Jak se nehroutit

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
6.9.20 16:18

Jak se nehroutit

Ahoj holky, potřebovala bych se vykecat, snad to nebude vadit.
Malá minulý týden nastoupila do školky, nejhorší byly 2 dny, když viděla ostatní, jak pláčou. Další 2 dny byly v pohodě dle učitelky, že si hezky hrála, jedla atd. Chodila ale jen na 2h.
Od zítra bude chodit domů po obědě a na mě to dnes dolehlo tak, že musel vzít manžel malou ven. Brečím A nějak se nemůžu smířit s tím, že tam malá bude každý den a já tam nebudu, když mě třeba bude potřebovat. Mám strach, že se jí tam může něco stát, aby jim třeba neutekla atd.
Já vím, že to pro někoho může být prkotina, ale Já ted nějak nevím, jak ž toho ven. Bojím se rána až jí tam zase pojedu…
Měla Jste To některá taky nebo jsem jen já hysterická?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymní
6.9.20 16:25

Dcera má 22 měsíců, do školky půjde nejdříve až ve 4 letech a špatně je mi z toho už teď. Takže myslím že hysterická nejsi.

• Citovat
  • Upravit
605
6.9.20 16:29

Kdyz nase mala nastoupila do skolky, tak hodne plakala, bekdy ji museli skoro ze me sundavat. Pak jsem stala venku za oknem a koukala dovnitr, jak tam je nestastna. Chodila na 4 hodiny. Mezitim jsem byla jak na trni, aby neutekla, aby ji nekdo z neceho neshodil apod. Po mesici si zvykla a ja pomalu taky. Ale takova ta separace po trech letech neustaleho dennodenniho kontaktu byla hrozna. Nakonec tam ma kamarady a nekdy mi i rika, at prijdu pozdeji, ze si chce jeste hrat.

Myslim, ze si tam ucitelky s detma porafi a vi jak na ne. Oni maji urcity system, jak deti zabavit ave finale se s nima uci ruzne veci a deti to bavi a hlavne ten kolektiv potrebuji pak cim dal vic.

Nekdo ma strach větší nekdo zadnej, nekomu to prijde uplne normalni a prirozeny jit do prace a dite dat na cely den do skolky. Ja se bojim furt po celou dobu nez ji vyzvednu, tak si rikam, co tam asi delaji.

Myslím si, ze ten vas stav je normalni. Behem doby, kdy bude dite ve skolce se poradne zabavte, delejte, na co bezne neni cas, u me to bylo hlavne teda uklizeni prostor, kam se odkladali a hromadili ruzne veci, spajzky, apod. No a podporte tu svoji naladu necim zklidnujicim, treba prirodnim Tryptofanen.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
6.9.20 16:35

Hele vybreč se dneska večer a uspořádej si někde v soukroméí co největší hysterickou scénu o tom, jaká je to katastrofa, křič nahlas všechny nejhorší možné scénáře co můžou nastat. Včetně teroristického útoku, toho že všechny děti ve školce umřou na covid a nebo že s nima vykolejí vlak.

Dostaň to ze sebe. Skonči až to sebou neponese jinou emoci, než trochu trapnosti. Měj po ruce připravený papírový sáček a velkého panáka alkoholu, popřípadě lexaurin, kdyby se ukázalo, že se nebojíš jen tak normálně, ale že tam někde na pozadí je úzkostná porucha- to se pozná tak, že při tom cvičení na co nejvěší paniku se ti rozjete regulérní panický záchvat.

A vlastně by bylo fajn zjistit, že se to stane- protože pak víš kde je zádrhel amůžeš ho řešit (psychoterapie a případně léky)

Vážně si tím zkus projít - pročití to část obav a posílí racionální převahu.

Ten strach je běžný evoluční mechanismus, ale je vyvinutý na situaci, kdy žijeme na africké stepi v malých kmenech lovců a sběračů. V současné situaci prostě nečelíme takovému ohrožení, ale instinkty nám zůstaly a máme pořád stejný set emocí, jako v raném paleolitu. Takže fakt že jde dítě do školky vyhodnocujeme stejně, jako kdyby ho unášel šavlozubý tygr.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2653
6.9.20 16:42

Pro me to zni jako takovy sci-fi :lol:…ja se tesila, az decka pujdou na hludani/skolky/skoly, ze konecne (!) budu mut chvili klid, zmatorim se, uklidnim si pocuchany nervy :lol:…ber to, ze mas konecne taky trochu casu na sebe a svy aktivity.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22565
6.9.20 16:45
@Anonymní píše:
Ahoj holky, potřebovala bych se vykecat, snad to nebude vadit.
Malá minulý týden nastoupila do školky, nejhorší byly 2 dny, když viděla ostatní, jak pláčou. Další 2 dny byly v pohodě dle učitelky, že si hezky hrála, jedla atd. Chodila ale jen na 2h.
Od zítra bude chodit domů po obědě a na mě to dnes dolehlo tak, že musel vzít manžel malou ven. Brečím A nějak se nemůžu smířit s tím, že tam malá bude každý den a já tam nebudu, když mě třeba bude potřebovat. Mám strach, že se jí tam může něco stát, aby jim třeba neutekla atd.
Já vím, že to pro někoho může být prkotina, ale Já ted nějak nevím, jak ž toho ven. Bojím se rána až jí tam zase pojedu…
Měla Jste To některá taky nebo jsem jen já hysterická?

Za mě zbytečná hysterie. Taky mi bylo líto, že šly děti do školky, ale uvědom si, že je to pro jejich dobro. Potřebují se socializovat a to jim doma nenahradíš. Potřebuji kamarády i jinou autoritu. Hlavně se chovej tak, abys tu hysterii zbytečně nepřenášela na ní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
6.9.20 16:55

Možná je to tím, že nemáme babičky a byla jsem s ní pořád, hlídal jen manžel a max.na 3h

• Citovat
  • Upravit
21494
6.9.20 16:59

Tohle je výsledek příliš dlouhé rodičovské dovolené, která nikde jinde v západní Evropě tak dlouhá není. Tři roky se matky točí jen kolem dětí a pak jsou hysterické, když v rámci přirozeného vývoje jde dítě do kolektivu… Hlavně ty své stavy nepřenášej na dítě, jinak bude ve školce fakt nešťastné…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22565
6.9.20 17:04
@Anonymní píše:
Možná je to tím, že nemáme babičky a byla jsem s ní pořád, hlídal jen manžel a max.na 3h

Ale jdi ty. Tohle vychází z tebe, ne z absence babiček. A btw. proč si dítě manželovi „nepůjčila“ na dýl?
Záměrně píši nepůjčila, protože tyhle hysterický matky to tak mají a tento výraz samy používají a ani ke svým mužům důvěru nemají

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
55
6.9.20 17:08

Chápu, ikdyz ja resim opačný problem, dcerka skolku miluje, ale jen tam vleze hned neco chytí. Takze tam skoro neni. Z toho se hroutim ja uz psychicky, takže si nevyberete.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33018
6.9.20 18:55
@Anonymní píše:
Možná je to tím, že nemáme babičky a byla jsem s ní pořád, hlídal jen manžel a max.na 3h

Tak o to vic bys mela byt rada, ze se ditka „zbavis“. Ja se letos tesila jak na Vanoce, az dite vysmahne na tabor. Ale nejsem uzkostna a mam ve sve deti duveru, ze jsou sikovne a, s nastrahami zivot si poradi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2169
6.9.20 19:04

Jak já byla šťastná, když malej nastoupil do školky :jazyk: :jazyk: :pankac:. Život se navrátil po mateřské do normálu, já se vrátila do práce a odpoledne jsem ho ráda viděla, protože se s ním „otravoval“ celý den někdo jiný a já už si mohla užít vydováděné veselé dítě. Ve školce měl kamarády, tuny hraček, dobré jídlo jako doma tak jaký stresy. Vyklidni hlavně sebe a malá nebude řvát, že jdeš pryč. Ona řve kvůli tomu, že jsi ty vypsychlá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
6.9.20 19:13

Ahoj. Mé dítě od září nastoupilo taky do školky. To stejný jako u tebe. Žádné babicky atd. A já? Co si budeme povídat. Jsem uzkostlivá matka, a bojim se o ní strašně moc. Ne jen ve školce. Dokonce i manželovi pohlídat (což neni teda tak často). Ale, sice 3 den začala brečet, učitelka si ji musela vzít do náruče…koukala jsem schválně nenápadně za oknem, a světe div se. Nic, šla si hezky hrát. Určitě kolektiv potřebuje a už to bohužel nejsou naše malá miminka. Rostou a budou samostatnější atd. Musíme se s tím smířit a kolektiv je pro ně fajn :) :mavam:

• Citovat
  • Upravit
1845
6.9.20 19:59

Jo tohle je dost. Ja jsem se vracela v den 3. narozenin dcery na plny uvazek do prace. Dcera byla ve skolce od prvniho dne 7- 16.30. Jinak to neslo. 3 mesice rvala jak tur, pak si zvykla. Co jineho se dalo delat. Takze chodeni poo je fakt luxus.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4062
7.9.20 11:30

Já myslím, že základ je věřit, že ji dáváš do dobrého prostředí a že se tam o ni postarají. Máš nějaký racionální důvod k obavám, že to tak není? Špatné reference na školku, špatný dojem ze setkání s učitelkami… Jestli ano, hledej jinou školku, které budeš moct důvěřovat. Jestli ne a je to prostě jenom iracionální pocit, že nikdo jiný se o ni nezvládne postarat tak dobře, jako ty - tak ano, to je nejspíš pravda. Máma je prostě máma. Ale to neznamená, že to jiní nezvládnou DOSTATEČNĚ dobře. A dostatečně dobře stačí :-) Zkus zapracovat sama na sobě a od dcery se trochu odpoutat. Děti většinou hodně zrcadlí obavy svých rodičů. Když ji budeš do školky předávat v obavách a s nedůvěrou, ona to vycítí, vezme to jako že ji necháváš na špatném místě a bude plakat. Když ji tam budeš dávat vesele a s důvěrou, že se o ni postarají a ona si to užije (a ty si užiješ svůj samostatný čas), daleko spíš to tak opravdu bude.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí