Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zdravím, mam takovy problém. Mam rocni dceru a doposud bylo uspáváni dobrý. Dali jsme ji mlicko dali do postýlky a ona vetsinou sama usla maximálně jsem ji hladila po hlavenebo po dlani to má ráda, ale od té doby co zacla vstávat tak je to katastrofa sama prostě neusne
. Chodí spát mezi 8-9, ale kolikrát ju musim úplně chytit, aby se uklidnila a většinou poleví, ale kolikrát se s ní fakt peru
. Je to fakt o nervy, ale když to neudělám tak ona bude tak dlouho dělat různý kraviny, ale prostě sama neusne
. Ona je takhle zlatý dítě, ale jak jde o to uspáváni to je neco na moje nervy. Už ani neusne v kočare a ani v autosedacce kdyz jedeme. Když bych ju prostě neuspala tak ona se bude šudlit očička bude nevrlá a pak se akorát přetáhne, ale sama uz neusne. Máte nekdo podobnou zkušenost? Nějaké rady?
To je hrozně těžký. Každý dítě je originál a na každého platí něco jiného. Myslím, že nezbyde než zkoušet různé způsoby a třeba některý zabere nebo prostě budeš muset vydržet a časem ji to přejde a bude usínat vpoho. Myslím, že nějakou zaručenou radu ti nedá nikdo ![]()
U nás to bylo to stejný. Nenadelala jsem nic. Přešlo to až v roce a půl kdy přestala spát přes den. Tak to večer vypila mlíko a byla hned tuhá. Jinak když spala a i teď někdy spí po O tak máme minimálně do 22h o zábavu postarany.
Znám, u nás to začalo kolem 4m, kdy se děti naučily přetáčet na bříško. Takže jsem praktikovala sezení vedle postýlky a neustálé pokládání zpět, držení za packu, plácání po zadečku. Zkrátka jsem uspávala. Zpětně mi to vůbec nevadí, ráda si ještě dnes lehnu k 5ti leté a při usínání jí hladím po hřbetu ruky
Záleží, jak moc tě obtěžuje uspávání. Pohádka nebo zpívání by nepomohlo?
Jo, když dcera začala stát, taky jsme měli takové období, ale zvládli jsme to, klidně i 30× jsem jí položila, pohladila a odešla, nakonec usnula. Trvalo to možná nějaký týden, ale pomohlo to. Ono to dítě unaví, když jí tolikrát položíš.:-) Trohu si samozřejmě při tom poplakala, ale nijak výrazně. Vyplakávat bych jí nenechala.
Dceri budou dva a taky ji uspavam a nevadi mi to teda, naopak
Driv usinala u kojeni, ted lezi v postylce a hladime, povidam, zpivam. Pohadky (cteni) ji jeste neberou. Spani se dost meni…
@unuděná píše:
Znám, u nás to začalo kolem 4m, kdy se děti naučily přetáčet na bříško. Takže jsem praktikovala sezení vedle postýlky a neustálé pokládání zpět, držení za packu, plácání po zadečku. Zkrátka jsem uspávala. Zpětně mi to vůbec nevadí, ráda si ještě dnes lehnu k 5ti leté a při usínání jí hladím po hřbetu rukyZáleží, jak moc tě obtěžuje uspávání. Pohádka nebo zpívání by nepomohlo?
Mě to vadí z toho pohledu, že ju držím úplně násilím dokud se ona neunavi. A fakt se s ní kolikrát peru
. Jinak by me to nevadilo kdyby se nechala, ale ona se tomu úplně brání mě to vždy rozčili úplně a to jsem klidnej člověk
My to delali tak, ze jsme ho dali do postylky, poprali dobrou noc, odesli. Stoupl si, prisli jsme, polozili, pohladili, odesli… a porad dokola. Postupne se prodluzovaly intervaly, kdy lezel, az nakonec usnul.
Ted ma 15 mesicu, dame ho do postylky, zacneme cist pohadku, at uz se vzteka nebo stoji… on si v prubehu lehne, nekdy usne, nez docteme, jindy docteme pohadku, odejdeme a usne sam.
@RockFous píše:
Mě to vadí z toho pohledu, že ju držím úplně násilím dokud se ona neunavi. A fakt se s ní kolikrát peru. Jinak by me to nevadilo kdyby se nechala, ale ona se tomu úplně brání mě to vždy rozčili úplně a to jsem klidnej člověk
No budeš si muset ujasnit, jestli tě víc rozčílí být u ní, nebo jí nechat třeba brečet, vztekat se atd. než usne sama. Mě osobně by víc drásal nervy pláč a dvouhodinové chození do pokojíčku, i kdyby to mělo být jen na pár dní/týdnů. Volila bych lehnutí k ní do postele, chytnutí pacek, třeba si přes její nožičky polož svojí. Batole snad dokážeš znehybnit, ne?
Ale píšu ze své zkušenosti, protože moje děti se jinak samy nedokázaly uklidnit.
My si s malým taky užili. Spaní v autosedačce, kočáru, v postýlce přes den nepřicházelo v úvahu už od konce prvního měsíce. Sepisovala jsem o tom článek pro další maminky, které to měly podobně + tipy, co nám pomohlo. Je jich docela dost, tak mrkni a možná něco využiješ i teď u batolete: https://fitmama.eu/…nek-miminka/
Jinak si ale myslím, že to po čase zase odezní…
Me spi 23m po obede od 12hod v kocarku, zapnu houpatko, dam ji lahev a za chvili chrni klidne 2-3 hodiny. Dat ji do postylky tak dve hodiny dela blbiny. Vecer naopak je naucena, ze si vezme mliko do postylky v 8, ja se v mistnosti koukam na serial nebo si ctu na tabletu a ona vypije mliko a behem chvile vytuhne a ted uz spi bez preruseni do pul 7. Dulezite je od zacatku neustupovat a mit jasna pravidla. Cim jsou starsi, tim vic to zkousi. Starsi prvnak v 21hod do pokojicku a maximalne potichu stavet lego do pul 10, v patek muze koukat na animak do pul 10, ale jinak kazdy den stejne. A nenech se vytocit,,vem si knizku, sedni si vedle a at se treba stavi na hlavu, casem odpadne a kazdy den to bude lepsi, kdyz neuvidi zadnou reakci:-)
U nás to samé a já byla zralá na Chocholouška. Tak jsem malou dala do lehátka, tam ji priksirovala, četla pohádku a houpala a houpala až usla a přenesla ji do postýlky. Ona má rada houpani
. No a cca po dvou měsících řev v lehatku. Usla v lehatku, když jsem přestala číst pohádku a houpat. Tak teď zkousim dat do lehatka a jak začne plakat, tak sup do postýlky
. První uspavani mám za sebou, bylo to fajn a nejsem zralá na Chocholouška. Když bude problém, vracím se k uspavani jenom v lehatku
. Lehatko je do 17 kg, tak jsem v klidu ![]()