Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Spíš mám dotaz na váš názor.
Jára by teoreticky měl jít v únoru k zápisu a posléze do školky. Teoreticky jsme tedy měli jít už letos v cca únoru k zápisu. Ale mn přišlo, že je prostě ještě malý. No malý - posuďte - sám se nenají, neumí mluvit (zásoba cca deseti slov a zbytek světa je ňaňa), neumí si říct na záchod (plíny přes den nemá, ale pokud ho vyloženě nedonutím smykem na záchod, tak si počůrá slipy), neobleče se, atd. Jinak je celkem společenský, s typickými problémy věku - občas se prostě nechce dělit o hračky ![]()
Bydlíme na vsi, kde není školka přeplněná, takže „boj o místo“ není důvodem k panice ![]()
Pokud máš pocit, že na to ještě, tak bych klidně počkala, podle metříku koukám, že si stejně doma, tak proč to lámat přes koleno… A zkusila bych se domluvit jestli by ho nevzali třeba v průběhu roku, jestli je společenský, tak by mu to mohlo něco dát.
a co ho dávát ze začátku jen na pár dnů v týdnu jen dopoledne a a časem přidávat jak bude dozrávat:) já takhle dávám starší od dvou let. na dvě dopoledne v týdnu. takže je na nějaký školkový režim zvyklá. od září půjde do"velké" školky (městské), a nemůže se dočkat, že tam bude i spinkat po obědě ![]()
Malej má 2 a půl roku, ze zkušenosti bych řekla, že v těch 3 letech se to opravdu zlomí, mluvit se naučí ve školce, toho bych se nebála, co se týká záchodu, Anežku jsem musela až téměř do 3 let nutit a přemlouvat, klidně se počurala, ve 3 letech jak když mávne proutkem, začala chodit sama, někdy nahlasila že jde čurat jindy jen slyším klapnout dveře od záchodu, přesně ve 3 letech řekla, že nechce plínku ani na noc a bylo. Samostatné jedení se taky naučí rychle ve školce. Jde o to, aby uměl chytit lžčku, nabrat a dopravit do pusy. Oblékání také přijde rychle ve školce, chce to trochu trénovat doma, ale ani v té školce ho nenechají jít ven nahatýho
Hlavně on se bude jinak chovat doma a jinak ve školce, ve školce většinou táhne skupina, děti mají tendenci jakoby „jít se stádem“ takže když uvidí, že ostatní jedí, oblékají se atd. bude to dělat taky.
Pokud nemáš problém s místem co ho zkusit dávat od září třeba jen na 2-3 dny a jen na dopoledne? Ono se to teď nezdá, ale u nás to u obou starších opět bylo ve 3 letech, něco se v nich zlomilo a opravdu začali vyžadovat vrstevníky ke hře. Jako zvládám to s nima i doma, ale vidím že už to není ono, už potřebujou víc než jen mě a sourozence.
Myslím, že únor je ještě hodně daleko. Řešila jsem to podobně před rokem, staršího jsem nakonec do školky nedala a abych pravdu řekla, docela jsem litovala. U nás zas muselo být dítě zapsaný do školky už v květnu, od září mohl chodit na pět dní v týdnu a pak od ledna běžnou docházku. Když byl zápis, bylo mu něco přes dva roky, měl na spaní plínku a „neobsloužil se“. Jenže děti dělají za krátkou dobu obrovské pokroky, takže když mu byli tři, tak vše, ,co potřebujou ve školce umět v pohodě zvládl. Jenže jsme bohužel nebyli přihlášení. Takže do školky půjde od září, nemůže se dočkat a vždycky ráno se ptá, jestli už je konečně to září
. Občas, když jsou školkové děti na zahradě, tak si s nima chodí hrát a pak ho nemůžu dostat domů.
Takže pokud máš možnost se rozhodnout až těsně před nástupem, nechala bych to momentálně „koňoj“ a pak prostě uvidíš.
Ahoj.
Pokud dobře počítám, k zápisu by měl jít v únoru - za 7 měsíců a do školky za rok a dva měsíce. Do té doby může udělat dítě takové pokroky, že se budeš divit ![]()
Takže moc dobře nechápu, proč to teď řešíš. Některé děti se vyvíjí skokově a za rok může být vše úplně jinak
Nemyšleno zle
..
Náš starší šel do školky ve 3 letech a 3 měsících.Od dvou let je bez plen, i v noci,nepočurával se a od začátku chodil sám automaticky na záchod, nikdo se ho nemusel ptát ani myslet na to, jestli se mu chce.Mluvil ve větách a souvislostech,měl bohatou slovní zásobu. Najedl se sám lžící i napichoval jídlo na vidličku. Uměl se obléct, vysléct a obout boty bez tkaniček. Vyslíkat tričko se naučil trochu později, ale už to dávno umí..Uměl už před nástupem do školky spoustu říkanek,pamatoval si, jak čteme, nic jsem ho neučila soustavně..A mnoho dalšího.
Ve školce se mu líbilo,neplakal tam jako jiné děti.A to ani přesto, že předtím byl mamánek, kterého hlídaly babičky jen příležitostně.
To není chlubení,jen si myslím, že v této situaci bych ho do školky ještě nedala, ale za půl roku, za rok bude jinak..
Těch pár dopoledne je dobrej nápad, zkusím se zeptat ředitelky, zda by to šlo! Ve školce sice pracuje moje máma, ale obávám se, že by neměla kvůli svým povinnostem úplně čas dohlídnout …
Já osobně si myslím, že je jen jakýsi přelud a přežitek z dob minulých, že dítě nutně potřebuje školku a kolektiv k tomu, aby dozrálo, aby se něco naučilo - např.samostatně jíst, chodit na záchod..
Určitě má nějaký vliv, když vidí druhé děti, ale bez ohledu na to, jestli chodí dítě do školky nebo ne, všechno chce svůj čas,prostě dítě musí dozrát..A daleko důležitější je, jak se mu doma věnují rodiče, kolik si na dítě najdou času.
K vůli tomu bych dítě do školky určitě nedávala.
Starší tam šel možná taky „brzy“, zvlášť, když mám ještě jedno dítě a mohla jsem si ho nechat doma.
My jsme ale šli k zápisu jen zkušebně. Nakonec ho vzali, do vzdálenější školky. Chodí tam právě proto, že už je vyzrálý, šikovný, nepláče tam, má tam kamarády, těší se tam, touží po kolektivu..Rozhodně ne proto, aby se tam otrkal a něco naučil - myslím ve smyslu těch základních dovedností.
Byla jsem rozhodnutá, že kdyby to nešlo,plakal, nechám ho ještě rok doma. Nenechala jsem, i když jsem trošku doufala, protože to bylo s miminem náročné, vodit ho tam.
Půlrok před nástupem do školky staršího bylo vše jinak. U nás jsou jesle, nepraskají ve švech, poskytují hlídací službu, potřebovala jsem to využít jednou asi 4 měsíce před jeho nástupem do školky. Malý to prořval. Jsem si myslela, že nebude zvládat ani školku a zvládl..
Ahoj, asi bych se na tvém místě rozhodovala třeba až tak po novém roce. Do února času dost, to uděláte určitě nějaký pokrok a následně za další půlrok budete opět o kus dál.
Já jsem to taky řešila, nakonec jsem se rozhodla dát Matyáše do školky téměř až ve 4 letech a jsem ráda, že jsem se tak rozhodla, snášel školku celkem v pohodě.
Každopádně si myslím, že na konečné rozhodnutí je u vás ještě dost brzo ![]()
saja1 píše:
a co ho dávát ze začátku jen na pár dnů v týdnu jen dopoledne a a časem přidávat jak bude dozrávat:) já takhle dávám starší od dvou let. na dvě dopoledne v týdnu. takže je na nějaký školkový režim zvyklá. od září půjde do"velké" školky (městské), a nemůže se dočkat, že tam bude i spinkat po obědě
já bych to udělala stejně a třeba si tam chlapeček doplní slovní zásobu a naučí spoustu věcí které třeba odkouká od ostatních dětí, navíc si užije spousty dětí, já měla kluka ve školce od 2,5let a nemusel ale byl tam moc spokojenej a teda hodně se tam naučil
možná taky by bylo fajn to zkusit a na pevno se rozhodnout podle toho jak se mu tam bude líbit, možná je zbytečné když by nemusel a pak tam plakal a nechtěl tam být
Do února daleko, děti mohou během krátké doby udělat velký vývojový skok.
Já bych školku určitě doporučila vyzkoušet. Starší syn chodil od 2 let denně do jesliček a naučil se toho tam víc, než ode mě. V tom kolektivu prostě reaguje jinak a snaží se. Když jsem se ho např. já snažila naučit oblíkat tričko, tak mě ignoroval, po tetách v jesličkách ochotně opakoval … A tak to bylo s většinou věcí. Do školky pak nastoupil těsně před 3. narozeninami a neměl s ničím problém, líbilo se mu to tam.
Mladší syn teď začal chodit na 1 den v týdnu do jesliček, aby se taky socializoval
Líbí se mu tam moc a je vidět, jak mu to prospívá.
Martina
Já bych do toho určitě šla, ale postupně - ne hned naráz na pět dní v týdnu a na celý den, ale opravdu pomaličku. Může sice udělat velký vývojový skok (a nejspíš i udělá), ale přesto je ještě malý…
Já bych to, jak píše Jana, ještě neřešila. U takhle malých dětí je víc než půl roku tak strašně dlouhá doba, že se stát může cokoliv. A dlouhá doba je pak i od února do září, taky se toho ještě může naučit mraky. Já bych k zápisu asi šla, a upozornila tam, že nebude třeba chodit denně, nebo případně nastoupí ne v září, ale až později…
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.