Jak se u vás říká "pomlázce"?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Jak se u vás říká "pomlázce"?
Dobrý večer,
jsem učitelka češtiny a chtěla bych pro studenty udělat mapu, do které bych napsala, jak se pojmenovává pomlázka v různých okresech/krajích. Samozřejmě znám český jazykový atlas, ale chtěla bych udělat nějakou vlastní mapu.
Napsali byste mi prosím z jakého okresu / kraje pocházíte a jak se u Vás pomlázce říká?
U nás je to žila (Břeclavsko). ![]()
Předem moc děkuji a přeji krásné Velikonoce!
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Karabáč - Ostrava, akorát netuším, jestli je to krajový nebo rodinný výraz. Btw, zajímavé téma.
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
Karabáč - Ostrava, akorát netuším, jestli je to krajový nebo rodinný výraz. Btw, zajímavé téma.
Myslím, že krajový protože babička pochodi z Orlové a taky říká karabáč🙂
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Myšák24 :to jsme ze stejneho kmene: šmigrust a tatar ![]()
edit: vidim, ze Valašsko, tak tedy ja Ostrava ![]()
Příspěvek upraven 02.04.21 v 21:00
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:řekla bych, že krajový. Taky znám Karabáč a na Karvinsku se občas říká Šmigáč
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Myšák24 píše:
Ano, já jsem z Ostravy a taky jsme říkali karabáč. A pomlázce jako aktivitě (jít na pomlázku) jsme říkali šmigrust.
@xMartinka95 hezká aktivita, je fajn když mají učitelé snahu zajímavě a poučně zpestřit výuku.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Myšák24 píše:
Aha, díky, u nás se taky říkalo “jít na šmigrust” neboli vyšlehat holky. Jinak já žiju už 20 let v Praze a musím říct, že Pražáci (jednoho jsem si vzala) často vůbec nedávají některé výrazy importované z Moravy a Slezska:mrgreen:.
- Citovat
- Upravit
JMK - Brno - mrskačka
pomlázka říkám tomu celýmu: kluci jdou na pomlázku, tj. jdou vyšlehat a dostanou vajíčka
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Olomoucko - moji prarodiče říkávali tatar a našlehat nebo vyšlehat tatarem, chodilo se na mrskut a byl šmikustr… no a teď tak učím mluvit svoje kluky
jo ještě se tatarem chodí vymrskat… a dostane se za to výslužka
- načítám...
- Citovat
- Zmínit