Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Vložky do podprsenky a podprsenku pohodlnou ve které se dá spát. A spoustu triček nebo košil s velkým výstřihem. A mast na bradavky.
Já se připravím na to, že si do toho nebudu nechávat kecat.
řídila jsem se jejich radami a myslím, že to tak trochu pomohlo k tomu, že to moc nešlo. Podle rad v porodnici jsem malou budila po těch třech hodinách… Neměla ještě hlad, byla unavená, ale prvorodička, věřila jsem jim.
a uvažuju, že budu přebalovat až po kojení. Dle rad v porodnici jsem prebalovala před - byla to „super rada“, protože přece tím přebalováním to dítě probudíš a můžeš kojit, i když ještě nechtělo. Jenže malá si vytvořila asociací, takže chtěla jist po každém přebalování, i když třeba vlastně hlad neměla.
U prvního jsem měla homeopatika a kojící čaj, ale jestli to k něčemu bylo těžko říct. U druhyho jsem se na to vykasla a kojeni šlo i líp, ale spíš tím že sem už věděla co a jak. Co bych ti doporučila tak nějaký menší polštářek na nahřívání prsou, něco na mazání bradavek a mít v lednici vždy tvaroh.
Ten caj je fajn, hodne pit celkove. A nejvic brzdi kojeni stres. Mne pomohlo jit pripravena, nestresovat se, ze se mleko hned nespousti, ze dite ztrati na vaze, i tak se mi spustilo az ctvrty den doma
Proste sestinedeli neni nic prijemneho (pro me). U druheho ditete jsem sla po 24 hodinach.
Pocitat, ze to boli - porid si bepanthen ci purelan a maz, maz, maz hned, preventivně, jeste nez zacnou praskat. Ta kuze si musi zvyknout.
Pocitat, ze az se ti začnou prsa nalevat, chvili trva, nez se stabilizuje poptavka/nabidka, takze mleko tece i samo, takze vlozky do podprsenky a látkové pliny na doma jsou nutnost.
@Kamkam píše:
Já se připravím na to, že si do toho nebudu nechávat kecat.řídila jsem se jejich radami a myslím, že to tak trochu pomohlo k tomu, že to moc nešlo. Podle rad v porodnici jsem malou budila po těch třech hodinách… Neměla ještě hlad, byla unavená, ale prvorodička, věřila jsem jim.
a uvažuju, že budu přebalovat až po kojení. Dle rad v porodnici jsem prebalovala před - byla to „super rada“, protože přece tím přebalováním to dítě probudíš a můžeš kojit, i když ještě nechtělo. Jenže malá si vytvořila asociací, takže chtěla jist po každém přebalování, i když třeba vlastně hlad neměla.
Mě se zase pri prebaleni tak rozeřvala, že jsem měla pak problém ji uklidnit aby se prisala.
Já doporučuji kojici tilka, mají je v HaM nebo v Lidlshopu, ne podprsenky. Hodně kojicich tilek a hodně vršků obecně. Nebo jen podprsenkove topy na kojení bez kosicku a bez kostic. Vložky do podprsenky ne, radši vyměnit cely vršek, zbytečně to snizuje prodysnost.
Gravimilk je super na tlumení poporodnich chuti, toho si klidně porid zásobu, já bez toho první dva měsíce nemohla bejt
dále jsem až později objevila tyčinky Nutrimama, ty bych si k dalšímu porodu pořídila taky. A obecně se mi po dobu sestinedeli osvědčilo mít doma v nočním stolku různé sladkosti do postele, klidně i nějaké proteinové tyčinky, hroznový cukr, čokoládové bonbóny, proste co mas rada, ať nemusíš zbytečně vylejzat z postele pokaždé, když tě honí mlsná
Super jsou i sušené datle.
Nějaké kojici čaje si myslím ze jsou asi zbytečné, já jsem například pila malinik (i v závěru těhotenství a po porodu taky - pomaha i na zavinovani dělohy a na kojení), po porodu i kontryhel.
A v první radě nastudovatse techniku kojení a klidně si i vytisknout a vzít s sebou nějaký manuál, jak ma vypadat správně přisáté a správně pijici dite. V porodnici kojení obvykle rozumí tak polovina dětských sester, a druhá polovina dává nepodporujici rady.
Příspěvek upraven 20.10.21 v 09:38
Nejlepší příprava je nestresovat se z toho.
Mnohokrát jsem četla, jaká je kojení věda a pořád nechápala, co je na tom těžké, když je to ta nejpřirozenější věc a všichni savci v přírodě kojí a nepotřebují k tomu laktační poradkyně atd.. Ale říkala jsem si, že možná asi teda budu překvapená po porodu, až zjistím, v čem spočívá ta obtížnost.
A nezjistila. Prostě ne každá žena musí mít s kojením problémy. Jako první měsíc to bolelo, protože si prsa zvykala, na jednom se mi udělala menší ragáda, ale žádná tragedie.
Nakoupené dopředu jsem měla jen kojící čaje a mastičku od Weledy. Ale podle LP se ty s lanolinem nemají používat, takže jsem měla asi špatnou. Nejvíc mi dává smysl hodně pít a hodně se mazlit, kůži na kůži i přes oblečení, oňuchávat miminko a tak - aby se vyráběly ty správné hormony, které to pak zařídí.
@Semtex jo já mám kozy do pasu, takže já musela i podprsenku mít musela. S menšíma prsama by to šlo asi i bez, ty kojící tílka mají kapsu na kozy ![]()
@pikola píše:
@Semtex jo já mám kozy do pasu, takže já musela i podprsenku mít musela. S menšíma prsama by to šlo asi i bez, ty kojící tílka mají kapsu na kozy
Jojo kapsa na kozy je super
![]()
já v podprsence jakožto prvorodicka trpěla a pak ji vyhodila, koupila jsem si dle chytrých rad o dvě čísla větší, ale kdo měl vědět, ze mi prsa narostou tak o pět čísel
a i pak mě to tlacilo, proste věc akorát k vzteku ![]()
Ještě mě tak napadá - ignorovat, pokud by ti v porodnici říkali, že máš limitovat čas, co je miminko na prsu. Nechápu to, ale dost často čtu, že v porodnicích těmi radami naopak kojení zkazí. Já jsem přikládala hodně, jen jsem hlídala, aby to nebylo po více jak 3 hodinách, ale měla jsem od narození hladovce, co si říkal často sám, a nechala ho sosat jak dlouho chtěl. Tam, kde jsem rodila, to naštěstí podporovali a uklidňovali mě, ať kojím kdykoli miminko chce a že jakákoli délka mezi 5 minutami a hodinou je v pořádku.
Já bych doporučila hydrogelove náplasti a byly supr takový košíčky do podprsenky aby bradavky nedrely o látku, to mi hrozně ulevilo.
Caje a bylinky bych vubec neresila.
Hlavni je si do toho v porodnici nenechat kecat.
Kojit na pozadani co nejcasteji (klidne po pulhodine), neomezovat cas na prsu, nevazit pred/po kojeni, dat si miminko k sobe do postele.
Prsa pred kojenim idealne rozmasirovat v teple sprse, aby zmekl dvorec, pokud jsou prilis nalita. Nenechat se napichat oxytocinem (zhorsuje to naliti prsou).
A idealne mit na telefonu dobrou laktacni, kterou uz znas a ktera muze prijet pomoct.
Vložky do podprsenky, chladivé polštářky, můžeš purelan a především musíš hodně, opravdu hodně pít. Mě to nikdo neporadil a cca 14dni po porodu jsem trpěla na zácpy a tím i pak na hemeroidy(i v souvislosti s porodem). Jinak nic, koupit můžeš všechno podle potřeby po porodu.
Hlavně kojení je strašně individuální věc. Vložky do podprsenky jsem nepotřebovala ani jednu, neotevřená krabička putovala ke kamarádce, a týden jsem se mordovala s kojicím polštářem, než jsem našla nejlepší nejpohodlnější polohu, kde nic takového nepotřebuju. Jo, začátky kojení bolí, fakt že jo, prsa si musí zvyknout. Pak už pohoda, dítě imrvére na prsu a žádný problém. ![]()
Ahoj, jsem prvorodička 39 TT a chtěla bych se zeptat zkušenějších, jestli myslíte, že má smysl pořizovat dopředu něco na podporu kojení? Ať už homeopatika, vitamíny, bylinky, gravimilk nebo tak? Zatím mám koupený jen čaj pro kojící. Myslíte, že má smysl do něčeho investovat?
Je mi jasny, ze nikdy dopredu nevite, jak to bude vypadat a tak, ze je to individualni
. Ale kdyby měl někdo doporučení budu ráda
.