Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobré nedělní ránko všem. Dcerka nastoupila 1.9 do školky, v listopadu bude mít 3 roky, ale je nedonošená. Školku nám doporučil jak psycholog a neurolog. V úterý šla s úsměvem, zpátky s řevem..Středa, čtvrtek tam i zpět s hysterákem, v pátek tam s hysterákem, zpět v s úsměvem. Prý se rychle uklidní, hraje si, je učenlivá a podle učitelek to půjde. A když vidím, jaký pokrok udělala za těch pár dnů, hodlám ji tam nechat a jako do teď vyzvedávat po obědě.
Jen když se zmíním doma o školce, začíná plakat a hysterčit už dopředu. S učitelkami je dobrá komunikace, poradily mi odšktávací kalendář, na čem doma trochu pracovat a tak. Ale já bych uvítala tipy, jak ji co nejvíce pomoc, aby to bylo co nejdříve bez slziček. Chápu, že doma je jí asi lépe, ale kolektiv potřebuje.
Ještě dodám, že školku máme 3 minuty od domu, musí tam být do 7:45(nechce se jí vstávat - možná proto ta protivnost ráno) a na 24 dětí jsou tam 1-2 učitelky.
Všem děkuji za rady.
@Králičice Nezlob se, že se na to ptát, ale musí chodit do školky?
@mamule42 - vzhledem k vývoji nám to bylo doporučeno lékaři. Navíc v době zápisu jsem předpokládala, že od listopadu budu muset do práce..S ředitelkou školky jsem domluvená na zkušební době, kdyby to nešlo, vezmu jí domů, ale je vidět, že co se týká dovedností ji to prospívá..
Dbám na to, aby děti byly vyspané a ráno bylo tak akorát času na výpravu. Ne moc - protože kdo je má pořád poslouchat a uklidňovat, ale ne málo, aby musely spěchat se snídaní. 40-45min u nás ideál. Nosí si tam nějakou svoji hračku, pokud chtějí. Odpoledne chodíme po školce do pekárny na koláček. Celkem osvědčené je, když dítě ráno řve, nechat ho vodit otcem nebo babičkou - známá věc, že před maminkou dítě vyvádí víc. A doma o školce nemluvím, když jim to dělá zle. A hodně se s nimi mazlím
teď u nejmenšího má pozitivní efekt, že vidí, že do školky chodí jeho starší ségry, takže to bere víc jako přirozenou věc než když jsem vodila první dítě. Ale začátky bývají náročné, s tím se musí počítat. A velkou úlohu hraje i přes všechny opatření stejně matka - že to bere v klidu.
Jestli se rychle uklidní a líbí se jí tam, tak je to určitě na dobré cestě. Já jsem o tom s dcerou hodně mluvila, že školka je prima, ale že je náročné to rozloučení ráno. že jsme byly doteď zvyklé být pořád spolu a teď se každé ráno musíme rozloučit. A že je to v pořádku, chvíli plakat, že až si zvykneme, tak pláč přestane.
Snažila jsem se prostě oddělit hezkou školku od toho negativního - loučení a emocionálního vypětí. Lepšilo se to postupně, asi po měsíci už byla v poho. Pro mě bylo důležité, že jsem viděla fotky ze třídy, na kterých se spokojeně smála a zapojovala, i učitelky říkaly, že si to tam hezky užije
Dejte si třeba na konci týdne nějakou malou odměnu. a jinak chodit celkově spát dřív, aby se jí lépe vstávalo. Tuhle úpravu režimu asi chtělo začít cvičit už o prázdninách, ale to už nezpravíš… Jinak 7.45 je luxus. náš mladší je ve školce v 7, protože musíme ještě stíhat se starší dopravu do školy. a jinak on se každé ráno taky hádá, že do školky nejde (a to je mu 5 a od roku chodí do jeslí, teď už druhým rokem do školky
).
Ještě se zamysli, jak tu školkovou docházku a její scény zvládáš vnitřně ty? Jsi pevně smířená, že to je nejlepší a nebo pochybuješ a je ti jí líto? Děti mají šestý smysl na psychické rozpoložení a možná proto i dělá ty scény. Jinak běžná doba na adaptaci je měsíc. určitě se to zlepší!
Uvidis co příští týden. Je malinka. U syna ve třídě se ráno hystercilo pořád, odpo už méně, u většiny dětí se to během těch čtyř dnů zlepšilo. On je teda opak, druhý den už chtěl spát. Ale je mu 3,5 a do stejné třídy chodil jeho bracha, i učitelky znal. Doma bych o školce zbytečně nemluvila.
@rozumbrada - no teď měl tatínek dovolenou, tak jsme vodili spolu, od pondělí, to bude jen na mě, tak asi budu meditovat ráno než ji vzbudím
A udělala jsem jí kalendář, kde si za každý den nalepí nálepku, snad to pomůže. Jinak nemám pocit, že by vyváděla víc než jiné děti, které tam pláčou, jen ji to chci usnadnit..
Jinak my tam máme okno z šatny do třídy a když jsem pro ní šla a viděla ji, jak se směje a „debatuje“ s jinou holčičkou, byl to fajn pocit..
@Králičice Já to na jedné straně chápu, ale ty znáš dítě nejlíp, myslím že na školku je brzy, mám dcerku které bude 3 roky v listopadu, a o školce neuvažuji, dokud to nebude vyloženě nutné, mám ještě vzpomínky jak mě matka strkala do školky a mně tam bylo hrozně, dcerka tam ještě taky nechce, mám i starší které bude v listopadu 5,do školky taky nechce jít, jsou na mně vyloženě fixované, i když někdy mám nutkání je tam dát, někdy jsou na zabití
,počkala bych třeba na listopad, a nebo ji tam třeba dávej jen 2× týdně, to se těžko radí když to třeba člověk nevidí v reálu, ale šla bych asi na malou pomaličku, domluvila bych se ve školce, že pokud bude plakat tak do školky třeba ten den nepůjde, jde o to, aby jsi v malé nevypěstovala odpor ke školce, nikdo neví co se v její dušičce odehrává.
Podle toho, jak popisuješ situaci, tak si myslím, že si zvykne. Musí tam být v těch 7:45? U nás bylo možné přicházet až do 9 hodin a byla to výhoda, že jsem nemusela dítě budit a ráno bylo o poznání víc v pohodě.
Jinak mě teda ve 2,5letech připadá na školku zbytečně brzy. Chápala bych, kdybys musela do práce. Docela se divím, že v tomhle věku to nějaký doktor doporučí.
90% úspěchu se školkou je v rodičích. Čím více matky hysterčí, tím hůře to děti snáší, což tvrdí i učitelky. Dcera chodila do školky od 2 let, zvykla si bezvadně, i když jsme z toho byla hotová, nedala jsme to znát. Hodně jsme jí vysvětlovala, že do školky chodí proto, že maminka musí chodit do práce a vydělávat peníze, abychom jeli všichni k moři, na hory, a ona to už v těch 2 letech naprosto chápala. Z očátku, když jsem ji vyzvedávala, a ona to hezky zvládala, tak jsem ji něčím odměnila (hračkou, sladkostí, výletem…). Zvykla si fakt dobře a školku a děti miluje. U nás je to spíše horší, když onemocní a nemůže. Jinak jí ta školka hrozně posunl a vidím v tom jen samá pozitiva. Na negativum jsme nenarazili žádné.
@mamule42 píše:
@Králičice Já to na jedné straně chápu, ale ty znáš dítě nejlíp, myslím že na školku je brzy, mám dcerku které bude 3 roky v listopadu, a o školce neuvažuji, dokud to nebude vyloženě nutné, mám ještě vzpomínky jak mě matka strkala do školky a mně tam bylo hrozně, dcerka tam ještě taky nechce, mám i starší které bude v listopadu 5,do školky taky nechce jít, jsou na mně vyloženě fixované, i když někdy mám nutkání je tam dát, někdy jsou na zabití,počkala bych třeba na listopad, a nebo ji tam třeba dávej jen 2× týdně, to se těžko radí když to třeba člověk nevidí v reálu, ale šla bych asi na malou pomaličku, domluvila bych se ve školce, že pokud bude plakat tak do školky třeba ten den nepůjde, jde o to, aby jsi v malé nevypěstovala odpor ke školce, nikdo neví co se v její dušičce odehrává.
hele, chápu, že každé dítě je jiné, ale zrovna tato rada by u nás byla cesta do pekel. prostě je čas jít do školky a jde se tam. V momentě, kdy jednou povolím, tak druhý den je řev o to větší. A syn třeba ve školce od prvního dne spal po obědě, protože jsem nemohla zavádět systém, že v nové školce se chodí po obědě. to bych s dítětem nevydržela…
@ivašot. - no v 8 se školka zamyká..A klidně ti napíšu do SZ jména lékařů.. Víš, on ten vývoj nedonošených dětí je trošičku jiný..a já nechci nic zanedbat.. už tak mám doma malý zázrak ![]()
@mamule42 - už jsem se ptala, jestli by bylo lepší ji tam dávat třeba jen na 3 dny, ale prý je to zbytečné, prý to snáší dobře.. zase věřím, že by mi ty učitelky řekly, kdyby něco nebylo ok..Navíc se musí otrkat i co se týká imunity..
@sad 1 - říkám ji, že musím do práce (ach to lhaní dětem
) Já právě až na ty hysteráky taky nevidím zatím nic špatného, teď chce dělat všechno sama - i to co jsem netušila, že umí..
@nozu Podívej pokud jsou dítěti jsou dítěti 3 roky a není jiná možnost hlídání, a rodiče musí do práce, tak to beru, ale pokud vím tak zakladatelka píše že malé budou 3 roky až v listopadu, a do práce ještě nejde. Jenom proto že ji to doporučil doktor bych dítě do školky nedala. Vyčkala bych na ty 3 roky, malá za ty 3 měsíce trochu ještě dospěje, a může to být lepší, ještě k tomu když byla nedonošená. Já mám možná výhodu že děti do školky nemusí, do školky půjdou až rok před školou aby zvládly kolektiv.