Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Elisko a zkoušela si se ptát někde v centru?
Slyšela sem,že třeba na P-1 a 5 berou i mimorajonové děti,protože mají místa.Všichni s dětmi bydlí spíš na okrajích a centrum je bez dětí.Za zkoušku nic nedáš ![]()
Je to děs, zvlášť v Praze… místa prostě nejsou. Ve stejné situaci jako Ty je bohužel opravdu dost matek a vždycky bude přednostně bráno starší dítě. Tvoje dítko je ještě malé… Obávám se, že s tím nic nenaděláš, ať na magistrátu nebo jinde seřveš kohokoli. Ty úřednice za to nemůžou… V tomto věku dítě na školku nemá právní nárok a není-li místo, pak prostě není. Taková je bohužel dnešní doba, řeknou Ti, že sis pořídila dítě, tak se o něj taky starej a nějak si to zařiď… ![]()
Je mi líto, že máš takové trápení, ale asi Ti opravdu nezbývá než čekat do září, obvolávat školky a shánět soukromé zařízení.
asi opravdu nezbyva nez prudit.. povinni orijmout nejsou a myslim ze je fajn ze aspon bydlis u rodicu, ja jsem platila hypoteku, M musela do jeslicek na dvou letech, uz pri MD jsme mela brigadu na doma, ted mam brigadu a plny uvazek,alimenty jsem diky rychlosti soudu videla poprve na 2,5 letech madlenky , pomoc od rodicu jsme nemela zadnou jeslicky stoji 3500 mesicne, no nejak to zvladat musim, na MMB jsem prodala vetsinu veci po Madlence, neco svojeho co uz nepotrebuju- zbavila jsme se kramu a vydelal penize, no proste nejak to jit musi- chapu ze jsi nastvana a ublizena ale proste to tak je a opravdu v tom nejsi sama…a ve finale to co me drzi nad vodou je to ze je M zdrava - pokazde kdyz vidim nemocne dite tak oproste VIM ze se postaram a ze tohle je to nejvic co muzu chtit, i kdyz nekdy malicko zavidim ten klid a pohodu a zivot bez tehle starosti tem ostatnim…
Je mi líto tvojí situace, ale bohužel to je realita. Ale buď šťastná, že máš rodiče, ačkoliv jsou staří, tak tě určitě hlady umřít nenechají. Chvilku hlídat vydrží a na podzim se určitě nějaké místo uvolní, jen si to musíš obvolávat a zjišťovat.
Taky bydlím v Praze a příštího roku se děsím, letos mi starší nevzali. Kamarádka bydlí na Praze 9 a tam dokonce radnice vyhlásila, že matky, které zůstávají s mladším dítětem na mateřský vůbec nesmí přijít k zápisu (resp. jim nebude přihláška přijata).
Romik píše:
Taky bydlím v Praze a příštího roku se děsím, letos mi starší nevzali. Kamarádka bydlí na Praze 9 a tam dokonce radnice vyhlásila, že matky, které zůstávají s mladším dítětem na mateřský vůbec nesmí přijít k zápisu (resp. jim nebude přihláška přijata).
Pardon, ale to je naprostá blbost - bydlím také na Praze 9, na Proseku, jsem na mateřské, u zápisu jsme byli ve dvou školkách (jak bylo povoleno) a přihlášku nám normálně vzali… Dcerku samozřejmě nepřijali, ale přihlášku mohl podat každý. A to platí pro celou Prahu 9.
V tom případě měla bohužel špatné informace…
Pravidla pro Prahu 9 jsou tady:
http://mslitvinovska.cz/zapis.htm
Možná jsem to jen špatně pochopila a bylo to jen doporučení ne zákaz. Ona stejně nevěděla jestli tam toho svýho klučíka dát nebo ne, tak si myslím, že jí to ani nevadí ![]()
no jasně, holky všemu co jste sem napsali rozumím, nepláču, jen se snažím vyřešit situaci… někdo z vás sem píše, že děti tří let nemají právní nárok na školku, dobře,chápu.. ale mateřská je max 4 roky, co pak matka chce jít do práce a když ji ani ve 4 letech dítěte nevezmou prcka do školy tak co má dělat ?
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.