Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
ahojte holky,
chtěla bych se zeptat jak se vlastně určuje stáří plodu…mě to prostě nevychází…termín mám 5.8.,posl.mnst.28.10.2010,v pondělí mi doktor řekl,že jsem v 15.týdnu,dnes už 16.tt,ale to by odpovídalo konci 4.měsíce,a já jsem na začátku…nebo když někdo píše třeba 12+3…tak je to 12 nebo 15,ne?
vůbec mi to nevychází,poradíte?
Záleží na tom, jestli bereš lunární nebo kalendářní měsíce. Lunární má rovných 28 dní, takže tak bys byla na konci 4.měsíce, podle kalendářního na začátku. 12+3 znamená 3.den 13.týdne. Ve smyslu 12 ukončených týdnů + 3 dny navíc. Snad je to srozumitelný.
ahoj, tak super stránka je http://tehotenstvi.academy.sk/index.php?…
pak tady tabulka:
1.měsíc 0+0tt až 4+3tt
2.měsíc 4+4tt až 8+6tt
3.měsíc 9+0tt až 13+2tt
4.měsíc 13+3tt až 17+5tt
5.měsíc 17+6tt až 22+1tt
6.měsíc 22+2tt až 26+4tt
7.měsíc 26+5tt až 31+0tt
8.měsíc 31+1tt až 35+4tt
9.měsíc 35+5tt až 40+0tt
A pokud jsi 12+3, tak jsi ve 13tt ![]()
Snad i to pomůže
![]()
Ahoj, záleží na tom, kdy jsi měla ovulaci. Termín porodu se určuje buď od poslední ms nebo dle UZ. U mě byl rozdíl mezi termíny měsíc. Zpravidla se v těhotenství přičítají 2 týdny (teď si nemůžu vzpomenout proč
), proto ti to asi nevychází.
Tt 12+3 znamená 12 týdnů a 3 dny.
Doudám, že jsem trochu poradila. Určitě se tu najdou větší odbornice, než jsem já ![]()
Těhotenství se určuje podle lunárních nebo kalendářních měsíců. Těhotenství trvá 9 kalendářních, 10 lunárních měsíců. Lékaři většinou používají ty lunární a pouze týdny. Pokud jsi v např. v 12tt. + 3, jsi ve 13.týdnu, jinými slovy máš ukončený 12 týden a 3 dny týdne třináctého. Já se řídím podle této kalkulačky, líbí se mi tam to povídání: www.tehotenskakalkulacka.cz
To jsi stejně jako já, já měla PM 28.10, termín mám 4.8. a dnes jsem 15+0 - začínám 16. týden. Vychází mi stejně i podle UTZ.
aha,tak to je super:-)
cítím se celkem blbě´,když už čekám druhý dítě…asi mám víc času na přemýšlení,tak počítám a počítám
![]()
jaj já se tam přehmátla,posl.menst. byla 29.10.,takže proto máme termín o den a podle té kalkulačky jsem 14+6…takže v sobotu začnu 16tt
jaaj už vím,díky
![]()
A stáří plodu by mělo být o dva týdny méně než týdny těhotenství. Pokud je ovulace jak má být, a to 14dní od začátku MS. Od začátku MS se totiž počítají TT, ale otěhotněla jsi až 2týdny po tom, tudíž už ve 2tt ![]()
Takže pokud jsi 15tt, tak miminko je staré 13týdnů ![]()
a jak už psaly holky, 12+3 je ukončený 12tt plus 3 dny, tudíž 13tt.
Já v tom taky měla nejdříve zmatek jako blázen ![]()
Vendy není to tak vždy. Já měla ovulku až 17.den cyklu a mimčo na den přesně sedí s UTZ. Ve 20.týdnu jsme dokonce o víc jak týden větší. Takže teoreticky ano, ale prakticky to tak být nemusí. Záleží jak to miminko rychle roste. ![]()
http://tehotenstvi.academy.sk/index.php?…
já mám ráda tuhle kalkulačku, vždy mi to ujasní. Orientuj se podle poslední MS, protože termín porodu ti stejně mužou doktoři posouvat. ![]()
to 12+3.....jsem myslela jako příklad.....to není přímo moje,já mám 14+6.....zítra 15,od soboty začínám 16tt… ![]()
a ještě co se týká poslední menstruace,tak jsem měla předtím měsíc zpoždění,test negativní takže vyvolání menstruace injekcí…a ta menstruace 29.10. byla taky o týden později,takže jsem v tom měla takovej maglajs,každopádně se mi v něm podařilo po dvouletém snažení otěhotnět… ![]()
Nainuva píše:
http://tehotenstvi.academy.sk/index.php?…já mám ráda tuhle kalkulačku, vždy mi to ujasní. Orientuj se podle poslední MS, protože termín porodu ti stejně mužou doktoři posouvat.
Jojo, to je ta samá, ona je přístupná z více adres. ![]()