Poradna pro otázky pojištění, hypoték a spoření
Soňa Janáčková
Lesina píše:
Chleba 1 kg, (já už dělám jen 1,5 dávky, takže 1,5 kg bochník):200 (300) g žitné mouky
400 (600) g hladké pšeničné mouky
1 (2 - nebo já dovažuji na digitální váze tak dávám 15 g - ušetřím špinavou lžíci) lžíce octa
3 (5 nebo 40 g) lžíce oleje (může být jiný tuk - někdy dávám sádlo - hlavně na cibulový nebo škvarkový)
350 (525) ml teplé vody - pozor, nesmí být moc teplá
1 (1,5) odměrka (čajová lžička) sušeného droždí
1 (2) lžička soli (sůl přidávám až po chvíli - nebo ji dávám dál od droždí)
kmín - sypu ho tam od okaJe možné přidat semínka, cibulku, škvarky, klíčky, bylinky......
Pro celozrnný chleba je možné nahradit část pšeničné nebo žitné mouky příslušnou celozrnnou moukou, ale nedoporučuji nahradit víc než cca 150 (200-250) g, pokud se nahradí víc, těsto špatně kyne.
Tak a vymakané fígly:
Těsta je moc, zpočátku hnětání tam musím hrábnout stěrkou abych těsto rozhýbala - jenak se metly točí a nespojí mouku a vodu.
Na cibulový chleba odvážím tuk na pánvičku, na něm udělám cibulku a tu pak přidám k těstu i s tukem.
Mám moc ráda slunečnici, len a sezam
Těsto nechávám kynout tak hodinu a půl až dvě hodiny - dokud není až nak okraj nádoby (nebo dokud si nevzpomenu, párkrát kynul i přes noc
), pak jej vyklopím, prohnětu, vyválím nohavici - délkou i tloušťkou vypadá jako veka a dám ji na plec napříč - zní to složitě, ale utření pracovní desky od mouky mi z toho všeho trvá asi nejdýl…
Po prohnětení a vytvarování šišky na plech nechávám kynout cca 30-40 minut - když to neudělám, chleba není tak měkoučký a nadýchaný a navíc popraská. Když zapomenu a nechám ho dýl, nic se neděje, jen je chleba pak nižší, jakoby se rozteče a pak už tolik nevyskočí do výšky.
Pak jen potřu vodou (namočím si ruce a přejedu po něm - důkladně, kvůli kůrce).
Peču v troubě na 180˚C cca 50 minut - když peču kratší dobu, nemá křupavou kůrku, když déle peču, tím je kůrka křupavější - extrém, jednou jsem na něj v troubě zapomněla, po čtyřech hodinách byl vysušený, jen ve středu zbýval měkoučký střed
To je ale taky snad jediný chleba, který jsem v poslední době likvidovala…
Po upečení ho nenechám v troubě, vysušuje se.
Zpočátku bylo poznat, že je chleba domácí, teď už to nepozná nikdo… Teda nenapadne to nikoho, kdo ho ochutná - chuť je výraznější a lepší, ale vzhledem a konzistencí je jako kupovaný - nevypadá jako chleba z domácí pekárny…
Jo a jí ho i moje máma - což je asi největší pochvala… Dokonce si ho bere i domů když jsou u nás.
L.
Tady je ![]()
L.
PS: Teď máme chleba s dýňovými a slunečnicovými semínky, doporučuji vyzkoušet!
Lesina píše:Vykynuté těsto v pekárně - háky jsou normálně v těstě:
Vyklopené těsto na pomoučenou desku:
Krátce propracované těsto (tím se zajistí malé bubliny v těstě a celkově lepší struktura i chuť - nemusí se hnětat nijak moc, těsto je příjemné a vláčné, ruce nezašpiní a snadno se s ním pracuje) vytvarované do šišky a dané na plech na dokynutí:
Těsto po dokynutí a potření vodou. Když nedokyne dost, popraská a ani není tak nadýchané a měkké:
Upečený chleba - 55 minut na 170˚C, jenže jako by ten chleba věděl, že fotím - nebo jestli jsem pospíchala… Prostě mi potvora prasknul. Teda nám to nevadí, naopak praskliny milujeme, protože křupou… Jen to nevypadá tak dobře
![]()
No a vychladlý nakrojený chleba:
Ještě fotky ![]()
L.
PS: Poslední dobou peču dva poloviční bochníčky vedle sebe na jednom plechu - jeden šoupnu hned do mrazáku a tak máme déle čerstvý chleba - a manžel si pochvaluje, že má víc patek ![]()
Děkuju moc za recept
, je možné ho udělat celý v pekárně? radši bych to prvně zkusila tak, zdá se mi to - pro mě tedy, jednodušší,
díky K.
Jinak ten chlebík dýnový je krááásný, kdyby se mi jednou takhle povedl tak budu skákat metr dvacet ![]()
JaSe - právě zažívám chuťový orgasmus, protože se cpu tvojí Šumavou(ještě teplou) s mletýma škvarkama.
http://smajlici-1.ic.cz/jidlo/1/046.gif /> Mám ale dotaz: nespletla ses v množství vody? Mě to pekárna vůbec nechtěla zpracovat, tak jsem docmrndávala vodu až na konzistenci, kterou znám. A je teda fakt božskej!!!!
Jo a tvoje housky už mám v repertoáru dávno.Díky. ![]()
Po delší době se hlásím s dalším receptem na Šumavu:
325 ml vody
300g pšeničné chlebové
200g žitné chlebové
10ml octa
10g soli
10g sušeného droždí
kmín
Postup standardní.
Dobrou chuť!
dnes jsem pekl chleba z tmavé mouky asi špatny postup .dost se mi to lepilo. mám přidávat mouku hladkou? děkuji vám moc za odpověd
@JaSe píše:
Ahoj,
dneska jsem vyzkoušela tento recept na Šumavu, a chlebík má chuť fakt jak kupovaný, je prostě báječný.Suroviny:
285 ml vody
1,5 lžíce octa
1,5 lžíce oleje
1 lžíce cukru
1 lžíce soli
1,5 lžíce kmínu
270g chlebové mouky pšeničné
108g chlebové žitné mouky
54g celozrnné pšeničné mouky
54g celozrnné žitné mouky
2 lžičky sušeného droždí nebo 1/2 čerstvého droždíPostup:
Nastavení pekárny: Program Základní / velikost Střední / kůrka Střední
Ahoj
Jana s dvojčaty
Dnes jsem pekla…byl křupavý a velmi dobrý ![]()
Take je tu recept na chleba do klasicke trouby, jednoduchý, pro začátečníky ![]()