Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Majetek se v případě rozvodu dělí „rovným dílem“ bez ohledu na příjmy trvající v průběhu manželství.
Jen situace, kdy by jeden z manželů vše platil sám (tzn. z peněz získaných před manželstvím) a i kdyby byl majetek psaný na oba, dalo by se u soudu řešit. Majetek byl sice nabytý v manželství, ale zaplacen byl z peněz, které nepodléhají do společného jmění, tak by se u soudu dalo soudit o to, že nárok na něj bude mít jen jeden. Jenže v realitě, je prokazování odkud vlastně pocházejí peníze a co se jimi financovalo, je velmi složité a né vždy úspěšné.
Jinak osobní dary, které jeden z partnerů dostane v průběhu manželství se také nedělí - např. dědictví, dar od někoho kdo přímo vymíní, že je jen pro jednoho. Dary obecné (svatební dary apod.) jsou společným jměním.
jamap píše:
Majetek se v případě rozvodu dělí „rovným dílem“ bez ohledu na příjmy trvající v průběhu manželství.Jen situace, kdy by jeden z manželů vše platil sám (tzn. z peněz získaných před manželstvím) a i kdyby byl majetek psaný na oba, dalo by se u soudu řešit. Majetek byl sice nabytý v manželství, ale zaplacen byl z peněz, které nepodléhají do společného jmění, tak by se u soudu dalo soudit o to, že nárok na něj bude mít jen jeden. Jenže v realitě, je prokazování odkud vlastně pocházejí peníze a co se jimi financovalo, je velmi složité a né vždy úspěšné.
Jinak osobní dary, které jeden z partnerů dostane v průběhu manželství se také nedělí - např. dědictví, dar od někoho kdo přímo vymíní, že je jen pro jednoho. Dary obecné (svatební dary apod.) jsou společným jměním.
Svatební dar do SJM nepatří.
Holky taky bych se ráda na něco zeptala. S manželem jsme 5 let z toho 2,5 roku v monželství, Máme dceru a tento týden se nám narodila druhá. Před 2 lety po svatbě jsme se rozhodli společně postavit domeček. Já prodala 2 byty, za které se koupil pozeme a část stavby vynaložila jsem nějaké investice z úspor, na dokončení se použili peníze z manželova bytu prodeje. Vše jsme realizovali už ve svazku manželském takže pozeme a barák je psaný na oba. Faktury co se dělalo je převážně psáno na manžela, protože s dodavatelkými firmami jednal převážně on. Já vlastně pod obu styvby byla na mateřské, takže příjem nic moc, Já měla svůjí mateřskou jako kapesné, jinak vše hradí z účtu manžel( pojistky auta, životní, jídlo, nákupy oblečení pro dětiatd) Já z mateřské také nakupuji do domácnosti,. ale když chybí tak není problém a manžel finance doplní. Zajímalo by mě jak by to bylo v případě rozvodu, když je domek psaný na oba, ale stavěný v době kdy já jsem na mateřské??? Dělí se majetek na půl??? Děkuji.