Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Jelikož jsem v tomto tématu naprostý laik, prosím o radu zkušenějších maminek, které už do školky dětičky dávají.
Naši Nelinku do školky u nás ve městě nevzali, ale mám možnost ji dávat do školky ve vedlejší vesnici. Nelinka děti miluje a přijde mi, že se mi doma nudí, když se jí teď moc nevěnuji kvůli mimču a tak si myslím, že by se jí ve školce moc líbilo a chodila by tam ráda.
Proto by mě zajímalo, když by ji vzali:
Omlouvám se za asi hloupé dotazy, ale opravdu nemám vůbec žádné informace jak to chodí.
Ahoj, tak začnu od začátku
Dost záleží na jednotlivých školkách, ale u nás je to takhle:
Snad ti to trochu osvětlí situaci, v jiných školkách to může chodit zase jinak.
Ahojky,
papa Terez a děti (4,5 a 2,5)
Ahoj,
tak u nás je to takhle:
ahojky ono to bude všude tak nějak podobné, lišit se budem asi hodně v ,u nás je to takhle:
Na utírání dupky směřovala moje první otázka na Dni otevřených dveří, protože jsem na emiminu četla dost hrůzostrašné diskuse o učitelkách v MŠ, které dají najevo, že nejsou sanitární pracovnice, čímž to pro ně hasne, a dítě si pak užene psychickou zácpu.
Takže tam, kam jsem syna přihlásila, rozhodně utírají, protože vědí, že děti nejsou jen líné, ale prostě mají krátké ručičky, aby to zvládly. Co nám říkali, tak zkušenost je taková, že děti se mezi ostatními velmi rychle osamostatní, že by něco lámali přes koleno hned v září, to ne.
Někde se taky musí dojídat jídlo
, tak u nás ne. Někde se děti mohou místo spánku dívat na DVD, tak to u nás taky ne, měly by aspoň půl hodinky tiše ležet (ještěže tak, naše dítě by nespalo, kdyby vidělo, že někdo jiný čučí na DVD).
Organizační věci už popsaly holky.
Ahoj, taky napíšu, jak to chodí u nás (Brno):
S utíráním na WC pomáhají(ale musí jim to dítě říct - můj syn se vykaká a nikomu nic neřekne…:-))), v ostatním je vedou k samostatnosti - tzn. novým dětem pomáhají s oblékáním, krájením jídla atd, ale současně je učí, jak si poradit sami. Taky se klade důraz na to, aby starší děti pomáhaly těm malým (máme věkově smíšené třídy).
Platíme 500,– Kč/m školkovné a 30,– Kč/den jídlo. Při nemoci se odhlašuje den předem, první den si můžeme pro (neodhlášené) jídlo přijít s kastrůlkem. Podle toho, kolik máme odhlášeno, o to méně platíme za jídlo následující měsíc. Pokud dítě z důvodu nemoci (nutno doložit) nepřijde celý měsíc do školky, je školkovné sníženo na polovinu.
Školka funguje od 6:30 do 17:00 a dítě by tam mělo být nejpozději v 9:00. Potom je možné ho tam dát ještě před vycházkou cca v 10:00 (ale ne mezi 9:00 a 10:00).
Vyzvedává se po obědě 12:00 - 12:30 a po spaní od 14:30.
Tak ať se vám ve té vaší školce líbí - my jsme spokojení!!
Zdraví
Gábina + Ríša (4,5r) + Vendulka (2,5r).
Ahoj,
tak u nás podobné:
Tak a teď máš informací:-) Tak ať se ve školce líbí!
P.
Pett,
nejlepší bude, když zavoláš nebo půjdeš osobně s malou přímo do té školky..my tu nevíme jak to u vás chodí..jen obecně.
Víc samostatnosti neuškodí, ale se vším pomůžou učitelky. Neboj, i někteří předškoláci jsou nesamostatní a neumí třeba to co zase jiný tříleťák zvládne bravurně. Postupně se všechno naučí a pokud jsou učitelky a pomocné síly v pohodě, nebude v tomto nejmenší problém. U nás příbor dostávají až předškoláci takže krájení masa určitě obstarávají všichni kolem..ale zase co se naučí doma, ve školce bude mít lepší. Ale rozhodně čerstvý školkáček má nárok na to, aby něco neuměl.
u nás celodenní docházka stojí 500,– školné + asi 400 jídlo, v případě nemoci, omluvené absence (to zní divně
se vrací neprojezená částka - u nás je vyúčtování na konci roku - já ho věnuju školce jako dar ![]()
Pokud máš dítě přijaté na celodenní je vážně jedno kdy si dítě necháš doma, kdy si ho vyzvedneš..(pokud nejsi v práci, máš velkou výhodu) u nás se vyzvedává po 12.00 - po obědě a pak po spaní od 14.30 do zavíračky…když mám pocit, že jsme se dětmi málo užili odhlásím si je kdy chci - kdy se to hodí - mám volno - dovolenou (jen dávám pozor co je na programu ve školce, aby děti o něco nepřišly a plánuju)…takže máš perfektní, že na to překlenovací zvykací období jsi doma a nemusíš být v práci, protože si malou můžeš brát hned po obědě, kdyby to nezvládala - odhlásíš ji na den dva..prostě přizpůsobíš si to což je, kdyby byl problém opravdu výborné! ale neradím, ani u nás učitelky to při prvním, druhém, třetím problému vzdávat - děti si zvyknou jen některé potřebují delší čas…máš opravdu veliké štěstí v dnešní době, že ti někam malou vzali a ty nejsi v práci..u nás je tohle naprostá utopie ![]()
děti se vodí do školky od otevírací doby tak do 9.00 nebo když se musí k dr nebo k zubaři tak prostě později, u nás se tohle moc neřeší…
líbit se jí bude
..a když toho na ni bude moc tak jí uděláš sem tam volno, prázdniny a bude zase dobře..
přeju ať školka proběhne v pohodě.
Zdenik
Díky moc všem za vyčerpávající informace, už alespoň jsem v obraze, jak to v dnešní době chodí.
Zdeníku - právě u nás ve městě mi ji nevzali, ale 1,5 km od nás je dědina a tam prý berou všechny děti. Kdyby prý naplnily třídu, tak otevřou další a prý klidně i přiberou další učitelku. V dnešní době se tomu docela divím, že je to tam takto kapacitně neomezené. Tak si říkám, že se tam nějaký den stavím a zkusím se poptat. Nejprve jsem o školce ani neuvažovala (kvůli nemocem), ale jelikož teď s mimčem vidím, jak se malá nudí, tak si říkám, že jí ve školce bude líp. Nelča problém s komunikací rozhodně nemá
, spíše naopak - je sláva, když tu pusu na chvilku zavře, takže si od ní i částečně odpočnu i já (to zní hrozně
). No a že je to 1,5 km, tak si říkám - pojízdní jsme, tak pokud bychom nestíhaly (záleží do kdy budou ráno brát), tak ji ráno hodím autem a opdoledne si uděláme 100% vycházku. Musím hubnout, tak mi rychlá procházka s kočárkem udělá jedině dobře. ![]()
Ale pozor na to, ze bude permanentne nemocna a nemoci bude chytat i mimino…tot nase velmi spatna zkusenost se skolkou…ale treba budete vyjimka, preju vam to:-)
Pett1 píše:Zdeníku - právě u nás ve městě mi ji nevzali, ale 1,5 km od nás je dědina a tam prý berou všechny děti. Kdyby prý naplnily třídu, tak otevřou další a prý klidně i přiberou další učitelku. V dnešní době se tomu docela divím, že je to tam takto kapacitně neomezené. Tak si říkám, že se tam nějaký den stavím a zkusím se poptat. Nejprve jsem o školce ani neuvažovala (kvůli nemocem), ale jelikož teď s mimčem vidím, jak se malá nudí, tak si říkám, že jí ve školce bude líp. Nelča problém s komunikací rozhodně nemá, spíše naopak - je sláva, když tu pusu na chvilku zavře, takže si od ní i částečně odpočnu i já (to zní hrozně
). No a že je to 1,5 km, tak si říkám - pojízdní jsme, tak pokud bychom nestíhaly (záleží do kdy budou ráno brát), tak ji ráno hodím autem a opdoledne si uděláme 100% vycházku. Musím hubnout, tak mi rychlá procházka s kočárkem udělá jedině dobře.
K tvému původnímu dotazu už není co dodat… Je to fakt všude dost podobné, ale jen ti osvětlím situaci školek na dědinkách. V tišnově praskají školky ve švech a u nás (asi 10min. autem) máme školku skoro prázdnou!!! Zapsaných je 11 dětí, ale silná garda čítá 5 dětí denně. Zapisují se i děti dvouleté, jen proto aby školičku nezavřeli. Jistě že dvouleťáček nebude chodit do školky!!! Ale je zapsaný a tím je to daný… Obec dostává na zapsaný děti dotace a když je jich tuším těch 11 tak může obec Mš provozovat… Teď jsem začali vozit i dvě holčičky z Tišnova, protože maminky musí do práce a tam fakt není místo… Takže tak je to se školičkama na dědině…Holt sice nemáš školku za barákem, ale o dítě je postaráno…
Zajímalo by mě, jak to chodí ve školce při jídle? Dohlíží učitelky na to, jestli dítě jí? pobízí ho k jídlu nebo je nechají ať jí jak chtějí nebo klidně vůbec?
Pak mě zajímá, jestli učitelky nějak připomínají dětem WC a nebo spolíhají na to, že si děti řeknou sami? Ptám se proto, že já musím malého před spaním nahnat na záchod, aby se při spaní nepočural, což se teď už nestává často, ale někdy se stane.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.