Jak to vyřešit?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymni
19.10.08 12:52

Holky taky bych se ráda na něco zeptala. S manželem jsme 5 let z toho 2,5 roku v monželství, Máme dceru a tento týden se nám narodila druhá. Před 2 lety po svatbě jsme se rozhodli společně postavit domeček. Já prodala 2 byty, za které se koupil pozeme a část stavby vynaložila jsem nějaké investice z úspor, na dokončení se použili peníze z manželova bytu prodeje. Vše jsme realizovali už ve svazku manželském takže pozeme a barák je psaný na oba. Faktury co se dělalo je převážně psáno na manžela, protože s dodavatelkými firmami jednal převážně on. Já vlastně pod obu styvby byla na mateřské, takže příjem nic moc, Já měla svůjí mateřskou jako kapesné, jinak vše hradí z účtu manžel( pojistky auta, životní, jídlo, nákupy oblečení pro dětiatd) Já z mateřské také nakupuji do domácnosti,. ale když chybí tak není problém a manžel finance doplní. Zajímalo by mě jak by to bylo v případě rozvodu, když je domek psaný na oba, ale stavěný v době kdy já jsem na mateřské??? Dělí se majetek na půl??? Děkuji.

• Citovat
  • Upravit
330
22.10.08 19:34

Majetek se v případě rozvodu dělí „rovným dílem“ bez ohledu na příjmy trvající v průběhu manželství.

Jen situace, kdy by jeden z manželů vše platil sám (tzn. z peněz získaných před manželstvím) a i kdyby byl majetek psaný na oba, dalo by se u soudu řešit. Majetek byl sice nabytý v manželství, ale zaplacen byl z peněz, které nepodléhají do společného jmění, tak by se u soudu dalo soudit o to, že nárok na něj bude mít jen jeden. Jenže v realitě, je prokazování odkud vlastně pocházejí peníze a co se jimi financovalo, je velmi složité a né vždy úspěšné.

Jinak osobní dary, které jeden z partnerů dostane v průběhu manželství se také nedělí - např. dědictví, dar od někoho kdo přímo vymíní, že je jen pro jednoho. Dary obecné (svatební dary apod.) jsou společným jměním.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2114
23.10.08 09:37
jamap píše:
Majetek se v případě rozvodu dělí „rovným dílem“ bez ohledu na příjmy trvající v průběhu manželství.

Jen situace, kdy by jeden z manželů vše platil sám (tzn. z peněz získaných před manželstvím) a i kdyby byl majetek psaný na oba, dalo by se u soudu řešit. Majetek byl sice nabytý v manželství, ale zaplacen byl z peněz, které nepodléhají do společného jmění, tak by se u soudu dalo soudit o to, že nárok na něj bude mít jen jeden. Jenže v realitě, je prokazování odkud vlastně pocházejí peníze a co se jimi financovalo, je velmi složité a né vždy úspěšné.

Jinak osobní dary, které jeden z partnerů dostane v průběhu manželství se také nedělí - např. dědictví, dar od někoho kdo přímo vymíní, že je jen pro jednoho. Dary obecné (svatební dary apod.) jsou společným jměním.

Svatební dar do SJM nepatří.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Victoria