Jak upéct klasickou Šumavu?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
14083
24.1.08 19:40

jak upéct klasickou Šumavu?

Ahoj holky,

miluji klasickou šumavu a zatím jsem neobjevila recept, který by se jí přiblížil. Nemáte někdo? Chleba z domácí pekárny mě přijde prostě jiný a tak si nepochutnám jako na chlebu s kůrkou.

díky moc

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
9867
24.1.08 23:34

A jaké recepty jsi zkoušela? Taky mi dlouho chyběl kupovaný chleba - já zase nejraději prachpobyčejný kmíňák - měla jsem sice něco taky dobrého, ale přesto jiného…

L.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17718
25.1.08 07:46

ahoj,

u nás se šumavský chleba nazývá ten obyč., tak ti posílám jeden super receptík. čím více dáš chlebové žitné mouky, tím bude tmavší a tento je opravdu mňam :wink:
Kmínový chleba,podobný kupovanému-vylepšený

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

320ml vody,1 pol.lžíce jabl.octa,1 pol.lžíce oliv.oleje,1/2 lžičky cukru,2 lžičky soli,150g žitné chleb.mouky,375ghladké pšen,mouky T 650,1 pol.lžíce drc.kmínu,1-1,5 lžičky suš.droždí,.......semínka-slunečnice,sezam,lněné,ovesné vločky-vse po 1 hrsti-ale není nutné…

existuje i recept na šumavský,ale ten se blíží grahamovému chlebíku

Šumava

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

380 ml vody1,5 lžíce jablečného octa3 lžíce olivového oleje1,5 lžičky cukru3 lžičky soli360g hladké mouky pšeničné140g žitné mouky75g celozrnné mouky žitné75g celozrnné mouky pšeničné1 lžíce kmínu1,5 lžičky sušeného droždí

Irias

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14083
25.1.08 11:00

díky moc Irias

Lesino - většinou kmínové z internetu a taky kupované směsi Labeta atd, tesco atd, tvůj receptík na chleba 1 kg jsem si taky vytiskla a chci ho o víkendu vyzkoušet. díky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4874
28.1.08 11:33

Radko,

ja delam jednoduchy recept z mimibazaru (nevim ale odkaz, proste uz si ho pamatuju):

500 ml vody
750 g hladke mouky (davam pul napul bilou a tmavou celozrnou nebo chlebovou)
3/4 kostky cerstveho drozdi rozdrobit navrch
2 - 3 čl mleteho kminu
2 čl soli a 2 čl cukru (vse oddelene od drozdi) … podle chuti pridam 3 pl lneneho a 3 pl slunecnicoveho seminka

Par tipu:
1. ze zkusenosti je lepsi pect chleba hned, u odlozeneho startu mouka nacuca vodu a chleba hure kyne, nebo cim to je
2. zkontrolovat, zda metlicky nejsou zcela ponorene ve vode…parkrat mi mouka udelala hladinu a metlicky jely naprazdno a michaly jen vodu pod moukou…
3. pecu rezim zakladni, tmava kurka, velky bochnik (1,1 kg)

Drzim palce…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5100
29.1.08 08:53

Recept na klasický kmíňák bych taky uvítala. Včera jsem experimentálně hodila do chleba od Lesiny kmín a přidala trochu soli a bylo to celkem podobný. Dělala jsem teda z chlebové žitné,ne z celozrnné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9867
29.1.08 11:26

A já v tom receptu nemám kmín? Používám hladkou mouku pšeničnou a hladkou chlebovou žitnou.

L.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5100
30.1.08 09:46

Lesi - máš ho tam, akorát já jsem ho přehlídla. :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9867
30.1.08 09:47

Uf, jsem se lekla - ale představ si, že jsem to chtěla zkontrolovat a nestihla jsem hned a pak jsem už na to zapomněla :(

L.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14083
30.1.08 11:21

Lesino - včera jsem pekla tvůj chleba, mooc dobrý, díky za recept.
Tak ještě vyzkouším ty ostatní, díky všem

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
JaSe
6.2.08 22:25

Ahoj,
dneska jsem vyzkoušela tento recept na Šumavu, a chlebík má chuť fakt jak kupovaný, je prostě báječný.

Suroviny:
285 ml vody
1,5 lžíce octa
1,5 lžíce oleje
1 lžíce cukru
1 lžíce soli
1,5 lžíce kmínu
270g chlebové mouky pšeničné
108g chlebové žitné mouky
54g celozrnné pšeničné mouky
54g celozrnné žitné mouky
2 lžičky sušeného droždí nebo 1/2 čerstvého droždí

Postup:

Nastavení pekárny: Program Základní / velikost Střední / kůrka Střední

Ahoj
Jana s dvojčaty

• Citovat
  • Upravit
5100
7.2.08 12:10

Lesi - zkoušela jsem tvůj recept na slané housky. Dělala jsem jako bulky v kulaté formě, viz.tvé foto. Jsou teda opět výborný, jen mi připadaly dost sladký(třeba k salámu atd.) Jsou tam fakt dvě LŽÍCE cukru?Nebo lžičky? Nebo to tak má být?

A nemáte někdo recept na úplně klasický rohlík ?Jedna známa ho láme ze své známé, co dělá v pekárně, ale zatím bezvýsledně. Asi výrobní tajmství nebo co…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9867
7.2.08 12:22

Ony jsou takové nasládlé, to je fakt, ale my je běžně jíme i k salámu - ovšem jak říkáš, vyzkouším dát jen dvě malé lžičky nebo jednu velkou…

Úplně obyčejné rohlíky bych brala všema deseti, jestli máte někdo recept sem s ním.

JaSe, tvůj recept vyzkouším, jsem zvědavá

L.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
JaSe
7.2.08 21:28

Lesino, budeš spokojená, chlebíček je fakt výborný.

Mám recept na housky, ale možná by z toho těsta šly udělat i rohlíky:

125ml mléka
125ml vody
2 lžíce oleje
500g hladké mouky (může se dát 400g hladké a 100g pšeničné celozrnné)
1 lžička droždí
1 lžička soli

upleteme housky, necháme ještě 45 minut kynout pod utěrkou, potřeme rozšlehaným bílkem s trochou vody, pečeme na 200 st. C

Ahoj
Jana s dvojčaty

• Citovat
  • Upravit
170
8.2.08 19:33

ahojky,
můžu poprosit o recept na ten kmínový chlebík od Lesiny, nemůžu ho nikde najít :( , děkuju moc K.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Party Time spotřebiče

• (4.8) + 30 recenzí

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí