Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Zavoláš lékaře.on už se o to dál postará…vím je to neveselý,ale bohužel součást života:(.
O přípravu k pohřbu, převlečení a úpravu se stará pohřební služba. Pokud budeš mít podezření na úmrtí, musíš zavolat lékaře, ten konstatuje smrt a až potom pohřební službu. Ta převeze tělo. Dále už to jsou papíry a papíry. V srpnu jsme dva dny po svatbě tohle řešili s manželovo babičkou, nakonec se jí přitížilo a měla bolesti. Zemřela nakonec v nemocnici po dvou dnech. Je to smutný, ale je to součást života:-(
jj, souhlas, zavolat lékaře. Případně uložit do vodorovné polohy, zavřít oči(jemně, pokud to pujde). Pohřební služba ti asi babičku neumeje, ale určitě ti ji převlečou do věcí, které jim dáš- do rakve. Pokud ji budeš chtít umýt, tak přeju hodně psychické síly, ale většinou to je, jakoby spala. A nebuď na to sama, protože mrtví jsou dost těžcí ![]()
Da se s pohrebni sluzbou domluvit umyti, nereknu ti priplatek, ale rozhodne ji nemej ty, ten zayitek by byl fatk drsnej, to si nedopravej…
ja mam dojem, ze u umrti mimo zdravotnicke zarizeni je povinna pitva (podle kapacity pitevny,oni rozhodnou) ikdyz neni podezreni na cizi zavineni. takze urcite lekare, asi 155, oni ti reknou
Pudloslava píše:
ja mam dojem, ze u umrti mimo zdravotnicke zarizeni je povinna pitva (podle kapacity pitevny,oni rozhodnou) ikdyz neni podezreni na cizi zavineni. takze urcite lekare, asi 155, oni ti reknou
Pudlo, není třeba pitva. Pokud doktor, který přijede udělat ohledání neřekne, že je tam něco divně. My jsme takhle našli přítelovu babičku (vloni - měla 101let). Jen jsme zavolali na 155, poslali doktora, pak jsme zavolali pohřební službu a bylo. Babičku jsme neumývali, jen jsme dali oblečení do rakve.
Pudloslava píše:
Pitva není povinná .Pokud je člověk starý,nebo dlouhodobě nemocný,tak určitě ne.
Jo a je dobrý vědět nebo mít napsané léky které bere.
Loni mi zemřela babička náhle doma. našel jí můj tata (bydleli spolu v domě, ale každý zvlášť). Zavolal 155, tam si ho chvilku přepojovali a řekli mu, že se lékař zastaví, ale že to bude trvat. Trvalo to 3 hodiny. Přijel, podíval se, sepsal papíry. Ptal se, jestli chceme pitvu, odmítli jsme. Chtěl katričku pojišťovny, občanku (vše jsem věděla kde to babička měla). Pak jsme zavolali pohřební službu. Ti chtěli ještě rodný list a oblečení. Já jsem byla s babičkou domluvená, že vše zařídím. Moc mi se zařizováním pomohl můj tata a manžel.
Moc doporučuju, abys věděla kde má babička doklady.
R.
Od pitev se ustupuje,stojí peníze,stačí zavolat lékaře a v případě,že konstatuje smrt,volá pohřební službu a v případě úmrtí doma,volávali i policii,ale nevím,jestli se to dělá pořát.
My měli ve vyúčtování od pohřební služby i umití.
tak my jsme zavolali rz protože to bylo o víkendu… po odjezdu lékaře a sepsání formalit jsme tátu umyli, oblékli do obleku a pak teprve zavolali pohřební službu
Nevím jak o funguje, ale chtěla bych napsat jen o tom mytí, raději si připlať a nedělej to ty, tchýně takhle našla svoji maminku a udělala všechno, umyla, oblékla a dodnes má noční můry a říkala, že kdyby šel vrátit čas tak by to nedělala
když člověk zemře, uvolní se mu svěrače, takže se pokálí a pomočí je to tak že? Nás to asi také čeká mám pradědečka je mu 90 let, do nemocnice ho nedostaneme ani za nic
a možná dobře tam by zemřel mnohem rychleji… Také se toho obávám, že ho jednou já nebo někdo jin z rodiny najde… je to moc smutné,nebude to poprvé co uvidím mrtvého člověka, ale zážitek to bude opět silný ![]()
Michaelakkk, ano máš pravdu, člověk se pokálí. Já nevím, ale mě když umřel před léty otec tak jsem ho ani neviděla, našli ho cizí a když jsem měla možnost jít se na něj naposledy podívat tak jsem se sesypala
až musel přijet dr a dát mi injekci. Určitě bych nesnesla ještě, ikdyž milovaného člověka, omývat a oblékat, bohužel ![]()
Vím, že to není zrovna veselé téma, ale je to bohužel součást života. Mám starou babičku, ke které pravidelně chodím pečovat o ní. Bohužel se trochu obáváme, že už s námi dlouho nebude. A já se toho strašně bojím, že jí najdu bez života. Vím, že se má zavolat doktor a pohřební služba, o to mi nejde, ale měla bych jí nějak převléci, umýt? Ach jo, to je strašný, radši bych si jí zapamatovala živou, ne ji viděla mrtvou a ještě třeba nedůstojně.:-(((