Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
@Malaga píše:
Dám trochu sádla…na to opranou rýži, promíchám a zaleju vodou v poměru 1:1,75.
Dám oloupanou cibuli, osolím a vařím. Dělám to v teflonové vysoké pánvi s pokličkou, když je taková „al dente“ vypnu a nechám dojít.
mám stejný postup a strčím dojít do peřin, jak píše @kvmatonka
Na rozpalenym oleji osmazim cibuli nadrobno, mezitim proplachnu (hodne, hodne moc - jinak bude blemcava), necham ji oschnout a az potom ji prihodim k cibuli. Orestuju ji a zaliju vodou. Osolim, priklopim poklickou a varim do vyvareni vody ![]()
Sypká zůstane jedině parboiled.
Mamka pekla rýži vždy troubě, já jsem donedávna vařila jen parboiled ve varných sáčkách, pak jsme koupili rýžovar a je to nejlepší investice, od té doby si děláme pravidelně sushi, předtím mi právě ta lepkavá sushi rýže moc nešla.
Kupuji jen Basmati. Rozehřeju máslo, vsypu rýži, trošku osmažím, osolím, přileju vodu a na jedničku pomalu dusím. Postupně vodu přilévám a ochutnávám. Až je rýže podle mých představ, vypnu a je to.
@rozmaryna1234 píše:
@aiwwa Rýže arborio je určena přímo na rizoto, jako příloha je lepší jiný druh. Já mám nejradši jasminovou rýží, dusenou v troubě.
To vím, vždyť jsem psala, že arborio používám na rizoto.
@Lily Evans píše:
Na rozpalenym oleji osmazim cibuli nadrobno, mezitim proplachnu (hodne, hodne moc - jinak bude blemcava), necham ji oschnout a az potom ji prihodim k cibuli. Orestuju ji a zaliju vodou. Osolim, priklopim poklickou a varim do vyvareni vody
Dělám to stejně, jen doplním, že rýže a voda v poměru 1:2. A vodu vždy mírně přesolím, ono se to vsákne a pak je slaná akorát. Tak to dělám u obyčejné parboiled rýže.
Když dělám jasmínovou, tak ji na cibuli nesmažím, jen samotnou a k té pak přidám celou cibuli do které napíchám pár hřebíčků. Výborné k asii. A jasmínovou nedělám do sypka, ale lepivou, jak má z podstaty být. Když jsem kamarádovi Japonci říkala, že se u nás dělá sypká rýže tak to nemohl pochopit ![]()
Dík všem za rady.
Zajímaly mě praktické rady, postup.
Jestli proplachujete a jakou vodou, jak udělat v troubě - jak dlouho a kolik vody.
@Mimis2017 píše:
@iiiv @aiwwa přesně! Je nejlepší! A dělám ji v troubě. Hrnek rýže a 2 hrnky vody…
díky
@Lily Evans píše:
Na rozpalenym oleji osmazim cibuli nadrobno, mezitim proplachnu (hodne, hodne moc - jinak bude blemcava), necham ji oschnout a az potom ji prihodim k cibuli. Orestuju ji a zaliju vodou. Osolim, priklopim poklickou a varim do vyvareni vody
no vida, to bude tím proplachováním, záhada rozluštěna. ![]()
Proplachuješ teplou nebo studenou?
@aiwwa já třeba rýži neproplachuji, dám do hrnce hrnek rýže, osolim a dám 2 hrnky vody. Troubu nám většinou na nejvíc a až není voda je rýže hotová… Kdyby se ti zdála málo, stačí prilit trochu vody ![]()
@Mimis2017 píše:
@aiwwa já třeba rýži neproplachuji, dám do hrnce hrnek rýže, osolim a dám 2 hrnky vody. Troubu nám většinou na nejvíc a až není voda je rýže hotová… Kdyby se ti zdála málo, stačí prilit trochu vody
super, díky, zkusím ![]()
@aiwwa na rizoto v italskym smyslu, to je z pohledu „naseho“ rizota rozvarene - uplne jiny typ jidla
@Capretta píše:
@aiwwa na rizoto v italskym smyslu, to je z pohledu „naseho“ rizota rozvarene - uplne jiny typ jidla
no vždyt jsem psala „na krémové rizoto používám arborio“