Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
ahojte. Omlouvám se za založení nového tématu,ale já jsem z té teploty asi už jelen. Jak je to u miminek s teplotou a tím odečtem prosím? Když má v podpaždí do 37 tak to není teplota a v zadečku 38 když odečtu půl tak 37,5 a to taky není teplota?Každý mi říká něco jiného a já už jsem zmatená. Kdy se tedy podávají léky? Děkuji moc za ochotu poradit. ![]()
Léky podává každý jinak, obecně platí, že do 38,5 stupně by se horečka srážet neměla, aby mělo tělo šanci nastartovat obranné mechanismy, kam mimo jiné patří i horečka. Měřit můžeš kdekoliv, v zadečku je teplota VŽDY o půl stupně větší, proto se ten půlstupeň odečítá.
No když se změříš v zadečku ty, tak tam taky budeš mít víc…
Takže proto se půl stupeň odečítá - naše Dr. říká, že srážet až když bude mít přes 38,5 po odečtu…
MoncaBre píše:
ahojte. Omlouvám se za založení nového tématu,ale já jsem z té teploty asi už jelen. Jak je to u miminek s teplotou a tím odečtem prosím? Když má v podpaždí do 37 tak to není teplota a v zadečku 38 když odečtu půl tak 37,5 a to taky není teplota?Každý mi říká něco jiného a já už jsem zmatená. Kdy se tedy podávají léky? Děkuji moc za ochotu poradit.
Kdyz je v zadecku 38,tak pul odecitas,vyjde ti 37,5. To teplota je,ale jenom zvysena,neni to horecka a leky se nepodavaji.
Obecne se podavaji az u horecky,ktera je od 38,5(po odectu).
Teplota-horecka neni nemoc,je to jen priznak ukazujici na zmenu v tele(treba tu nemoc)
V podpazi je mozny,ze jsi namerila tak malo,protoze jsi spatne drzela.
![]()
v porodnici říkali, v zadečku bez odečtu je normál 36,5-37,5. Obecně v zadečku se odčítá půl stupně tedy 0,5, jinde ne a teplota je stejná jako u dospělých, takže v zadečku 38 je teplota 37,5 a už je to doktora, hlavně u malých miminek
Ahoj, teplota se odečítá pouze při měření v zadečku a je to 0,5´C.
Naše dětské Dr.razí názor, že pokud má dítě teplotu do 38´C (v zadečku 38,5) má se to nechat- je to dobré pro tělo, startují se obranné mechanismy.
Pokud je teplota vyšší, má se začít srážet.
![]()
Těch 38,5 nasražení je ale v zadečku já měřim vpodpaží a jak je tam 38 tak už srážim ![]()
Já srážím jen v případě, když si myslím, že by sražení dítěti pomohlo. Pokud má teplotu, ale hraje si, jí, spí a pije, tak nesrážím. Jen nedávno jsem v noci srážela, byl neklidný a nemohl spát. Jinak razím názor, že je teplota prospěšná. Ale samozřejmě záleží na dítěti, některé snáší špatně i 37, některému „nevadí“ 40°.