Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Projevím teď, pro mnohé jistě humornou, neznalost, alééé… při úvahách o tom, kterak upravit naší koupelnu, abychom se tam pak mohli pěkně hemžit kolem vaničky, uvědomila jsem si, že vůbec nevím, jaký je postup při koupání novorozence. Došlo mi, že patrně není celou dobu ve vaničce, ale asi se mydlí - tedy od doby, kdy se mydlí - někde stranou? Kolik vlastně prostrorů a kolik různých ploch (na vaničku, na odložení…) potřebuju? Není někde, nebo nesepsala byste mi některá, hnuta soucitem s nezkušenou skoromatkou, jakýsi technický návod? ![]()
Díky za odpovědi ![]()
Rasiko, já si nechala do koupelny udělat skřínku (do ní ručníky a různý čistidla, co jsou na koupelnu) a původně jsem myslela, že dám přebalovák na ní, ale nakonec jsem na skřínce měla vaničku a na pračce osušku, kam jsem malou přendala a zabalila a odnesla do pokoje, kde byl přebalovák či postel na zbytek věcí. Malá byla vždy celou dobu ve vodě, nedělala jsem žádné mydlení mimo.
Ve 3 měsících jsem začala koupat ve velký vaně a tehdy jsem si na skřínku dala onen přebalovák a tam jsem zas mazala, cvičila a oblíkala. A teď jen vykoupu a odnesu do ložnice. Skřínku bychom dělali bez ohledu na malou, byla na tzv. bordel:)
Ahoj Rasiko,
my mame celkem velkou koupelnu, takze netrpime nedostatkem mista, na pracce mam udelany prebalovaci pult, mensi vanicku mam ve velke vane (tu mam hned vedle) - kam si predem napustim vodu, miminko svliknu a soupnu do vanicky, nemydlim nikdy, zbytecne to vysusuje.
Koupat by se melo dvakrat az trikrat tydne, staci to. Jinak otirat - pod krkem, podpazi, nozky, ruce, zadecek,oblicej - to delam normalne v pokoji, napustim si do lavoru vodu a omyvam malou zinkou a pak hned utru, napatlam kremem a oblecu.
Tak snad aspon neco jsem popsala ![]()
Koupani a myti zdar.
Radka
Ahoj Rasiko,
každá mamina má asi svůj systém … nám v nemocnici ukazovali, že mimi nejprve na podložce namydlíš, a potom ho teprve opláchneš ve vodě. To je podle mě blbost, protože si myslím, že namočenému a namydlenému miminku musí být pekelná zima. Taky Jája pěkně řval. ![]()
Já koupu v kuchyni. Na stůl si dám deku, připravím věci a plínku a všechny mazáníčka, vaničku mám na dvou židlích. Je to dle mě lepší, než kdybych se ohýbala do vany. Ze začátku jsem malého držela na ruce, ale teď mám lehátko, malému se ve vodě líbí, tak je tam dýl a cáká se
.
Ze začátku jsme museli koupat v majzeně(kukuřičný škrob), teď mám vodu čistou, nebo tam dám trošičku pěny pro miminka. Mýdlo nepoužívám, protože má malý docela suchou kůži a myslím i že je zbytečné - vždyť miminko špinavé není.
A neboj, to zvládneš.
Andělka a Jaroušek 1měs.7dní
ahoj,
u nas jsme to meli takhle:
protoze koupelnu mame malou a prebalovak by se nam tam nevlezl,zridila jsem si „pracovnu“ v pokoji.Mam tam byvaly jidelni stul jako prebalovaci stul,na ktery jsem si usila podlozku a kapsar na hygienicke a prebalovaci potreby.Od narozeni koupeme denne,kvuli zavedenemu ritualu.
Kdyz byl Stepanek novorozene,tak jsme koupani resili tak,ze jsem si detskou vanicku postavila na dve zidle hned vedle prebalovaciho stolu,manzel mi do ni donesl kybl teple vody.Na preb.stul jsem si dala osusku,na ni ctverec igelitu a na ni rozprostrela bavlnenou plenku.Mrnouse jsem polozila na plenku,namydlila zinkou telo popr. vlasy -ma haro jak hrom.Potom jsem ho i s plenkou dala do vanicky (v plence mi neklouzal).Tam jsem ho oplachla atd. a uz bez plenky vytahla na stul a polozila na osusku (ze ktere jsem sundala igelit,ten tam byl proto,aby se mi pri mydleni nenamocila osuska).Na stole jsem si mimi v pohode osusila,prohledla,vycistila nos,usi,mela jsem tam i el.vyhrivani(malinky primotop) pro pripad zimy.Vyhodou bylo,ze jsem s malinkym miminkem nemusela cestovat po byte,prenaset ho do koupelny apod.,vsechno jsem mela na jednom miste a po ruce.
Jak byl Stepanek vetsi a zacal byt zivejsi,zacali jsme koupat v koupelne (tak kolem 3,5m),do velke vany jsme dali malou vanicku a postup byl stejny,jako vyse popsany,jen s tim rozdilem,ze jsme ho do koupelny namydleneho nosili,v koupelne byla nachystana osuska a pak po koupani jsme ho prenesli s osuskou zpatky do pokoje.Jo a na namydleni mam na prebalovacim stole malinky lavorek s teplou vodou na namoceni zinky
No a ted jsme zrusili i malou vanicku a koupeme normalne ve velke (asi od 5m).Stale mydlime atd. na prebalovaku a do koupelny preneseme.Stepanek je uz vetsi,tak jsme zrusili tu bavlnenou plinku jako podklad .
Tak jsem to v rychlosti sepsala,uvidis,jak to maji ostatni a nekal to urcite das dohromady.Hodne zalezi,jake mas podminky v byte,prostor a tak.
Mej se fajn, Jaana
Ahoj, stačí dvě místa-vanička apřebalovák. Ideál je když se ti obé vleze do koupelny… Vaničku máme závěsnou napříč velké vany, koupelnu máme malou, tak přebalovací podložku mám na kuch stole přímo u dveří do koupelny. Tamtéž mám i potřebné propriety-kapky,kartáč na vlásky, mazadlo a podobně.
Jinak mydlit miminka vůbec není třeba, my dosud koupeme v čisté vodě…až Vítka začnu mydlit, tak přímo ve vaně, neb mokré namydlené dítko se ti může smeknout, obzvlášť když sebou mrská…
Moc z toho vědu nedělej, po narození sama uvidíš a najedeš si brzo na systém:)
K.
Ahoj Rasiko!
My máme koupelnu klasickou panelákovou,takže místa tam moc není ![]()
Já si malou vysvleču v ložnici (mám tam komodu na přebalování),všechny záhyby - pod krčkem,pod pažičkama,třísla,prdelku ji otřu slunečnicovým olejem.Aby se smyly mastičky na opruzení a ev.pot.
Vaničku máme s konstrukcí na velkou vanu a s výpustí.Takže tam pak koupeme - taky nemydlíme -nikdy.
Do vody dáváme LINOLU olej.
A natírání a oblíkání se odehrává zase v ložnici.
ale každej má svůj systém ![]()
Ahoj budoucí maminko ![]()
My jsme od narození koupali ve velké vaně - na koupací podložce. Přebalovací podložku s ručníkem jsme měli nejdřív na pračce, později jsme malého začali přenášet na přebalku do pokoje.
Tak tak to je u nás ![]()
Ahoj,
tak holky už to tady popsaly pěkně, ale astejně mě to nedá a ještě něco přidám. V porodnci opravdu učí nejdřím mimčo svléknout, namydlit mokrou žínkou, pak hup do vaničky, opláchnout a pak zase hup ven osušit, namazat, obléknout… ale mě to taky přišlo docela drastické, zbytečné a i náš doktor hnedka při příchodu z porodnice doporučil mydlení a používání mýdla jen tak 1× týdně, máme děsně tvrdou vodu, tak abysme nebyli příliš přesušení.
No takže potřebuješ místo kde mimčo svlíkneš a pak místo na vaničku či kyblík. Já jsem měla v obýváku starý kuchyňský stůl, na kterém jsem měla umělohmotnou přebalovací podložku a večer jsem si napustila ten trošek vody a vaničku jsem postavila na stůl vedle přebalováku. Na něm byla plínka přeložená na půl jen pod hlavičkou (jinak se to plete při svlékání a i zadeček je někdy pokajděnej). Po svlečení malej putoval do vaničky (někdy s mydlinkama), držela jsem ho 1 rukou pod ramínkama a hlavičkou, druhá ruka šplouchala a taky pak rozdělala přeloženou plínku na celej přebalovák. No a pak malej putoval ven, osušila jsem ho, mokrou plínku jsem vytáhla a nasunula pod hlavičku další suchou.
Ale neboj, parkrát to zkusíte improvizovaně a na svůj systém časem přijdeš. Metoda pokus omyl je holt stále nepřekonaná ![]()
Rychlý porod a krásné mimi,
Věrka
Ahojky Rasiko:O)
Když byla Sára malinká a koupala se v malinké vaničce, tak koupel probíhala na pračce, po vykoupání jsme mimíska odnesli v osušce do ložnice na přebalovák, kde probíhaly všechny další procedury (mazání, čištění oušek, cvičení…:O) Nejdřív jsme ji myli jen čistou vodou, později potom v koupeli od Bubchena a ta se neoplachuje. Asi od 3 měsíců koupeme nebo sprchujeme ve velké vaně a postup je stejný - vykoupeme a zabalená potom putuje do ložnice. V ložnici máme taky všechna mazátka a tyhle blbůstky, v koupelně vlastně nic.
Papa, Jaa
Ahojky,
nečetla jsem diskusi, tak snad toho tu moc nezdvojím:
Koupali jsme v kyblíku na zemi. Na přebalování mi tchán udělal super stojan na přebalovací desku. Nemáme v koupelně pračku, takže stojan jsou jen dvě dohy a tyč, za kterou se zapřel o žebříkové topení. Vešlo se mi to složené vedle skříňky, takže přes den mi tam nic nepřekáželo. Přebalovací desku jsem měla přes den přes postýlku, takže ani komoda nebyla potřeba…
Albi
Ahoj, neboj, urcite na to velice rychle prijdes. My koupali malou v pokoji kam jme nosili vanicku asi s 10cm vody. Mala porad brecela, tak jsme asi 3 ti den dali vanicku do vany, napustili az po okraj a od te doby si mala lebedila. Pak prenesli v osusce do pokoje na prebalovak. Myju v ciste vode, nekdy pridam olej co mame z kozniho a mydlo jen 1 tydne asi a to jen trosku tekuteho. Tot moje zkusenost. Vladka
Ahoj,
mně napadá ještě jedna vychytávka, kterou jsme odkoukali od ségry - 3 asi 15cm prkna vedle sebe napříč vany a teprve na ně položit vaničku. Jinak mně děsně bolela záda při nahýbání na dno vany do vaničky. Po vykoupání jsme hygienu dodělali na desce položené na pračce. Tu desku tam máme dodnes.
Jitka a Hanička (19m)
ahoj, tak budes tady mit asi vic postupu a metod a stejne to nakonec udelas podle sebe a podle toho co vam bude vyhovovat.takze ted muj popis:
jak nekdo rika ze se nemusi koupat kazdy den,hm tak my teda koupame od zacatku kazdy den aby v tom nebyl zmatek a poznal ze se pak jde spat na noc.a taky ze proste mi prijde lepsi ho koupat-jsem na hygienu
.
prvne jsme ho koupali v kuchyni na stole v male vanicce-do koupelny by se nam nevesla-pouze do vany ale to bychom se museli krcit a bolely byx nas zada.byl na lehatku.snaz se koupat co nejrychleji protoze je mu zima i kdyz je tepla voda.nebo pokud budes mit v mistnosti teplo tak muzes dyl.to je na tobe.
pak jsme ho hned vedle vanicky namazali a oblekli.meli jsme obrika-uz kdyz se narodil mel 4,15kg takze se uz v mesici v male vanicce nedalo koupat protoze se porad odrazel nozickama a bouchal se do hlavicky,tak jsme zacali koupat ve velke vane-pod nim lehatko.doma jsme prestaveli koupelnu a pak jsem zjistila ze tu vanu mame na spatnou stranu,protoze se mi mimi lip drzi na leve ruce a do vany ho musim dat na prave ruce-takze mi to zprvu neslo tak dobre
doktorka mi rekla ze ma plet peknou az vystavni ale i presto rikala ze ho nemam mydlit!takze mydlim pouze zadecek a ted i rucky(8mes) protoze se plazi a ma je spinave.pena myslim teda taky neni moc vhodna,ale doktorka mi predepsala takovy olej-koupe se v nem tak 3×tydne.jo a nenapsala jsem ze teda mame prebalovak v loznici tam ho vyslecu a pak jdeme do vany,na pracce(v koupelne)ho utru a pak jdeme zase na prebalovak.pote se jde papat:-)
nevim jestli jsem na neco nezapomnela.mozna to ze tatka nadsenec koupil lehatko v hypernove za 600kc ktere jsme pouzivali asi prvni mesic-pak se tam nevesel a nemohl v nem kopat nozickama-pritom na navodu pisi do 8mes.!pouzivame to klasicke(jeste po mne:-)) muzu jeste dodat ze mame plavacka,miluje vodu a v plavani je nejlepsi,vsichni ho obdivuji(je to fakt objektivni).
Já musím říct, že nás v porodnici naučili koupat na rukách - tedy bez podložky a frekvencí obden. Podložku si teď užívám, jelikož to je mnohem jednodušší (mám takovou tu pěnovou). Koupelnu máme taky malinkou, takže přebalovák mám v ložnici, tak princeznu vysvleču, přenesu do koupelny, kde ve vaničce vykoupu (voda s olejíčkem a trochou pěny), pak šupem na stůl v kuchyni na osušku a zase letíme na přebalovák. Systém není ideální, jelikož ji pořád přenáším…teď je ještě malá, ale jekmile sebou začne mlít, nevím, nevím…
Koupeme obden - stejně nezaspí dřív, jak před půlnocí, ach jo
, takže koupání a následné kojení absolutně nebere, jako poslední proces před spánkem.
Pa, Ha