Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Syna (19m) ukládám ke spánku bez zdlouhavých procesů uspávání. Musí mít jen dudlíky a muchlíka, pusa, pár slov, odcházím.
Cca od roku jsme nikam necestovali a nespal jinde než doma, v kočáře nebo u mých rodičů. Nyní se chystáme na dovolenou a mě vrtá hlavou, jak tam bude v cizím prostředí a postýlce usínat. Odmítá na usnutí náruč (zkoušeno opakovaně třeba u tchánovců, naposledy o víkendu. Nakonec skončil vždy v kočáře), se mnou v posteli taky nechce ležet.
Možná si jen zbytečně dělám hlavu a bude to vše ok. Jako miminko spal samozřejmě kdekoli, ale teď se obávám, že bude v neznámém pokoji plakat, když ho uložím a odejdu ![]()
Máte někdo zkušenost?
Díky.
Taky to tam dělám, hračky, které má malá na usínání, vozím všude s sebou. Prostě položím do postýlky, řeknu stejnou větu jako doma a odkráčím. Někdy první noc v cizím fňuká, ale většinou se otočí na břicho a usíná dřív, než dojdu ke dveřím.
U nas funguje fixace na vlastni cestovni postylku. Taky vecer polozim, dam dudlik a odchazim - usina sama. A kdekoli, kde ma svoji postylku se svym polstarkem, funguje uplne stejne jako doma.
Jen pro pobaveni - byli jsme u kamaradu, dojeli jsme tesne pred polednim spanim. Ja po pul hodce rekla kamosce o volnou mistnost (byla to pracovna a byla napul plna pradla), kde jsem Zuzce rozlozila postylku, dala mliko, dudlik (nechala ji tam chuvicku) a odesla si s nima do vedlejsiho pokoje povidat. Ona na me nevericne hledela, jako jestli dite spi, tak jsem rikala, ze jo, a kdyz ne, tak usne
A spala svoje standardni 3 hodiny ![]()
Taky na mě lidi divně hledí, když mám malou za minutu uloženou a zvládáme dovolené a různé akce i bez chůvičky ![]()
Měli jsme z toho taky strach a zvládli jsme dovolenou na jedničku,vem mu věci se kterýma usíná a co má rád a myslím že to bude v pohodě.I když každý dítě je jiný,někdo to hold pozná že není tam kde má ![]()
Ahoj,
udělala bych to jak radí ostatní. vzít věci se kterými usíná doma a udělat to jako doma. Rozhodně bych nezkoušela uspávat, mohl by si zvyknout a vyžadovat pak i doma. Samozřejmě kdyby plakal přijít, utišit, zase odejít. Taky to tak dělám s oběma a nemají problém jít spát v podstatě kdekoliv.
Neboj, to bude v poho. Mnohé už bylo napsáno, já jen dodám, že první noc byla u nás v jinym prostředí sice horor, ale pak už v pohodě. Já jsem malýmu třeba dávala i do postýlky svoje tričko, aby měl něco, co nevoní cize ![]()
Snad máte pravdu. Díky.
Ještě snad… Jak to řešit, když na místě nebude postýlka? Zatím to nevím s jistotou, ale nejspíš tam bude jen postel, kterou (aspoň doufám) půjde „zastavět“ např. nějakou skříňkou. Cestovní postýlka bohužel nebude.
Mozna ze jsem vyjimka, ale ja bych bez nasi cestovni postylky nejela, Zuzka aby takhle krasne usinala potrebuje svoje (spi v ni doma pres den a je na ni zvykla). Takze ji balim vsude s sebou, i kdyz jedeme na jednu noc, je to fakt minibalicek, napr. oproti kocarku ![]()
Na jednu noc postýlku neberu, v nejhorším se dospíme doma
, na delší „akce“ jo, malá je na ni zvyklá.
Aliiku proč dcera přes den spí v jiné postýlce než ve své co ma na noc? dík ![]()
Dito ted uz zvlada obe, ale chteli jsme naucit na cestovni postylku, tak jsme proste pres den davali striktne spat do ni - aby pak zvladala spani pres den (vyjimecne i pres noc) v te cestovni u babicky, na chalupe a tak
Puvodne totiz v cestovni postylce desne jecela
A tak to nejak vyplynulo, ze v noci snad rok spala v „nocni postylce“ ve spacaku atd. a pres den v cestovni postylce, nase dite ma velmi rado ritualy a zazite poradky
![]()
Ted v lete jsme prestehovali cestovni postylku temer natrvalo k babicce a pres den uz spi doma ve stejne postylce jako v noci…
Jo jeste jsem nenapsala, ze samozrejme i v cestovni ma kvalitni matraci ![]()