Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
Ahoj všem ![]()
potřebovala bych poradit jestli je lepší přejít ze stavebka na hypotéku.
Situace je taková že máme úvěr od Buřinky na RD.bohužel ho máme i s překlenovákem který je 5,15 na 14 let,poté by úrok měl klesnout na nějaké 4.Splácíme už 3 roky 7600 z částky 800 000.
A ted se nabízí možnost přejít z tohoto stavebka na hypotéku - taky u spořky - s tím že na 25 let se splátkou ke 4000kč s úrokem 3,8%.Jeví se nám to jako výhodné,ale jsou tam oproti stavebku vyšší poplatky za vedení a za změnu se zaplatí 6000kč.Zatím nám neřekli jak si oněch 6000 strhnou jestli jednorázově nebo postupně??Nevíte někdo? Čemu taky nerozumíme je že vlastně nevíme jak se to přepočítává když jsme platili překlenovák+úroky tak kolik vlastně se nám smázlo ze skutečně půjčené částky??
já vím ostuda
Po neděli tam chci ještě zajít a poptat se na detaily ale leží mi to v hlavě a bude celý víkend
Tak se ptám i zde
Měl jste to prosím vás někdo tak že ze stavebka jste šli do hypotéky a jste spokojení nebo nespokojení?A nač si dávat pozor?Ukteré banky jste si to nechali refinancovat?
![]()
Jitko, pořádně se vyptejte na podmínky, aby v tom nebyl nějaký háček.
Dělala jsem stavebka u jiné spořitelny a tam jsme dělali často refinanc hypotéky, ale zpátky tak, jak píšeš, to si nepamatuju ![]()
Hlavně si dej pozor na fixaci u hypotéky, moc se mi nezdá, že bys měla po celých 25 let stejný úrok ![]()
Jinak shodou okolností máme taky úvěr ze stavebka na 800tis, od jiné spořitelny. Máme to celkově na 17 let, z toho překlenovák 7 let, splátka 6000 a potom těch deset let splátka něco přes 4000, teď nevím.
no to určitě nebude stejný úrok na 25 let.Uvažovali jsme o 5 leté fixaci a tam jsou ty úroky jak jsem psala.Je mi jasný že ty úroky po 5 letech budou všechno možné jen ne nižší.Ted je otázka o kolik budou vyšší.Ale zas si říkám že můžeme jít pak zase jinam - přijde mi že kupodivu banky dají lepší podmínky novému zákazníkovi než stávajícímu a taky že spoléhají na to,že se lidem nechce absolvovat papírování okolo vyřizování změn.
Ještě taky přemýšlíme že ted bychom si vzali hypo na těch 25 let,po 5 leté fixaci kdy nám skončí řádný úvěr u druhého stavebka(což je asi za 3 roky)a já půjdu po mateřské do práce bychom to nechali překopat na 10 leté splácení.Nevím no
trochu mě u stávajícího úvěru ze stavebka straší ten šílený úrok z překlenováku.A právě nejsem schopná dopočítat jak se to vypatí líp.Jo - kdybychom chtěli refinanc znovu stavebko(Buřinka) tak nabízel úrok 5,05 což je nějakých 70kč měsíčně dolů.Nevíš jak by třeba bylo u Lišky?
já si myslím,že ty 3,8 na 5let fix jsou dost dobrý sám jsem chtěl refinancovat hypotéku právě u ČS ,ale zaměstnavatel je v insolvenci sice neprávem a soud nic nedělá ,ale nikoho to nezajímalo plat se neuznává.
Poslední šance je u KB věřím,že to klapne.U stavebka pokud vím v prvé řadě platíte úroky a dospořujete až do přiklepnití klasického úvěru tak to mám i já výhoda u stavebka,že můžete kdykoliv splatit u Hypo pouze v době fixace vyjímkou je FLEXIBILNÍ hypotéka tu Vám doporučím můžete přerušit na 3 měsíce vždy po 12 splátkách ,můžete využít odklad o 3 měsíce.Hypotéku vyřizuje ČS zdarma platí se jen za čerpání expres za ty odklady veškeré poplatky jdou zahrnout do ceny Hypo.nízké úroky pak jsou pouze u Hypo na 20let splatnost a výše.Za vedení účtu se platí všude kolem 150kč měsíc.Samozřejmě nesmíte mít nikde negativní záznamy ,odhad nemovitosti jde i dálkově a dostatečné příjmy.