Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky, mám kluka na konci ledna mu budou 3 roky a skoro vůbec nemluví teda umí říct jo a ne na otázku když se na něco ptám. občas řekne I věty co to je, kde je, vidim to, tady je, dej to, ale používá to hrozne zřídka kdy…a navíc to hrozně huhlá, když řeknu: řekni bába řekne to a ještě papat ale nic víc nezopakuje navíc tyto slova nepoužívá aktivně pouze slovo auto to řekne pokaždé, když nějaké vidí, což ve městě je furt
.od srpna chodí do soukromé školky a je trochu samostatnejsi, ale v mluvě žádný zlom nenastal, doktorka říkala, ze je vidět, že se snaží, ale že mu to nejde to mluvení… (do školky chodi zatim jen do oběda) ale proč hlavně píšu dnes jsem šla pro malého do školky a učitelka si mĕ vzala stranou a říkala mi, že malej hodil po jiném klukovi kámen (on doopravdy kamenama furt hází a nenechá si to vymluvit proste na vysvětlování neslyší, já toto dělala též jako dítě, že jsem si nenechala nic vysvětlit prostě jaem dělala, nesneslyším) přičemž já vim, ze on slyší (když teda chce..jako že mu neco řeknu a rozumí udělá konkrétní činnost)ale paní učitelce se to nezdá a doporučuje mi dětského psychologa…Já vám nevím jsem z toho hotová jinak malej je bez táty pohádky čtu před spaním, mluvím na něj ale to mĕ kolikrát ani neposlouchá vidim že kouka úplnĕ někam jinam než mu ukazuju furt vymýšlí nějakou lumpárnu, a když něco zkusí zopakovat tak jako by potichu to řekne, ale už pak treba zakrouti hlavou že ne…no tak kdo z vás ma zkušenosti rosim poradte jsem z toho na prášky, navíc malej je velký a vypadá o dost starší
Jinak ma deti rad? hraje si s nima? rozumi ti vetsinu toho, co mu rikas?
pokud nema jiny problem jen to mluveni (z jednoho hozeni kamenem bych nedelala zavery), tak ma napada, jestli dobre slysi. muze se zdat, ze jo, ale problem muze mit jen s urcitymi frekvencemi nebo slysi tlumene atd.
Mám čtyři děti. Dvě starší mluvily normálně.
Třetí dítě ve třech letech nemluvilo, nekomunikovalo, začal mluvit smysluplně snad až kolem čtvrtého, pátého roku. Honili nás potom i na logopedii, že v pěti, šesti, mluví s vadou. Všechno to dohnal, naskočilo to postupně, řekla bych, že měl, oproti normě, 3-4 roky skluz.
Je brilantní matematik, má skvělé logické myšlení, šikovnej, chytrej. Dyslektik a dysgrafik jako poleno.
Čtvrté, roční dítě, už nyní umí říct: ne, čiči, kiti, ví, jak dělají zvířata.
Klídek, ono to přijde. ![]()
Kluk skoro taky vůbec v tomhle věku nemluvil. Absolvovali jsme kklasické kolečko - foniatrie, psychlog a logopedie. Má opožděný vývoj řeči (nejspíš způsobený poslední dávkou hexavakcíny, protože před ní už mluvit začínal). Rozmlouvat se začal po 3/4 roce ve školce a stejně dlouhé době logopedie, bylo mu v té době 4 a čtvrt. Teď o půl roku později s láskou vzpomínám na nemluvící období ![]()
Jinak tvůj mluví líp než můj prcek v jeho věku.
@aspagi teď koukám, že mu nejsou ani tři, byla bych v klidu.
Náš nastoupil do školky ve 3 letech a jednom měsíci. Ptala jsem se potom učitelky, jak se mu ve školce daří, jak vychází s dětmi a ona říká: on se moc s nikým nebaví, protože se nedomluví.
Opravdu začal až kolem čtvrtého roku. A není hloupej, jen to naskočilo později
.
@Ali-Ali dětiamá rád obzvláště holčičky je velmi veselý a aktivní…on rozumí všemu to co po něm chci, aby uudělal, ale někdy to prostě to ze na něj mluvím přehlíží a dělá, že neslyší
on je aj hroznej nervák, jak mu něco nejde tak to se hrozně vzteká a dál nestřída nohy na schodech furt vyšlapuje jen jednou nahoru nebo dolů je levák a v rodině máme dislektiky…navíc měl silnou žloutenku po narození a porod vyvolávaný…jinak to, že neslyší to odhalí foniatrie že je možnost jít bez žádanky? musra to chce řešit až na ttříletý prohlidce…
@Talitha @lucenka Víte holky sami jak těžký to je
Já se právě tímto nechci příliš uklidnovat..ja se ptám jestli vůbec existují deti, které se ani do dospělosti nenaucili mluvit? a hlavně mĕ ta učitelka vytočila Já si nedovedu představit k čemu by byl malému dětský psycholog, když ani nemluví max by mu tam řekl hdžhh co on rád říká…
Podle zakona muzes jit bez zadanky kamkoliv. ale nekde ji stejne chteji. za dotaz nic nedas.
stejne tak muzes pro klid duse probrat maleho s detskou psycholozkou. vis co, deti muze mit nejaky ze 150 moznych problemu, ale taky muze byt proste v blbe vyvojove fazi a za pul roku bude uplne jiny.
@lucenka píše:
Kluk skoro taky vůbec v tomhle věku nemluvil. Absolvovali jsme kklasické kolečko - foniatrie, psychlog a logopedie. Má opožděný vývoj řeči (nejspíš způsobený poslední dávkou hexavakcíny, protože před ní už mluvit začínal). Rozmlouvat se začal po 3/4 roce ve školce a stejně dlouhé době logopedie, bylo mu v té době 4 a čtvrt. Teď o půl roku později s láskou vzpomínám na nemluvící obdobíJinak tvůj mluví líp než můj prcek v jeho věku.
jinak ano malej se taky rozmlouval(říkal baba mama)před první dávkou priorixu a pak se to zastavilo myslímeže ta se dáva v 18 měsících dodnes si dávám za vinueže sem to neodložila…
*Já si nedovedu představit k čemu by byl malému dětský psycholog, když ani nemluví max by mu tam řekl hdžhh co on rád říká…
tak my byli u psychologa uz nekolikrat a to s totalne nemluvicim ditetem. tim myslim, ze fakt nerekne ani slovo. oni si poradi bez toho ![]()
[cimám pocit, ze v tee] @Ali-Ali píše:
Podle zakona muzes jit bez zadanky kamkoliv. ale nekde ji stejne chteji. za dotaz nic nedas.
ja mám pocit, že v te blbé vývojové fázi už je alespoň rok ![]()
U nás to samé jako u lucenky. Po 3 roce kolečko, opožděný vývoj řeči, rozkecal se ve 4 letech během 14 dnů. Teď keca pořád, mladší 3,5 lety je v normě, mluví, a tak je u nás pořád živo a ukecane. Staršímu je pět a bude mít odklad, sice mluví bezvadne, ale má špatnou výslovnost.
Junior se rozmluvil až ve školce. Okolo toho věku 3,5 - 4. roku. Dneska je druhák, pokud mohu soudit takhle s předstihem, zrovna včera mne dostal s dotazem, proč ve slově diář se po d píše měkké i, když „d se kamarádí s tvrdým y“ (i/y se samozřejmě ještě zdaleka neučí), ale jinak bych ho tipla, že bude spíš technik, logik, analytik atd. (No hlavně že bude umět základní českou gramatiku.) Prostě to, že ve dvou třech letech plynně nemluvil, troufám si říct, na jeho schopnosti ve vyšším věku fakt vliv nemá.
Takže úúúplně bych poznámku učitelky neházela za hlavu, přeci jen má nějakou zkušenost s nějakejma dětma… na druhé straně, říkává se, že Einstein nemluvil ještě v pěti letech a jisté sociální návyky neměl nikdy.
![]()
@aspagi necetla jsem vsechny komentare, ale mam syna asi stejne stareho jako ty, 1.2. mu budou 3 roky, ale vypada tak o rok starsi
Taky nemluvi. Jedina veta kterou rekne je „Uz je tady tata“ (kdyz prijde tatinek z prace) a „Kde je?“ kdyz neco hleda. Jinak ma slovni zasobu cca 20 slov. Rika jen NE kdyz se ho zeptam, ano ani jo nerekne, ani nekyvne hlavou. Takze domluva s nim tezka. Neopakuje nic. Kdyz jsem to pred letem doktorce rikala, rekla mne, ze kluci jsou v mluveni lini a dal to neresila.
Co se tyka hazeni veci, i my to delame. Venku maly porad hazi piskem po detech a ja mu porad rikam at to nedela, ale jak do dubu. Kolikrat mne prijde, ze me vubec nevnima
Taky chodi do skolky, jen na dopoledne, 2 dny v tydnu a je to boj. Zatim ale ucitelka nic nerikala…
@marfra píše:
@aspagi necetla jsem vsechny komentare, ale mam syna asi stejne stareho jako ty, 1.2. mu budou 3 roky, ale vypada tak o rok starsiTaky nemluvi. Jedina veta kterou rekne je „Uz je tady tata“ (kdyz prijde tatinek z prace) a „Kde je?“ kdyz neco hleda. Jinak ma slovni zasobu cca 20 slov. Rika jen NE kdyz se ho zeptam, ano ani jo nerekne, ani nekyvne hlavou. Takze domluva s nim tezka. Neopakuje nic. Kdyz jsem to pred letem doktorce rikala, rekla mne, ze kluci jsou v mluveni lini a dal to neresila.
Co se tyka hazeni veci, i my to delame. Venku maly porad hazi piskem po detech a ja mu porad rikam at to nedela, ale jak do dubu. Kolikrat mne prijde, ze me vubec nevnima
Taky chodi do skolky, jen na dopoledne, 2 dny v tydnu a je to boj. Zatim ale ucitelka nic nerikala…
tak pisek a hlina to nevadi to malej taky dela ale ten kamen je nebezpecnej ze… me hlavne dostala s tim psychologem proate na me koukala jak kdyby muj syn nebyl normální ach jo…aspon ten tvuj rekne 20 slov ten muj jen aktivne pouziva slovo auto jo ne a leti a konec..obcas zřídkakdy ty vety…