Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj,
něco podobného řešil kolega v bývalé práci. Měl přítelkyni, investoval do jejího bytu, ve kterém spolu bydleli - výměna topení, plastová okna, takže žádné malé částky- a jednoho dne mu milá přítelkyně postavila kufry před dveře a hotovo
On pak říkal, že je rád, že si od všeho nechal faktury, protože měl argument, že to opravdu platil on. Nakonec se dohodli spolu, že ona mu větší část těch peněz dá, ale až potom, co jí pohrozil, že to bude řešit právní cestou, protože dělala mrtvého brouka.
Takže do svatby není co řešit a před svatbou uzavřít smlouvu, kde bude jasně rozděleno, co dostaneš, když se nedejbože postěhuješ pryč.
přeju, ať to v praxi nikdy nemusíš řešit ![]()
taky doufám, že to nikdy nebudu muset řešit
, ale ani nevim jak to budeme řešit po svatbě, jestli mám pak na něco nárok atd. třeba když budeme spolu platit splátky domu, nebo nevím jestli je lepší když bude mít každý svůj účet (což mi přijde blbé).Sepisovat smlouvu se mi vůbec nechce … ![]()
ahojki, brácha to má podobě, dům je jeho, dostal ho od rodičů. jeho přítelkyně, dnes už vlastně žena, do něj kupovala nějaké vybavení /kuchyň, ložnici/ a od všeho má schovanej doklad, s tím, že by si věci případně buď vzala, pokud by měla kam, nebo by jí to brácha proplatil, samozřejmě ne plnou cenu, je nutno vzít v úvahu opotřebení apod.......... mají 4 roky od svatby a tuhletu dohodu. Tedy jen ústní,ne písemně, spoléhají jednak na to, že se nerozejdou, a pak je to o slušnosti a domluvě při tom případném rozvodu. A.
Dopuručuji nechat si opravdu všechny faktury za provedené nákupy a to i po vypršení záruky na dané věci. Je to jedinný pak argument, že jsi věci pořídala a taky , že byli pořízeny před svatbou… ![]()
a pomůže mi to nechat si jen doklady a účtenky? je to dnes vůbec platné, abych v případě rozvodu, když doložím doklady, aby mi přítel vrátil peníze?
Anik: a účty mají společné nebo každý sám?taky oba splácí nějaké výdaje ne?
Pokud to správně chápu, tak v případě rozvodu se „napůl“ dělí jen majetek, který je získán společnou snahou. To znamená, že věci, které jsou tvoje před manželstvím, ti nikdo nemůže vzít, stejně tak věci, které si koupíš za své peníze i v manželství. Při případném dělení si to představuju tak, že se sepíše nějaký seznam věcí a odškrtává se moje, tvoje, naše. A teprve to naše se dělí napůl. Myslím, že to je docela fér. V některých zemích je to tak, že když se lidi vezmou, tak se pak dělí napůl sakumprásk všechno a to musí být mazec, když jeden přijde s holým zadkem a druhý je za vodou.
Zkrátka pokud můžeš dokázat, že je něco opravdu tvoje, tak ti to nemůžou vzít ani při rozvodu, takže schovej účtenky, faktury a vše plať ze svého účtu, protože i to by pak mohl být důkaz, že je to tvoje, tebou zaplacené.
Při rozvodu manželství se věci nabyté v době trvání manželství dělí napůl pokud nejsou vyjmuty z BSM-bezpodílového spoluvlastníctví manželů. Pokud máš potřebu chránit svoji „investici“ 300.000,–Kč, zachovej si doklady (faktury, účty) s daty pořízení.
My jsme oba vstupovali do manželství se společnými dluhy a ideály, veškerý majetek jsme nabyli společným úsilím, striktně společnou finanční politiku máme dosud a upřímně řečeno, moc nechápu oddělené kasy partnerů (a jsem to já kdo momentálně plní rodinný rozpočet).
Bára
já jsem pro aby měl každý svůj účet, je to i o svobode, nemusim zadonit o kazdou korunu … mame rozdeleno kdo co plati, a když me prijde rodicak, tak to mam spocitany aby to slo na zivobyti, a kdyz chybi manzel doplni kasu … on plati byt, SIPO, stavbu noveho baraku … ja, deti pojistky, pozemek, jídlo, potřeby
tak nejak se proste vzdycky domluvime, kdo co bude platit,......
ahojky holky, děkuji vám moc za odpovědi.a jak je to správně s placením?jak se správně finančně dohodnout, co kdo v domácnosti má platit… já zatím financuji jídlo, přítel platí splátky na dům (jelikož je jeho), inkaso,pojištění, veškeré náklady spojené s domem. je to tak správně?jak je to u vás?a jak je to v případě mateřské?
„Správně“ v tomhle asi neexistuje - jsou obecná doporučení a modely, u kterých je větší pravděpodobnost, že budou fungovat.
My: Já jsem na mateřské, ale jelikož dělám doma účtařinu a chodím na malý úvazek do práce, prakticky nikdy jsem nebyla úplně bez vlastního příjmu. Zůstává mi k tomu RP. Finance máme rozdělené. Já platím jídlo, provoz domácnosti (od drobných oprav přes drogerii atd), věci na děti (oblečení, potřeby do školy, …). Manžel mi ze svého přidává předem dohodnutou částku, kterou 1× ročně valorizujeme, a platí všechno kolem auta, bydlení, dovolenou, školku, obvykle i velké výdaje kolem dětí (nákupy zimních bot, aktovka apod.). Za 10 let jsme kvůli financím neměli ani náznak sporu.
Eva
Ahoj,
bude to asi delsi, ale popisu, jak to chodi u nas doma…
My jsme manzele 3 roky, dohromady jsme spolu 5 let. Ted cekame prvni mimco - tolik na uvod.
Puvodne jsme meli financni model takovy, ze jsme si od jakehokoliv vydaje brali uctenky a na konci mesice si spocetli, co kdo zaplatil a vzajemne si to dorovnali (pripadne upravili v dalsim mesici pri vydajich).
To nam prestalo vyhovovat (preci jen je to desne papirovani a ne vzdycky je mozne tu uctenku dostat a ne vzdycky ma u sebe clovek papir a tuzku na zapsani takoveho vydaje), tak jsme to zmenili na to, ze jsme zalozili dalsi bankovni ucet (kazdy jsme do te doby meli samozrejme svuj) a na nej jsme oba davali stejnou castku (meli jsme stejne platy) a z toho jsme platili spolecne vydaje.
Bohuzel u nas nejde, aby majitelem uctu byli dva lide, takze majitelem uctu se stal muj manzel (tehdy pritel) a ja mela plne dispozicni pravo a samozrejme jsme kazdy meli svou platebni kartu.
S bydlenim jsme to tehdy meli tak, ze manzel uz pred nasim seznamenim poridil byt na hypoteku a i behem naseho chozeni si ji sam platil. Ze spolecneho jsme platili sluzby (elektrika, voda, internet apod.). Tenkrat jsem mu nekolikrat nabizela, ze budu na hypoteku bez naroku prispivat, ze bych to brala jako klasicke placeni najmu, ale hodne se tomu branil.
Kdyz jsme se vzali, tak jsme zmenili prispevky do spolecneho uctu tak, ze jsme kazdy zacal platit procentuelne - myslim ze to bylo 30% platu. Kratce po svatbe totiz manzel zmenil zamestnani a z dobre placeneho mista programatora odesel delat do statni spravy (tudiz citelny propad).
Ty procenta jsme postupne menili az na 50% z platu.
Pak zacal manzel podnikat a nemel zadny plat, jen asi jednou za rok dostal par tisicovek jako vydelek, ale nic moc. Ted uz je to lepsi a dava si minimalni mzdu ![]()
Zmenili jsme financni model a kazdy si z vyplaty nechavame pouze 5000 Kc, zbytek (at je to kolik je to) jde do spolecneho uctu - coz uz se spravedlnosti samozrejme nema co delat, ale uz take nezijeme na hromadce a jsme jedna rodina, tak mi ani nevadi, ze jsem tam dost dlouho daval hooodne penez a manzel moc ne (vzhledem k odlisnosti nasich platu).
Nekdy v te dobe jsme take zacali platit hypoteku spolecne. Jenze ono v realu je to tak, ze to manzel porad posila ze sveho uctu (tudiz doklad o tom, ze to platil, ma jen on), ale pak si to dorovnava z naseho. Takze pri pripadnem rozvodu na byt asi nemam zadny narok..... ![]()
Kdyz mne to obcas napadne, tak si tak rikam, ze i moje mama sla z bydleni jen s taskama a kocarem, asi to potka i mne - asi blby humor co? ![]()
Ted jsem na materske a i z materske si hodlam nechavat svych 5000 Kc na pouze moje potreby (tj. nevysvetluji, za co to utracim), a zbytek davam do rodinneho uctu.
Abych to shrnula, co vidim jako pozitivni na jednotlivych zpusobech spolecneho financovani. Vsechny mnou uvedene zpusoby predpokladaji, ze ti dva chteji mit urcitou financni castku pouze pro sebe na svoje vydaje, ktere nechteji vysvetlovat (u mne napr. draha rasenka, obleceni apod.). Proto predpokladaji, ze oba partneri maji svuj ucet a zalozi si jeden spolecny, na ktery shromazduji penize:
Zdenkak:mohla by jsi mi poslat svůj email?chtěla bych se ještě něco poptat, děkujiiiiiiiiiiiii
Anonymni píše:
Zdenkak:mohla by jsi mi poslat svůj email?chtěla bych se ještě něco poptat, děkujiiiiiiiiiiiii
Posli mi tady SZ (soukromou zpravu), nezlob se, ale svuj email posilat nechci …
Dobrý den,chtěla jsem se zeptat.Bydlíme v novém domě, přítel si jej pořídil sám za své peníze. Já jsem tam dala 100 tis.(na vybavení) a planuji dat dalsich 200 tis (na vybavení). planujeme svatbu.ale co v pripade rozvodu? je jasne, ze bych si vybaveni asi sebou nebrala, ale kdo mi pak zaručí, že peníze dostanu zpět??? nebo jak je to, když spolu už manželé bydlí? máte někdo podobnou situaci?