Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@andelka83 píše:
U nás to samé jako u lucenky. Po 3 roce kolečko, opožděný vývoj řeči, rozkecal se ve 4 letech během 14 dnů. Teď keca pořád, mladší 3,5 lety je v normě, mluví, a tak je u nás pořád živo a ukecane. Staršímu je pět a bude mít odklad, sice mluví bezvadne, ale má špatnou výslovnost.
jezis marja ja si nedovedu predstavit ty chytre reci od rodiny pokud malej nezacne mluvit do trech uz ted to je mluvis na nej ale.tu pohadku mu nepoustej v tv (1 hodina denne)no atak..je to od okoli nekdy dost unavny a uz se me ptaji jestli neni autista atd..jak to mam asi vedet? on ma rad hrozne ty svoje ritualy atd..nejradsi by mel jedny boty chodil tou samou cedtou atd…
@aspagi ja si ale myslim, ze ten kamen nehodil umyslne, jakoze nevi, ze to toho druheho bude bolet.Nebo myslis ze jo?
Nas maly taky nekdy hazi kameny, ale je to tim, ze hazi proste vsim
Samozrejmne ho brzdim, ale vic proste udelat nemuzu…no my mame 20 slov, ale aktivne pouziva jen - ahoj, mami, tata, babi, babu (piti), papat, ui (curat), aša (usinacek) a kolo.
A jak vidis nektere slova ma proste svoje, ze jim nikdo nemuze rozumet
![]()
Jako vsichni mi porad rikaji, neboj, ma cas, do 3 let se rozmluvi…ale ja tomu pomalu prestavam verit ![]()
@Emilie mno ucitelka moc zkusenosti nema je po skole jsou to vysokoskolacky max do 27 let…ani svoje deti nemaji..ta skolka je nova a nabrala absolventy..a v provozu je jeden rok takze ok ma tak rok zkusenosti…me treba I zrovna tato ucitelka nastvala malej umi chodit na zachod ale jak nemluvi tak si bud dojde sam nebo se ho musi ucitelky zeptat a tato byla tak lina ze mu dala plinu, a to tam mela jen dva 2.5 lety deti tridy jsou namichane az po ty nejstarsi..ktere ji samozrejme pomahaji
@aspagi no bylo to náročné, byly mu skoro čtyři, byl vysoký, každý se k němu choval podle toho, ale on nedal dohromady větu. Naštěstí se to zlomilo po 4 roce.
@aspagi já jsem učitelce říkala jak na tom je, že to není že by nechtěl komunikovat, nebo že by jí nerozuměl nebo nechtěl spolupracovat. Když chtěl na WC řekl aa a bylo. ![]()
@aspagi pokud rozumí tak snad ok. Uvidíš jak ve 3 nebo možná i ted kolečko vyšetření. Je možná že se pak rozmluví najednou. dcera taky moc mluvit nechce ale rozumí všemu i to co nemá ![]()
@aspagi píše:
Ahoj holky, mám kluka na konci ledna mu budou 3 roky a skoro vůbec nemluví teda umí říct jo a ne na otázku když se na něco ptám. občas řekne I věty co to je, kde je, vidim to, tady je, dej to, ale používá to hrozne zřídka kdy…a navíc to hrozně huhlá, když řeknu: řekni bába řekne to a ještě papat ale nic víc nezopakuje navíc tyto slova nepoužívá aktivně pouze slovo auto to řekne pokaždé, když nějaké vidí, což ve městě je furt.od srpna chodí do soukromé školky a je trochu samostatnejsi, ale v mluvě žádný zlom nenastal, doktorka říkala, ze je vidět, že se snaží, ale že mu to nejde to mluvení… (do školky chodi zatim jen do oběda) ale proč hlavně píšu dnes jsem šla pro malého do školky a učitelka si mĕ vzala stranou a říkala mi, že malej hodil po jiném klukovi kámen (on doopravdy kamenama furt hází a nenechá si to vymluvit proste na vysvětlování neslyší, já toto dělala též jako dítě, že jsem si nenechala nic vysvětlit prostě jaem dělala, nesneslyším) přičemž já vim, ze on slyší (když teda chce..jako že mu neco řeknu a rozumí udělá konkrétní činnost)ale paní učitelce se to nezdá a doporučuje mi dětského psychologa…Já vám nevím jsem z toho hotová jinak malej je bez táty pohádky čtu před spaním, mluvím na něj ale to mĕ kolikrát ani neposlouchá vidim že kouka úplnĕ někam jinam než mu ukazuju furt vymýšlí nějakou lumpárnu, a když něco zkusí zopakovat tak jako by potichu to řekne, ale už pak treba zakrouti hlavou že ne…no tak kdo z vás ma zkušenosti rosim poradte jsem z toho na prášky, navíc malej je velký a vypadá o dost starší
Já bych šla, ale ne proto, že hodil po někom kámen, ale hlavně proto, že nemluví. Teoreticky to může být jenom opožděný vývoj řeči, ale taky by to mohla být vývojová dysfázie. Rozhodně byste měli začít chodit na logopedii. Najdi si dobrýho klinickýho logopeda, který umí pracovat s takhle malýma dětma a dorbýho klinickýho psychologa. To že nemluví a nejde mu to, je pro dítě neskutečně frustrující. A čím dřív se to začne řešit, tím líp. Vím o čem mluvím, sama mám dceru s vývojovou dysfázií. A průbě h to mělo u nás dost podobnej. Teď už je jí skoro pět a mluví relativně normálně, tak na 90%. ještě máme problémy s výslovností a plynulostí řeči, prostě se jí při vyprávění ještě těžko vybavují slova. Mluví defakto 3/4 roku, tak to tak nehrotím.
@aspagi píše:
jinak ano malej se taky rozmlouval(říkal baba mama)před první dávkou priorixu a pak se to zastavilo myslímeže ta se dáva v 18 měsících dodnes si dávám za vinueže sem to neodložila…
Neobnińuj se, myslím, že je to zbytečné, s tím očkováním to zřejmě vůbec nebude souviset. Syn měl první Priorix těsně před druhými narozeninami. Máma začal říkat ve 20 měsících, táta neříká doteď (dva a čtvrt), má pro něj své vlastní slovo, stejně jako pro některé další věci. Nějakou otázku „co je..“ „kde je…“ jsem opravdu neslyšela a ještě hodně dlouho neuslyším. Po tom 20 měsíci se motoricky zklidnil a začal se rozmouvat ve stylu, že přidá cca 2 slova měsíčně (minulý měsíc zvládl au a ťap). Nikdy neopakoval, nicméně si myslím, že slyší dobřě. Pokynům rozumí velmi dobře. Očividně prostě zatím nemá potřebu verbálně komunikovat. ![]()
@aspagi píše:
Ahoj holky, mám kluka na konci ledna mu budou 3 roky a skoro vůbec nemluví teda umí říct jo a ne na otázku když se na něco ptám. občas řekne I věty co to je, kde je, vidim to, tady je, dej to, ale používá to hrozne zřídka kdy…a navíc to hrozně huhlá, když řeknu: řekni bába řekne to a ještě papat ale nic víc nezopakuje navíc tyto slova nepoužívá aktivně pouze slovo auto to řekne pokaždé, když nějaké vidí, což ve městě je furt.
Velmi pravděpodobně ano. Lidé, kteří nezačali mluvit nikdy, obvykle v necelých třech letech takhle obstojně komunikovat nedokázali.
@aspagi píše:
@Talitha @lucenka Víte holky sami jak těžký to jeJá se právě tímto nechci příliš uklidnovat..ja se ptám jestli vůbec existují deti, které se ani do dospělosti nenaucili mluvit? a hlavně mĕ ta učitelka vytočila Já si nedovedu představit k čemu by byl malému dětský psycholog, když ani nemluví max by mu tam řekl hdžhh co on rád říká…
psycholog si poradí i s nemluvícími. Dávala klukovi různé obrázkové úkoly. Alespoň mi řekla, jak na tom je, co se týče šikovnosti, jak to vidí do budoucna se školou a celkově mě dost uklidnila.
@andelka83 píše:
@aspagi no bylo to náročné, byly mu skoro čtyři, byl vysoký, každý se k němu choval podle toho, ale on nedal dohromady větu. Naštěstí se to zlomilo po 4 roce.
já si pamatuju, jak mi bylo do breku, když se ho na hřišti paní zeptala, jak se jmenuje a on jenom pokrčil rameny. Přitom na svoje jméno slyšel, ale nedokázal ho říct (a to nemá žádné těžké jméno).
@lucenka píše:
já si pamatuju, jak mi bylo do breku, když se ho na hřišti paní zeptala, jak se jmenuje a on jenom pokrčil rameny. Přitom na svoje jméno slyšel, ale nedokázal ho říct (a to nemá žádné těžké jméno).
naprosto vim jake to je…kor kdyz nas syn vypada, ze je o rok starsi jak nam porad vsichni rikaji. Co chvili se ho nekdo zepta jak se jmenuje a on bud ani nevnima, nebo vyda nejake zvuky
a ja jen pronesu - vite on jeste moc nemluvi ![]()
@lucenka @marfra Jj, já se začínám setkávat s pohledy, že mám asi nějak špatně vychované dítě, když neodpoví na pozdrav, nepoděkuje, nepoprosí…
@lucenka píše:
Frustrace. Znám to dobře. Měla jsem mimino a triletaka se kterým se člověk nedomluvil, nevysvetlil, žádný dialog. Na palici. S tím jménem jsem to zažívala často, i kolik ti je? a ostatní dotazy na které se nedalo odpovědět jo a ne.
@Svistice píše:
@lucenka @marfra Jj, já se začínám setkávat s pohledy, že mám asi nějak špatně vychované dítě, když neodpoví na pozdrav, nepoděkuje, nepoprosí…
Tak nejste v tom samy, dítě se mi sice po třetím roce rozmluvilo krásně, mluví relativně ve větách, ale jen se mnou
s cizíma neztratí slovo, to tak ještě možná s babičkou
a taky se cítím jako pitomec, že se paní na hřišti na něco zeptá, já mu to „přeložím“ a on odpoví až mně ![]()
A jo a ne, chci a nechci neřekne ani mně ![]()