 000,– Kč, ale bude, jak jsem uvedla, vycházet z jejího příjmu.
Chápu, že by tě to nemuselo zajímat, ale tak…jsme lidi, ne? Já osobně bych vždy volila cestu domluvy, případného snížení splátky, než nic a řešit to soudně a stejně těch 3000,– Kč dostávat nebudeš. Je to na tobě, každopádně drřím ti pěsti, aby se podařilo dostat z ní to, o co jsi přišla. S pozdravem, Sad.

• Citovat
  • Upravit
9649
4.7.11 10:51

Nemusis exekutora znat, staci si proste zajit do kancelare nejakeho u Vas ve meste! Z ktereho jsi mesta? Mozna muzu doporucit!
Tebe to nebude stat nic, exekutor si vymuze svou odmenu po dluznici - pokud ma nejaky prijem, tak se ji to bude z duchodu strhavat az splati vse!

Nebo odprodat pohledavku!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9649
4.7.11 10:55

Nemyslim si, ze nova domluva by k necemu vedla, kdyby pani chtela, posle misto 3000 Kc alespon 500 Kc.
Pokud jsi plne rozhodnuta, podej si na soud navrh na uvaleni exekuce a pockej, no…
Pokud ma dohromady tech deset tisic a zije se synem (pochopila jsem ze uz je samostatne vydelecne cinny) je to jen plus!
Ano, souhlasim s tim, ze jsme lide, ale odsud pocud - nechci pusobit jako mrcha, ale v oboru pracuju a vetsina neplaticu se nepolepsi nikdy!!! :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
sad 1
4.7.11 11:01

Určitě máte pravdu, možná jsem jen moc sociální :-) Já jsem se dostala taky kdysi do finanční krize, když exmanžel přišel o práci a kdyby mi téměř všichni věřitelé nevyšli vstříc se snížením splátek, už bych dnes byla pod mostem. Jeden mi vstříc nevyšel a nakonec dluh hrozně vzrostl, ale výsledek je ten, že z platu dostává menší částku, než jsem navrhovala v mimosoudním vyrovnání.

• Citovat
  • Upravit
9649
4.7.11 11:11

Samozrejme, ja taky nejsem pro to, aby se dluznik sedrel z kuze a vyhodil na ulici!!!
Jenze je to hlavne o pristupu dluznika! Ma zavolat, podivejte, nestiham platit, snizme to, na 1000 Kc - a potom hlavne platit!!!
Vetsina veritelu na to pristoupi, pokud vidi snahu - tady v tomto pripade tedy snahu nevidim a proto ja osobne bych udelala jedno - honem na exekuci, nez me predbehne nekdo jiny!!! :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
sad 1
4.7.11 11:17
BaraDolezal píše:
Samozrejme, ja taky nejsem pro to, aby se dluznik sedrel z kuze a vyhodil na ulici!!!
Jenze je to hlavne o pristupu dluznika! Ma zavolat, podivejte, nestiham platit, snizme to, na 1000 Kc - a potom hlavne platit!!!
Vetsina veritelu na to pristoupi, pokud vidi snahu - tady v tomto pripade tedy snahu nevidim a proto ja osobne bych udelala jedno - honem na exekuci, nez me predbehne nekdo jiny!!! :oops:

Určitě je na tom kus pravdy, já jsem asi moc ovlivněná mým přístupem a ochotou věc řešit. Já jsem komunikovala, písemně reagovala a ve většině případů to pomohlo. Fakt jen Komerční banka mě nutně musela sedřít z kůže, i přes moje veškeré návrhy 8-o Už nikdy více takovou banku. Jinak byli všichni věřitelé fakt v pohodě a už mám téměř vše z krku. Kdyby to ale udělal každý, jako KB, tak by mě to zlikvidovalo.
Tady je fakt špatně, jak říkáte, že povinná nekomunikuje a nesnaží se splácet aspoň něco.

• Citovat
  • Upravit
6555
4.7.11 11:22

Zrovna na Praze 5 je exekutorský úřad.Zašla bych tam, vzala s sebou rozhodnutí soudu a řešila to s nima.Ty exekutora platit nebudeš, možná nějakou zálohu, ale jinak si svojí „taxu“ on připočte k té tvé exekuci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9649
4.7.11 11:27

Ono musi navrh exekuce projit pres soud, ale ten exekutor by ti mel poradit mozna i sepsat dany navrh na soud, takze smele do toho!
V Praze pozor na p. Maisnerovou. Dobrou zkusenost mam s p. Grosamem… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9649
4.7.11 11:28

Jeste p. Podkonicky…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17938
4.7.11 11:31

Děkuji za odpovědi.

Jen bych upřesnila, že syn, se kterým žije, je dospělý (je mu přes 30 let) a je to nemakačenko.

Jinak jsem se dozvěděla od kamarádky té dlužnice (přes ní se mi podařilo ji najít) že by určitě splácet mohla, protože má na léto zaplacenou dovolenou v Itálii. Mě očividně tahá na nos, pořád slibuje, slibuje, mám schovaných už asi 10 mailů, kdy mi píše, že určitě bude vše v pořádku a že k 15. pošle splátku … a nic. Pak se zase stáhne, ozve se za měsíc, že se omlouvá, a tak to jde dokola.

Samozřejmě jsem jí nabízela, když je 3000 moc, ať pošle aspoň 500, ano, slíbí, a zase nic. Nechci jí sedřít z kůže, nejsem nelida, ale chci jen zpět to co mi náleží. I když by to bylo 300 Kč po dobu 15 let. Už to mohla mít dávno splacené, ale tím že se mi vyhýbá a pořád slibuje a neplatí, tak ta smluvní pokuta narostla. Nechci na ni poslat exekutora, aby jí zabavil majetek, chci aby splácela po malých částkách. Určitě má tolik, aby jí nějakých 300, 500, 1000 Kč mohli strhávat.

xangel87 píše:
Zrovna na Praze 5 je exekutorský úřad.Zašla bych tam, vzala s sebou rozhodnutí soudu a řešila to s nima.Ty exekutora platit nebudeš, možná nějakou zálohu, ale jinak si svojí „taxu“ on připočte k té tvé exekuci.

můžeš mi prosím napsat kontakt?

Jiřina

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17938
4.7.11 11:34
BaraDolezal píše:
Ono musi navrh exekuce projit pres soud, ale ten exekutor by ti mel poradit mozna i sepsat dany navrh na soud, takze smele do toho!
V Praze pozor na p. Maisnerovou. Dobrou zkusenost mam s p. Grosamem… :nevim:

Báro, pošlu ti SZ.
Jiřina

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
sad 1
4.7.11 11:36

Tak to je opravdu po upřesnění zcela jiná situace. Rozumím a směle do toho. Hlavně jsem myslela, že syn je dítě, tohle fakt situaci mění…a ta dovča v Itálii.....to je fakt moc. Čili naprosto rozumím. Já mám sociální cítění :mrgreen: , ale tohle je fakt už vychcanost, tak bych do té exekuce šla taky.

• Citovat
  • Upravit
17938
4.7.11 11:39

Sad, děkuji za podporu. Teď bych jen potřebovala co nejpřesněji vědět, co mám udělat, jaká mám práva (jestli nějaká mám), a hlavně aby mě to už nic nestálo. Netuším kolik jsou jaké poplatky nebo tak.

Jiřina

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9649
4.7.11 11:42
sad 1 píše:
Tak to je opravdu po upřesnění zcela jiná situace. Rozumím a směle do toho. Hlavně jsem myslela, že syn je dítě, tohle fakt situaci mění…a ta dovča v Itálii.....to je fakt moc. Čili naprosto rozumím. Já mám sociální cítění :mrgreen: , ale tohle je fakt už vychcanost, tak bych do té exekuce šla taky.

Ja jsem se na socialni citeni vyprdla asi po pul roce podnikani… proste to nejde… :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty

Ikona - Zbyněk Vorel

Zbyněk Vorel