Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj vespolek, potřebuji poradit
. Je mi 20, moje mamka vychovává chlapečka mé sestry. sestra s manželem tragicky zemřeli, když bylo prckovi 9 měsíců. malému jsou teď 3 roky a my nevíme jak na to. Jak mu říct, jak to vlastně je. Pinďa jde od 9/2010 do školky. Na téma maminka jsme se ještě nebavili, občas to slyší ode mě, nebo od dětí. Ale ve školce příjde mnoho otázek , jak na to, máte někdo podobnou zkušenost?
ahoj ja nevim, tohle me bohudiky nepotkalo, Madlenka jen nikdy nepoznala tatu tak alespon malickou zkusenost mam…
az cca pred pul rokem se me zeptaal( po tom co do jeslicek pro ostatni deti chodi maminka i tatinek ..) kde mame tatinka my- rekla jsem ze proste ne vsichni maji tatinka, no a ze ona ma me, babi a dedu no a pak jsme se jeste chvilku bavily o tom ze je nam spolu fajn a ze ji mame radi atd… vzala tu jednoduchou odpoved v pohode. Nevim kdy do toho zacne stourat vic, ale zatim je klid… ona proste klasicky model rodiny tata, maminka, ona- nezazila tak ji nechybi, jen videla urcitou rozdilnost- to si myslim ze bude podobne..
Loni umřela moje maminka, kterou si Helenka ještě matně pamatuje… když se ptala, řekla jsem jí, že babička už nemůže být s námi, protože pro ni přiletěli andělíčci a odnesli si ji na obláček…
Teď občas, když jsou na modré obloze „beránci“, máváme babičce, protože z toho největšího se na nás dívá..... „směje se, mami, viď, že jsem hezky plavala a jak Maleček žíká gaga“…
Ahoj Gabi, děkuji za odpověď. Je to těžký. On v podstatě vůbec nepoznal, co ztratil, fixovaný je na mamču, ale říká jí babičko. Ale samozřejmně moc dobře vnímá co se okolo něj děje. Ještě se na rovinu nezeptal. Že nemá maminku ani tatínka. Je to dost bolestivé, i když myslím že spíš pro nás, protože jak jsem říkala, on neví o co přišel. Těžko se o tom mluví. A hlavně vědět jak to říct, aby to ta jeho malinká hlavička pobrala a moc ho to netrápilo..
Ahojky,
tady je každá rada drahá. Záleží na tom, jak moc je prcek vnímavý. Ale na druhou stranu, on si asi maminku s tatínkem moc nepamatuje, takže nejbolestivější toto téma bude pro tebe a mamču
.
Asi bych malému řekla, že maminka s tatínkem měli nehodu a že si pro ně přišel andílek, aby se o ně postaral. A oni, že vás všechny teďka hlídají z nebíčka, aby jste byli v pořádku ![]()
Ono je to u malého dítěte dost těžké, možná to asi ani moc nepochopí, když si na vlastní rodiče nepamatuje. Zatím bych to řešila andílkem a později až z toho bude mít rozum, bych mu řekla, jak to ve skutečnosti bylo…
Řekla bych to jako Tterka. On se tím teď trápit nebude, tu odpověď bude akceptovat, to spíš až bude větší, tak mu bude líto, že nemá maminku a taťku jako jiné děti
Přesně jak pise Zuza. On to bude brat jako fakt. Daleko tezsi je to pro vas, nez pro nej. Mozna bych mu rekla podobne jako Gabinka, ze ma babi, tebe - tetu a ze ho mate moc radi atd..
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.