Recept na 100% celozrnný chléb

2
5.1.08 08:09

recept na 100% celozrnny chlieb

ahojte dievcata,

objednala som si pekaren a prave je na ceste. dostanem ju buduci tyzden a uz sa neviem dockat.
chcem na nej piect hlavne celozrnne chlebiky, kupila som ju preto, ze naozaj 100% celozrnny chlieb stoji u nas okolo 80 korun.

ak mate odskusane recepty na celozrnny chlieb (100% celozrnnej muky),napiste mi ho.
dakujem vopred

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
268
5.1.08 13:07

Ahoj,
já mám pekárnu teprve od Vánoc. Pekla jsem včera celozrnný chlebík, ale není 100 %, bylo tam 500 g mouky a 250 g celozrnné mouky. Podle mě v domácí pekárně nelze upíct 100 % celozrnný chleba. Ty háky by to určitě neutáhly a ani by Ti to nenakynulo. Někde jsem četla, že v pekárnách do celozrnných chlebů a rohlíků dávají takovou spoustu kypřidel a spol, jinak by to vůbec nenakynulo. :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9867
5.1.08 15:07

Ahoj, peču doma už léta, ale 100% celozrnné pečivo si neumím představit… já dávám maximálně 20 - 30% celozrnné mouky, víc už nekyne a ani nechutná…

Zato milujeme do chleba semínka, těch tam dávám hodně :)

L.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2
5.1.08 16:11

dievcata,
dakujem za nazory, no nechce sa mi verit, ze sa neda upiect chlieb, kde je aspon 80% muky celozrnnej. ja viem, ze ten chlieb bude hutnejsia menej nadychany…
citama som navod na pekaren, ktora mi pride a su tam aj recepty na 100% celozrnny chlieb… len som chcela od niekoho nejaky odskusany recept…
snad sa najde niekto, kto ma skusenost…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11530
6.1.08 17:17

No nechci ti brát iluze, ale 100 % celozrný chleba prostě neexistuje, nebo aspoň nevím, že by se někomu povedl vyrobit. Pokud tam nedáš alespoň 20 % podíl bílé hladké mouky tak opravdu pochybuji, že ti udrží pohromadě. Ale pokud by se ti to opravdu podařilo, tak dej vědět.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
22.1.08 21:39

Já mám knížku Automatická domácí pekárna od Pavly Momčilové a jsou tam recepty na chleby jen z celozrnné mouky - zatím jsem je teda nezkoušela, ale ostatní byly super, tak by snad mohly být dobré i ty celozrnné. Opíšu třeba recept na Pšeničný celozrnný bochník - snad to není nic proti ničemu, když uvádím zdroj…

Pšeničný celozrnný bochník

400 ml pitné vody
1 tableta Celaskonu 200 mg
600g pšeničné mouky celozrnné
1 lžička přírodního cukru
2 lžičky soli
20g čerstvého droždí nebo 4-5g sušeného droždí
1/2 lžičky anýzu
1 lžička drceného kmínu
možno přidat semínka (slunečnice, len, sezam) podle chuti

Program: Celozrnný/hmotnost bochníku 0,9 kg/kůrka světlá nebo střední

Jestli vás zarazil ten Celaskon, tak cituji: Kyselina askorbová (vitamin C - Celaskon) patří mezi antioxidanty, v kynutých těstech spočívá účinek antioxidantů ve zpevnění lepku, čili slouží ke zvýšení schopnosti těsta zadržovat kypřící plyny při kynutí.

Až se mi dělají chutě, zkusím ho zítra upéct a vyfotit, jak dopadl…

Jinak knížku určitě doporučuju :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
460
22.1.08 21:44

Já jsem teda celozrného vyzkoušela hodně, ale jak píše Lesina, musí tam být pšeničná mouka, bez ní to byla nechutná hužva. Dáváme hodně semínek, klíčky a chystám se vyzkoušet otruby. A ty chleby v pekárnách že jsou tak tmavé, jsou většinou barvené.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15674
25.1.09 22:13

Ahoj, já jsem dostala pekárnu k Vánocům a vyzkoušela jsem už několik různých chlebů. Nejčastěji používám hotové směsi, ale už jsem zkoušela i 100% celozrnný chleba podle receptu, který byl součástí návodu k pekárně. Peču nejčastěji 1kg chléb (350ml vody, 1lžička soli, 1lžička medu, 540g celozrnné pšeničné mouky a 3/4 balíčku sušeného droždí). Poprvé se moc nepovedl, těsto bylo husté, málo vykynulo a bylo málo slané a přišlo mi tak trochu bez chuti. Tak jsem příště přidala víc vody, lžičku soli dala vrchovatou, medu taky víc a droždí jsem dala skoro celý 10gramový balíček. S tím droždím sama nikdy nevím, v různých receptech je psané různé množství, přitom každý balíček má různou hmotnost. Takže se řídím spíš tím, co píšou na tom droždí - nejčastěji píšou, že je na půl kila mouky. Čerstvé jsem ještě nezkoušela, je pro mě jednodušší mít doma po ruce sušené, to vydrží déle. Co se týká celozrnné mouky, tak se nesmí dát jen žitná celozrnná mouka, protože ta neobsahuje lepek a nenakyne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
miija
3.11.12 09:53

100 % celozrnný chleba - jde to :-)

Já dávám do pekárny JEN celozrnnou mouku - 300 g žitné celozrnné, 200 g pšeničné celozrnné a 50 g špaldové celozrnné. Chleba je trošku vlhčí, ale je to na zvyku, možná potom upravit poměry tak, jak to bude vyhovovat vám. Kromě toho 200 ml kefíru, 200 ml vody (nebo část z toho mléka, ve kterém rozpustím kvasnice), 2 lžičky soli, 2 lžičky cukru, 2 lžičky kmínu (dávám půl na půl drcený a celý), 3 lžičky oleje, slunečnicová, sezamová, dýňová semínka podle chuti. Nastavuju celozrnný program. Recept mám od kamarádky, která radila žitnou, pšeničnou a nejvíc normální hladké, ale dělám to jen z celozrnné a chleba je moc dobrý, vydrží jako čerstvý asi 5 dnů, neplesniví, nijak výrazně netvrdne.

• Citovat
  • Upravit
miija
3.11.12 09:54
@miija píše:
Já dávám do pekárny JEN celozrnnou mouku - 300 g žitné celozrnné, 200 g pšeničné celozrnné a 50 g špaldové celozrnné. Chleba je trošku vlhčí, ale je to na zvyku, možná potom upravit poměry tak, jak to bude vyhovovat vám. Kromě toho 200 ml kefíru, 200 ml vody (nebo část z toho mléka, ve kterém rozpustím kvasnice), 2 lžičky soli, 2 lžičky cukru, 2 lžičky kmínu (dávám půl na půl drcený a celý), 3 lžičky oleje, slunečnicová, sezamová, dýňová semínka podle chuti. Nastavuju celozrnný program. Recept mám od kamarádky, která radila žitnou, pšeničnou a nejvíc normální hladké, ale dělám to jen z celozrnné a chleba je moc dobrý, vydrží jako čerstvý asi 5 dnů, neplesniví, nijak výrazně netvrdne.

a kvasnice!! :-)

• Citovat
  • Upravit
380
19.11.12 11:16

A kolik kvasnic? Mouky doma mám, tak vyzkouším

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
57
6.12.14 09:43
@ajinav píše:
A kolik kvasnic? Mouky doma mám, tak vyzkouším

Mně to s kvasnicemi nepřipadá správné. Z jedné strany se lidi snaží o superzdravý 100% celozrnný chléb, a pak si tam šoupnou kvasnice… Když už, tak kváskovému se nic nevyrovná, i kdybypak nebyl naprosto celozrnný.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Party Time spotřebiče

• (4.8) + 30 recenzí

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí