Jak udělat lososa?

472
4.11.08 14:20

Jak udělat lososa?

Tak ještě jednou já :lol:

Máme v pátek oslavu narozenin a chystám se připravit lososa. Nikdo ho z naší rodiny ještě nejedl, tak bych se chtěla trochu předvést v mém kuchařském umění. :lol:
Chci koupit celého a ještě před přípravou ho asi naporcovat na kousky. Nemáte někdo receptík jak takové lososové filetky připravit?
Díky moc za osvědčené a chutné recepty.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

8297
4.11.08 14:53

Ahoj,

já ho sice dělala jen jednou, ale můj táta ho několikrát pekl. Tedy filet bez kostí v kůži. Lososa vždy pekl. Rozhodně pod něj nedávej nějaký omastek, je mastný sám o sobě. Lososovi stačí obyč koření na mořské ryby s citrónem, jeho maso má moc dobrou chuť jako takové. Péct do měkka, ale pozor, nenechávat v troubě moc dlouho, nesvědčí mu sušení, takže ideální je dopéct a dát na stůl. Dá se i obalit jako řízek, ale to už mi přijde škoda, nejlepší je s tím citronovým rybím kořením. A k němu jsou dobré americké brambory a nějaký dobrý míchaný salát. dobrou chuť, ať se povede (ale na lososovi nic nezkazíš :wink: )

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
81
4.11.08 15:02

potřít olivovým olejem, trochu osolit, posypat kmínem a pokapat citronem /limetkou/ péct tak 20 - 30 minut

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
23505
4.11.08 16:32

Upéct na zelenině nebo bramborách a pokud chceš něco dietnějšího, protože je fakt hodně tučnej, tak já to občas hodím do vroucí vody a pak je to záležitost pár minut.

Jinak z odřezků je dobrá i polívka, jestli máte rádi ryby jako takový :wink:

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
3141
4.11.08 18:18

podle me nejlepsi je jenom zlehka osmahnout na panvi, a pak upect v troube na trose vody. maso je vyrazne samo o sobe a skoda kazit tu chut nejakym korenim, jen solime. ale doporucuju k tomu udelat nejakou dobrou omacku - zkus pohledat v nejake kucharce skandinavske recepty, vyborna je koprova (chutna jinak nez klasicka ceska koprovka, je takova hutna a dava se tam treba i zloutek…), tu delame k lososovi na vanoce. a je to teda :-)

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
3790
4.11.08 19:13

v jednoduchosti je krasa, takze tim nic nezkazis. ;-) s koprovou omackou ho taky delame a je to moc dobry. :-)
kdyby ses ale chtela pustit trosku dal, tak pro vic slavnostni prilezitosti delam lososa takto:

Losos v marinade s ananasovou salsou

4 filety lososa
1 polevkovou lzici javoroveho syrupu (popr. nahradis lzici cukru s troskou vody)
1 PL marinovaci omacky teriyaki
1 PL ananasoveho dzusu
1 KL nastrouhaneho zazvoru
1 nasekany strouzek cesneku.

Filety nalozis do marinady z vyse uvedenych ingredienci na 1-24 hodin,nechas marinovat v lednicce. Cim dele, tim lepe.

Po namarinovani ugrilujes bud na grilu ci v broileru (2-3 min. na kazde strane), ale delala jsem to i normalne na panvicce na plotynce a bylo to v pohode.

Ananasovou salsu pripravis z 1 nadrobno nasekaneho rajcete, pulky cervene papriky, dvou nasekanych nakladanych jalapeno paprik (odstanis seminka), 1/2 salku nasekaneho ananasu (konzervovany ci cerstvy), lzicky soli a lzice cukru.
Vsechno se smicha a na mirnem plameni vari cca 5 minut, zchladi a serviruje s lososem.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
8647
4.11.08 19:21

My jsme bud grilovali na grilu (zabalený v alobalu) nebo na smažili pánvičce.
Souhlasím s tím,nepřehánět s kořením :wink:

Mnam,a udělali jste mi chutě,asi ho na víkend koúpím :wink:

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
4.11.08 19:21

jak už jste psali, myslím že lososa netřeba příliš dochucovat, jen trochu soli a třeba kmínu a upéct. Důležitý je citron nebo limetka. My preferujeme k rybám vařené brambory, dušenou zeleninu. myslím, že další smažené jako třeba ameriky nebo hranolky zbytečně ubírají na chuti. Já dělávám z vypečeného mastného sýrovou omáčku (sleji to, rozpustím sýr, nejlépe tavený ale třeba i nivu nebo něco dobře rozpouštěcího a přileju trochu mléka, nedokořeňuji, je tam už chuť z rybičky)

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
7584
4.11.08 20:14

My ho osolíme a pečeme z každé strany chvilinku na másle. Lososa pak vyndáme a do výpečků, co v pánvičce zbyly nalijeme kysanou smetanu a nasypeme pár kapar a i dochutíme trochou šťávy z citronu a necháme chvíli péct. Na talíř btambory a losos a polít tou omáčkou..

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
338
4.11.08 21:45

losos

Ještě jedna rychlovka.

Lososové filety s kůží položit kůží dolu do zapékací misky, posypat nastrouhaným sýrem ( typ dle chuti) něčím zeleným - petržel, bazalka… a na závěr mandlovými lupínky. Peču ho na 200 C 20min. Je to rychlé, jednoduché, děti ho milují, a je výborný i ohřívaný - pokud vůbec zbyde.

Petit

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
5.11.08 10:50

v listovém těstě se špenátem

Ahoj,

já dělám lososa třeba takto:
http://www.apetitonline.cz/…m_teste.html

Je to jednoduché, moc dobré a efektní.
K tomu uvařím brambůrky. Ňamka.

Ať se dílo podaří a chutná.
Kristýna

  • Nahlásit
  • Citovat
9843
5.11.08 13:53

Pett , já doporučuji tyto recepty:

Celého lososa včetně kůže omýt, do pekáče, který nemusí byt vymazaný rozložíš špejle a to z toho důvodu, aby se losos nepřichytl a navíc ta kůže se krásně propeče, na špejle položíš celý velký filet posolíš a okořeníš citronovým pepřem. Citronový pepř je úžasné koření na všechny ryby a nejen je, dodá výtečnou chuť a přitom nechá vyniknout lahodné chuti masa. Nakořeníš a pokladeš kousky másla a dáš péct do trouby.

Výborná alternativa je s kořenovou zeleninou nebo cibulí a pórkem. Základ vždy stejný jen na nakořeněného lososa můžeš přidat na drobné kostičky usekanou nebo nahrubo nastrouhanou kořenovou zeleninu (mrkev, petržel, celer) - doporučuji, ohromně chutné! A nebo místo kořenové zeleniny pokladeš lososa pórkem nakrájeným na kolečka a dospod pekáče dáš na kolečka nakrájenou cibuli.

Výtečné s parmezánovou rýží a saturejkou nebo obyč. bramborem.

Tak ať se dílo podaří!

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
472
5.11.08 19:37

Díky holky moc za úžasné receptíky. :wink:

Báro - tobě jsem zrovna odpovídala na tu vánočku :lol:
Můžu se Tě ještě zeptat, kde v Blansku kupuješ to koření citronový pepř? Zní to zajímavě a nikdy jsem o takovém koření neslyšela. Mají ho i v Kaufecu nebo v jiným řetězci? A od jaké je to značky?

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
9843
5.11.08 19:43

Pett, bohužel to v obchodě nekoupíš :-( Nevím jestli znáš výrobky firmy Just a Nahrin (švýcarská bylinná kosmetika + potravinové doplňky vč, koření), ale je to právě od nich! http://www.justnahrin.cz/…reni_b/k4183 Já má do nich spoustu koření a jsem moc spokojená, kdybys chtěla vědět víc, klidně napiš! Ráda dodám :-)

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
49
21.12.08 22:54

losos

delavam na kari, moc dobry http://www.nadoma.cz/…-s-ananasem/

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další podobná témata podle názvu

Další témata z kategorie

Reklama