Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, budu vděčná za jakékoli náměty, co podniknout s miminem 11,5 m starým. Jak si s takovými dětmi hrajete? Jak je rozvíjíte? Moje malá čiperka potřebuje neustále nějaké podněty, jinak je protivná, a mně už dochází fantazie. Čteme z knížek, objevujejeme kuchyni, stavíme si kostky, koukáme z okna, atd. atd. Ale oc dál… ? Díky za nápady. Ziza.
Pokud mas holcicku, tak urcite bude nadsena z panenky. Zezacatku ji bude treba jen chovat, ale kazdym tydnem bude pece o panenku intenzivnejsi…
Terik
Ahoj ,
mám 10,5 měsíčního syna a řeším stejný problém. Radimek u ničeho dlouho nevydrží a nevím, co bych ještě vymyslela. Kromě toho, cos vyjmenovala, děláme ještě: hra na schovku s následným „kuku“, hra na honěnou (už mám zničená kolena), dále má rád, když mu přikryju hlavu třeba šátkem nebo celého dekou a on se musí vyhrabat ven, taky s ním řádím pod peřinou nebo si přikryju hlavu já a dělám bu bu bu. Pak si docela rád, ale jen chvilku hraje s kolíky, vysypává je z košíku, rozdělává od sebe, pokouší se je strkat do plastové láhve od mléka… Nadevše miluje náš ruční vysavač a když slyší, že dělám něco s vodou ve vaně. Ještě ho docela baví, když schovám nějakou hračku třeba pod peřinu a on ji vyhrabává. Abych nezapomněla, dost vděčná je káča, snaží se ji roztočit a někdy se mu to i podaří.
Jinak jsem četla, že je taky vhodné: zasouvání kelímků od jogurtů do sebe a naopak, vkládání předmětů do otvorů, hra s klíči - zasouvání do zámku. Radimek je ale na většinu ještě malý, baví ho vše chvilku a u ničeho moc nevydrží.
Snad jsem ti pomohla aspoň trochu.
Radka a Radimek 10,5 měsíců
Ahoj,
nám je dnes 11 měsíců a taky řeším hraní. Malý se dost zabaví sám, jen mu musím hračky obměňovat, ale zaujaly mě tady ty kostky. Myslíte, že by měl už stavět kostičky? Já mu je ukazuju, ukazuju mu jak je dát na sebe, ale vůbec ho to nezajímá. To samé navlékací kroužky. Máme verzi dřevěnou a plastovou a nic. Dost ho baví číst knížky - ale rád je taky žužlá a rve a nejvíc ho baví házet s čímkoliv. Hází hračky z postýlky, z ohrádky, když k nám někdo nečekaně příjde, zaručeně uklouzne po nějaké kachně nebo méďovi
Jo a hodně syna baví BALÓNKY - má asi 3 menší a 1 velký plyšový z Ikei a ty miluje, umí je samozřejmě házet a kutálet a „balón“ bylo snad první slovo, které rozuměl.
Kamarádčin roční chlapeček miluje hraní s prázdnými plastovými lahvemi od limonád. Víčko zašroubujeme jen tak napůl, aby to pěkně praskalo, až bude utíkat vzduch. Taky rád stojí u klece s křečky a jen tak je pozoruje - to vydrží třeba půl hodiny. A ještě se rád válí po spícím psovi
Absolutně vůbec ho nezajímá televize, ještě tak trochu reklamy, ale jinak nic. Když je nejhůř, dostane dvě plastové misky, vařečku a do každé misky pár piškotů a hraje si jako na vaření - to zabere vždycky.
Milli
Nasi male je necely rok. Nejvic zabira hra s plenkou, kdy ji hodim pres hlavu (ted uz to umi i sama) a rikam „neni, kdepa je ta holcicka, neni“, ona stahne plenu a ja jasam „tady je“. Tuhle cinnost miluje a ja ji zvladam od pc, od kuchynske linky, ze zachoda. . . Jen proste porad ma kolem sebe plenu. Taky ma rada jak uz nekdo psal kdyz dam hracku pod deku, vynda ji a da mi ji do ruky abych ji tam dala zpet. Kdyz je deka slozena, ma vic vrstev a ona hleda v ktere. Kdyz je mrzuta, zabira hra „kde je lustr“, zveda k nemu oci a ja do nej trosku strcim, to je radosti. Jinak samozrejme cokoli noveho, kilovy sacek ryze (to bylo naposledy), sitka, trychtyr, varecky se bojim(znam uraz), misticka . .
Ahojky
tak Michal miluje kostky tak to máme vyřešený… furt je staví na sebe - ted už je u 5ti:o) jinak jeslti by dítko mělo nebo nemělo stavět kotsty … je do indivudální… kamoščina holčička je mladší než Michal a už dávno chodí, ale nestaví nenavlíká:o)
dál u nás vede pračka, do prázdné leze, na plnou kouká jak pere, všechno co má kola, petflaša s korálkma, brakování skříní a šuflat a zavírání dveří… schválně nechávám i dveře od ledničky otevřený… za chvilku jsou zavřený… ale taky už mě víc nenapadá, hoděná a bafání to taky miluje a pak válení v peřinách…no a od včerejčka pár cviků (chodíme na neurologiii tak nám rehabka nařídila cvičit na zpevnění páteře - teda svalů u páteře) a u cvičení hýká blahem jak ho to baví:o) mě už teda ne… líbí se mu válnení na míči, (poslední dobou si ho vždycky najde a pěknou dobu si ho koulí před sebou), slízání z postele - už to umí od 10 měsíců, listování knížkama - normálníma s tenkejma listama. jo a v poslední době honění RC tanku (tatínkův tank na dálkový ovládání:o) a co ho zabaví taky na dlouho - máme takovej čalouněnej bobek s úložným prostorem - tak mu ho občas otevřu a jsou tam schovaný úžasný věci - keímky od jogurtů, actimelů, prodlužka, podložka pod myš..... prostě vždycky mu to obměním aby tam bylo něco novýho:o)
ted právě dělá pořádek v cdčkách… tak třeba se tam něco najde…jo ještě miluje houpání nebo točení na židli
z tv pořadů - AZ kvíz a slosování sportky nebo co to je:o)
víc mě nenapadá
ještě chceme chodit plavat… to ho taky bavilo moc:o)
Kuba miluje míčky, malé i velké, tak si s nima kutálíme, u toho vydrží dost dlouho, to spíš já odpadám, protože jak se dostane do varu, tak je háže dost daleko a ne vždy rovně a já nestačím chytat a vracet.
Ale teď vedou asi šuplíky, sedí nebo stojí u nich a vyhazuje věci ven, s některýma si hraje, pak je dá zpátky, pak zase ven…Rezignovala jsem na pořádek v nich a nedávám tam nic, co by se dalo rozbít.
Mary + Kuba