Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj emimiňačky, tak mě napadlo, jen tak pro pobavení, jak prožíváte Velikonce? Já je mám od malička zažité jako blbý svátky - od mojí mamky. Dělá v pekárně, takže před svátky největší honička, v práci přesčasy. Pak doma uklidit, nachystat chlebíčky, věci pro kluky… no a v pondělí jak pako čekat, až se někdo staví. Odpoledne dorazil taťka samozřejmě opilej, usnul a byla sama doma. Já šla za sousekdama nebo tak něco. Pak dostala psa, tak chodí odpoledne s ním a co jsem pryč, tak velikonoce drží minimálně.
KDyž jsem byla první velikonce tady na vsi (já jsem z města) s manželem, tak jsem se kvůli tomu děsně chtli. Taky jsem si myslela, že přijde opilej, usne a já tady budu sedět u televize… Jet někam pryč nepřipadá v úvahu, ale je to taky kllidnější. Samozřejmě popije, ale odpolende jdeme ven a vštšinou se sejdeme všichni ze vsi s dětma… Jasný je taky to, že je to jiné tím, že máme už dítě… ale už mi Velikonoce tak nevadí… Akorát letos ta nekončící zima ![]()
Jak to máte nebo jste měli vy?
Velikonoce nesnáším a tudíž je neslavím. Nebudu k tomu vést ani dceru. Stejně bydlíme ve městě a tady se to moc nenosí, já vyrostla na vesnici a každej rok jsem přemýšlela, kam zdrhnu, abych se tomu trapnému svátku vyhnula
Takže u nás je to den jako každý jiný, nezdobíme vajíčka, nedostáváme na zadek, nepečeme mazance ani beránky a na oběd nemáme husu. Ale my neslavíme pořádně ani Vánoce ![]()
Ahoj, jako dítě si to nepamatuju, ale asi žádný trauma z toho nemám. Teď v dospělosti k nám chodí jen osvědčení známí a můj manžel s kamarády mají takovou ustálenou partičku, takže s těma je vždycky sranda. Ono fakt záleží, jestli město, vesnice, normální lidi nebo blbci, co se chtějí jen opít. Takového tu máme jednoho strejdu a to se teda uklízím
Tak já měla Velikonoce vždy ráda, den před se barvily vajíčka a chystalo a od rána zvonili koledníci a já byla vždy ráda, když nezbylo žádný vajíčko, nebo jen minimum
Jen čím jsem byla starší, tak vajíček zbývalo víc a víc, protože kluci přestali chodit a radši seděli doma
Teď máme ročního syna, tak byl dnes s tatínkem na koledě, na mě krom mýho táty už nikdo nechodí, tak jsem si pospala
Jen mě trochu zamrzelo, že z koledy dovezli jen pár vajíček, zbytek jim nacpal čokoládový zajíce, kuřata a já nevím co
Hlavně nevím, co s tím budeme dělat, prckovi to těžko dám, já tuhle „čokoládu“ moc nemusím
No, prostě mi jen zůstává hlava stát nad tím, že 11m děcku nandají čokoládu, když už nechtějí dávat vajíčka, tak mu mohli dát alespoň banán nebo jablíčko, ze kterýho bude něco mít
(nehledě na to, že miluju když se udělá vajíčkovej salát, tak jsem myslela, že mi dovezou těch vajec víc
)
Vůbec nijak. Spíš jak normálně o víkendu tak do 10ti, pak uvařím, poklidím… Jo a den před vytáhnu zvonek ze zásuvky ![]()
@rajada Jo jo… tak zase husu taky nemáme, beránka taky nepeču, ani vajíčka jsem nebarvila… jen pár chlebíčkuů a navařeno na dva dny, ať dneska nic nemusím ![]()
@Ariadne Tak tak, taky vím, že přijde pár partiček, pár tatínku s malýma kamarádama té naší a víc nic…
Prežívala som podobne ako ty…
Teraz mám 3 synov a 1 dcéru, momentálne čakám, kedy sa mi všetci chlapi vrátia z koledy
, aby sme sa mohli spoločne najesť. Už mi Veľká Noc tak nevadí, ako v detstve, dokonca som napiekla, ale zase sme na chalupe, holka malá, tak moja príprava vyšla navnivoč, pretože sem skoro nikto neprišiel…
Naoplátku očakávam príjem minimálne 30 vajec a kila čokolády… ![]()
@Reinka To jsou lidi, co nad tím prostě nepřemýšlí a nebo nemají malé děti. Tak jsem minulý rok všem dala čokoládu, letos (pro ty hodně malé) měla košík a jablíčkama a banánama…
Prootže už vím.
Jinak dělám vajíčka voskem a to mě baví, tak doufám, že to předám i dál dceři. Tím, že u nás je to takový v poklidu, tak věřím, že na Velikonoce taky nebude mít špatné vzpomínky.
@avm3 no, smutný je, že objížděl jen rodinné příslušníky, kterým dnes a denně opakujeme, že sladký a čokoládu ne-e
A nebo mají sami už dávno svoje děti, mně to jen přijde škoda, když se to pak nesní ![]()
@Reinka Aha, tak to jo… hele jedna moje babička taky nikdy nepochopí, že malé čokoládu prostě nedávám, protože má pak zácpu… ještě že tam jezdíme jen jednou za čas - protože ji ji hned cpe.
Taky vůbec neslavíme, nemám Velikonoce ráda, bravala jsem si i dobrovolne za kolegy směny v práci a manžel je abstinent, takže taky radši šel do prace a nebo jsme spolu někam vyrazili..takhle to trávíme my…teď máme mimčo, tak jsem doma a beru dnešek jako klasický pondělí..
Jinak my dáváme vajíčka, pentle a tchýně i čokotyčinky a kluci jsou vždycky za ta pravá vajíčka rádi a cení si, že si s tím dal člověk práci. Ale manžel přinesl taky vajíčka, takže máme zásobu na salát a plněné vajíčkové bílky ![]()