Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, potřebovala bych od Vás zkušených pár rad… V září půjdou mé děti poprvé do jeslí a školky. Zatím nebyly dosud hlidané nikým jiným než babičkou a samozřejmě rodičeme ![]()
nevím na co se mám připravit.. jak to bude asi probíhat ? jak to budou snášet ?
Taky mě napadlo v rámci „zvykání si“ že bych je třeba během srpna nechala někde 2× týdně na dopoledne hlídat v nějaké soukromé školce,možná by se poté aklimatizovali lépe, co myslíte ? Jak jste to dělali Vy ?
Nejvíc záleží na povaze dětí. Anežka začala chodit do jeslí ve 2,5 letech a naprosto v pohodě (do té doby nebyla beze mě zvyklá vůbec). Měli jsme asi tři dny na zvykání, že jsem tam mohla být s ní. První den hodinu a pak se přidávalo. Druhý den mi řekli, že můžu jít, že to určitě zvládne (a taky jo). Po necelém roce začala chodit do školky, tam byly zvykací 2 týdny, kdy tam děti měly být jen na dopoledne. Taky bez problémů. Anežka je ale hodně společenská a byla zvyklá být mezi dětmi ze cvičení, kam jsme chodily víceméně od narození.
Předtím bych ji asi hlídat jinde nenechávala (pokud to vyloženě nepotřebuješ), pak by to pro ni byla stejně změna. Spíš pokud máš možnost, ber děti mezi jiné děti, do kolektivu. (Nejlíp každého zvlášť, aby si zvykly být bez sebe, to bych se já asi bála nejvíc.)
Anežka začala dělat fóry, až když musela poo spinkat. Ale to dělá i doma
.
Madlenka sla do jeslicek mesic pred 2. narozeninami a strasny- tedy spis pro me- zvykani rekli bez maminek , coz s odstupem casu povazuji za spravne, aspon nebude mit pocit ze tam rodice muzou nehlede na to ze nektere deti by dopadly tak ze tam rodice mit nebudou a to by mi prislo nefer uplne strasne-takze zvykani bez rodicu ale stylem prodluzovani doby pobytu.
Prvni pulden probuleny asi cely, dalsi dlouho ale ne uz cely a pak ranni scenky cca 3 tydny- nicmene se Ti vyplati pockat za dvermi a poslechnout si ten straaaasny plac co Ti predvadi prestane do par minut nebo skoro hned. Je to divadlo jen pro nas- maminko nenechavej me tu
- uznavam ze zacatky jsou narocne ale da se to.
Doporucila bych neustupovat- nenechat se uplakat - pak zjisti ze to jde a bude zle…
Proste nelitovat- vsak taky proc, nikdo ji tam nic nedela- rict ze prijdes brzy - coz taky par dni asi bude- a ze se moc tesis az si ji vyzvednes, prvnich xxx dni jsem davala male uplatky kdyz to nesla statecne, probirame spolu i ted co delali a snazim se to vsechno komentovat pozitivne- tohle bychom doma nemohly, a co kamaradi, Ty jsi sikovna, uzasna, velka holka co chodi do jeslicek do skolky…
ted bude u nas zlom- prechod z jeslicek do skolky- a Madlenka zmeny nese VELMI spatne takze uz kupujeme SPECIALNI skolkova pyzamka, specialni skolkovy hrnecek atd.. proste ji motivuju jak to jde..
ad Tvuj dotaz aklimatizace predem nekde na pul den- za sebe NE- stejne to neni zvykani na to zarizeni kde bude a mela bys asi stres Ty i ona uz ted,..tedy obe deti- promin porad smyslim jako monomatka.
tak takhle za me
a ty jeji ranni scenky jsem si ja osobne obrecela v aute az bez ni- pred ni jsem ji VUBEC nedaal najevo ze me to nici- ted jeslicky ma moooc rada a deti i tety miluje.
jeste poznamka- kurnik jsem nejaka aktivni ![]()
ted pri nastupu do skolky rekli ze maji zvykani S RODICI, tak tam s ni par hodin budu prave z toho duvodu ze by to vuci ni nebylo fer kdyby tak jako jedna z mala byla sama a evidetne bych ji lhala kdybych rekla ze tam nemuzu jako maminka…takze jsem sice mela na schuzkach dotaz zda je to opravdu zvykem a zda tam maminky chodi a protoze mi bylo receno ze ANo tak se prizpusobim ackoliv nerada- proste dle meho rodice tam nejsou nikdy tak co by tam delali, podle me se jen ty scenky odlozi o par dni, pokud je ditko bude chtit delat tak je udela,– samozrejme vim ze jsou deti ktere byvaji uplne v pohode.
Tohle mě také zajímá…syn dje v září nebo možná později to ještě uvidíme…ráda bych tka s ním rpvní dne byla abyhc i já viděla jak to tam chodí atd.jenže čekáme druhého prcka tka to asi nepůjde a mám z toho obavy i kdžy má děti moc rád ale maminka je azítm pořád blízko aby se pomazlil atd je hodně mazlivý tak mám z toho celkem nervy ![]()
a jeste - az vas budu vytacet tak reknete- mela jsem na skypu po vecerech kamaradku co ve skolce pracuje a vi jak to deti zvladaji nezvlaadji co jsou scenky a co uz je vazne atd… a STRASNE to pomohlo- vzdycky jsem si vecer postezovala , ona me uklidnila a bylo mi fajn- protoze se jim fakt nic nedeje- doporucuju aspon nejakou fajn kamaradku na pokec at se pripravi na pravidelne nekolikatydenni ataky vasich nervovych vylevu ![]()
gabinka píše:
a jeste - az vas budu vytacet tak reknete- mela jsem na skypu po vecerech kamaradku co ve skolce pracuje a vi jak to deti zvladaji nezvlaadji co jsou scenky a co uz je vazne atd… a STRASNE to pomohlo- vzdycky jsem si vecer postezovala , ona me uklidnila a bylo mi fajn- protoze se jim fakt nic nedeje- doporucuju aspon nejakou fajn kamaradku na pokec at se pripravi na pravidelne nekolikatydenni ataky vasich nervovych vylevu
já myslím že u mě je to tak že já z toho mám hrůzu mlaej se těší…je to tím že rpvní syn pprvé do školky nebude s maminou…spíš slýchávám jak to děti zvládli líp než rodiče i když vyjímky se najdou nebo ne?:)
U nás úplně stejně jako u Gabinky. Jen s tím rozdílem, že holka byla první 2 měsíce stále nemocná. Vždycky týden jesle, 14 dní doma. Takže u nás se ráno bulelo celkem 2 měsíce. Prostě si tam nestihla zvyknout a zase jsme byly spolu doma. No a pak na novo. Jakmile ale chodila 3 týdny v kuse, tak ten 3 týden už byl bez scének. Taky jsem to špatně nesla a bylo mi do breku, ale zvládly jsme to. Teď je v pohodě a na tety a děti se těší. Někdy je úplně rozčílená, že mi to převlíkání ráno dlouho trvá…
![]()
A taky hlasuju se vyprdnout na nějaký zvykání si předem. Stejně to bude někde jinde a vůbec by to nemuselo fungovat. Hned na ostro a ono to nějak dopadne.
![]()
Crystal87 píše:gabinka píše:já myslím že u mě je to tak že já z toho mám hrůzu mlaej se těší…je to tím že rpvní syn pprvé do školky nebude s maminou…spíš slýchávám jak to děti zvládli líp než rodiče i když vyjímky se najdou nebo ne?:)
a jeste - az vas budu vytacet tak reknete- mela jsem na skypu po vecerech kamaradku co ve skolce pracuje a vi jak to deti zvladaji nezvlaadji co jsou scenky a co uz je vazne atd… a STRASNE to pomohlo- vzdycky jsem si vecer postezovala , ona me uklidnila a bylo mi fajn- protoze se jim fakt nic nedeje- doporucuju aspon nejakou fajn kamaradku na pokec at se pripravi na pravidelne nekolikatydenni ataky vasich nervovych vylevu
ano myslim si ze je to predevsim stres pro nas
ja u te kamaradky na skypu mivala i panaka naliteho ![]()
Starší nastoupil do školky v září - a zvládl to úplně v pohodě, bez jakýchkoliv scén, neplakal jako jiné i starší děti. Nemusela jsem ho tam dávat, jsem stále doma. Ale dávám, protože se mu tam líbí.
Předtím byl hlídaný jen vyjímečně babičkami.
Co jsem se informovala, u nás ve školce není možnost, aby tam ze začátku pobýval pár hodin denně i rodič. Vím, že někde to jde. Známá z Prahy to tak měla..U nás ve školce to neuznávají, protože přítomnost rodiče svým způsobem ztěžuje adaptaci na školku a odsouvá tu přirozenou fázi zvykání si.
Já bych to nehrotila. Čím více se budeš stresovat, tím to bude horší, dítě to vycítí.
Náš 1,5 letý Vojtík byl poprvé v jeslích tento týden, bude chodit jednou týdně na 4 hodiny, aby si zvykal a pak od února na stálo.. proběhlo to tak, že jsem mu v šatně oblékla tepláky, pak zazvonila na učitelku a ta mi ho mezi dveřmi vzala, on začal samozřejmě řvát a na otázku jestli nemůžu jít na chvíli s ním mi řekla, že radši ne.. Tak nevím teda, odcházela jsem s brekem, protože jsem ho ještě u hlavních dveří slyšela křičet.. Je to normální? Ani jsem neviděla, jak to tam vypadá! Jako utěšuju se, že ty učitelky mají zkušenosti a třeba jim tenhle způsob přijde lepší, ale nevím teda..
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.