Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj holky,
prosím o radu jak vyčistit koberce v bytě. Zatím jsem nepátrala ani po čistících prostředcích ani se nerozhlížela po firmách co koberce čistí. Nevím pro co se mám rozhodnout. jít do toho sama nebo si je nechat vyčistit? Nevadí potom mrňouskům, kteří lezou po koberci, zbytky saponátů? Za jak dlouho jsou suché?
Prosím poraďte, kdo s tím máte zkušenosti.
Díky ivina
Ahoj Ivino, čistím ručním tepovačem za použití Vanishe na koberce. Když koberec moc nepromáčím, je přes noc suchý. Po zaschnutí ho ještě vyluxuji kvůli případným zbytkům saponátu. Malá žádou negativní reakci na saponát neměla.
Petra
Ahojky,
my si letos k vanocum nadelili vodni vysavac a uz jsme i cistili koberce. Je to fajn, protoze muzes vycistit saponatem a pak jeste jednou precistit cistou vodou. Koberec nezustava mokry, je jen vlhky a za par hodin vyschne uplne. Cistili jsme i sedacku, musim sebekriticky priznat, ze byla jako cunatko, taky se na ni dalo uz za par hodin v pohode sedet. Zkus se zeptat, zda ho nema nekdo v okoli, vyprat koberec staci parkrat za rok.
Nedavno se mi mala v noci kompletne poblinkala, chytla to i matrace (ten jediny kousicek bez chranice), perina, koberec, pelesti, zaclonka - no silene - co se dalo jsem narvala do pracky, neco se dalo utrit a koberec a matraci jsme hned vysavacem vyprali - hele, super. V te chvili jsem si rikala, ze to byl super kup. Rano uz bylo vsechno suche a ani na jednom nezustal ani flicek. Teda na koberci v loznici flek je
Ten poblinkany kousek je nejak cistsi nez ten zbytek ![]()
Stary vysavac jsme uklidili, ale myslim, ze az se prestehujeme a bude trocha mista, tak ho zase vyndame, pro vyluxovani mensich povrchu je preci jen sikovnejsi nez ten vodni. Zase kdyz vysavame cely byt je vodni super, protoze vysajes do vody a do vzduchu ti nejde zadny prach - ale vodni vysavac se musi po vysati vymyvat.
Coz je neprijemne.
No a do tretice mame malinky rucni vysavac - k malym detem je k nezaplaceni.
Jee, ted to vypada jako bychom byli vysavacovi magnati ze? ![]()
![]()
![]()
Lesina
AHoj Lesino,
fakt vypadáte vysavačově
, mě by zajímal ten ruční.Už mě taky napadlo ho koupit, protože kolikrát vysaju a kluci si dají něco malého a můžu jít ten velký ,obyčejný
vysavač vytahovat znova.
Jenom jsem se dívala,že to je na akumulátor nebo baterky - máš ho taky takový?A jak dlouho vysává a jak MOC vysává?Manžel mi tvrdil,že to určitě nějak extra sát nebude.Mě by stačil na drobečky, případně do auta, když si tam dají rohlík ![]()
Ano presne, drobecky, rozsypana mouka (mala se mnou pece), psi chlupy, pisek z predsine - presne na to ho mame. Ja dostala od tchanu penizky k narozkam, tak jsem si pridala a koupila. A fakt je to bomba. Mam Philips:
http://www.bilezbozi.cz/…lips-fc-6050
A ted koukam jak za ty dva roky zlevnil
Me stal skoro 1500
Ale je fakt fajn.
Vysavam s nm treba i zmolecky pod frote prosteradlem, bordel v kocare, drobecky na sedacce a treba i prach z klavesnice. Jsem celkove hodne spokojena, i kdyz treba nudle s nim z nosu male nevysaju, to musim tahat ten velky.
V posledni dobe s nim chodi vysavat Adletka, desne ji to bavi.
A k ten vysavacum, my dostali suchy (vysavac na sucho) ke svatbe, ale jen takovy uplne obycejny, od zacatku jsme meli v planu koupit jiny. No a parkrat jsme mela pujceny ten vodni a cistila koberce - a zvykla jsem si na cisty koberec (treba se nam zabehla nase psi slecna a v obyvaku na koberci porodila stenata - bez vysavace to fakt neslo vycistit…) a tak bylo rozhodnuto. Vyhlidla jsem si Zelmer:
http://www.bilezbozi.cz/…19-5-b-cerny
a rok jsem na nej cihala - a pred vanoci ho meli v Makru za 4400 s dani. A to si pis, ze byl hned muj ![]()
Lesina
Me tu holky na vysavani nudli premlouvaly pul roku ![]()
![]()
![]()
Neverila jsem, ze je to tak ucinne a pritom setrne…
L.
tynda píše: … mě by zajímal ten ruční.Už mě taky napadlo ho koupit, protože kolikrát vysaju a kluci si dají něco malého a můžu jít ten velký ,obyčejnývysavač vytahovat znova.
Jenom jsem se dívala,že to je na akumulátor nebo baterky - máš ho taky takový?A jak dlouho vysává a jak MOC vysává?Manžel mi tvrdil,že to určitě nějak extra sát nebude.Mě by stačil na drobečky, případně do auta, když si tam dají rohlík
Ahoj,
tak přesně ze stejných důvodů jsem si nechala aku vysavač nadělit Ježíškem (Eta Aku 2 v 1). Je dobíjecí, vysává drobky i tekutiny, ale i když prý jde o jeden z těch výkonnějších, stejně musím drobky přemlouvat, aby do vysavače nalezly. Taky se hrozně rychle vybíjí. Podle výrobce by měl na jedno nabití vydržet myslím 8 minut. Neměřila jsem to, ale myslím, že je to míň. Určitě je to dobrá věc, ale je hodně důležité, jak výkonný typ člověk pořídí.
Lasička a Matýsek 14 m.
No teď to studuji, a někdo tam psal,že ten,co má Lesina, vydrží 5 minut.Tak jak to je?
A ještě - jsou do něho potřeba sáčky nebo ne?!Už nechci kupovat další pytlíky, a hlavně na ně myslet ![]()
Díky,Lasičko, za upozornění o Etě!
To vysávání soplíků - ze zoufalství jsem pročítala diskuze.Takovou rýmu jsem ještě nezažila, co má Matyáš.Aono to fakt funguje!Ani jsem nekupovala tu speciální vysavačovou odsávačku, poslechla jsem chytré rady o izolepě a Maty dýchá ![]()
Ještě se zbavit těch všudypřítomných drobků…
Do toho našeho sáčky potřeba nejsou. Část, kde se smetí shromažďuje je průhledná a dá se jednoduše oddělit od sací části a vysypat nebo umýt.
Lasička a Matýsek 14 m.
Ahojky,
taky doporučím ten „mokrej vysavač“… my ho doma sice námáme ale 2× do roka si ho půjčíme z čistírny a je to super… máme jen sedačku a malej koberec… ostatek plovoučky - naštěstí… je to docela dřina, ale stojí za to , sedačka i koberec byly jak nový
jo ten aku vysavač do ruky mám taky - zadara za bonus od české spořitelny, ale je to šmejd nejlevnější… vysaje tak max na těch plovučkách, když chci něco vysát z toho jedinýho koberce, tak mu to musím posbírat, hodit na plovoučku a pak to akáč vysaje:) takže radím nějakej dražší a kvalitnější - máme Etu
tak pá
Taky jsem koukala, ze ten nas Philips ma vydrzet jen pet minut
Vysavam s nim fakt dost a jeste mi nikdy nekleknul. Beru s nim i rohy mistnosti od chlupu od psa a kraje nabytku - ty manzel pri vysavani vzdycky vynecha. Nebo matraci od zmolky z prosteradla, nebo i koberec od drobku… A dobry. Asi mame stesti, jsme spokojeni. Na nejake vysavani koberce bych si s nim asi netroufla, ale drobky do nej dostanu. Nebo tudle hlinu na koberci… (tudle - jezis, to je uzasny vyraz kdyz se to napise
)
Asi je to o tom, co od vysavace kdo ocekava.
A mozna malinko o kobercich. Pamatuju se, ze nasi meli nejaky koberec, ze ktereho nedostal spinu nic a nikdo. Prach, zmolecky, chlupy - drzely na tom jak prilepeny. TAky uz je na pravde bozi, chudinka hnusny koberec ![]()
L.
Doporučuju ti zavolat na profi firmu, která se čištěním koberců a úklidem zabývá a máš klid. Mají na to pořádný mašiny a přípravky. Koberce vyčistí dokonale, jsou jako nové a ty můžeš sedět. Já to praktikuju každej rok
. Cena tak strašná není , je to nějak okolo 15 Kč na m2 - dle toho jaký způsob čištění použije - záleží na koberci. Práci čest a RUKÁM KLID
.
Holky jak tak koukám na ten náš koberec, taky by chtěl už vyčistit. V okolí mají ale skoro všichni lina a plovoučky a nikdo tepovač nemá. Šlo by to nějak růčo? Kartáčem či tak něco? Ale asi to bude hodně zmáčený a ne moc čistý v „jádru“ ![]()
Tak některá z vás namáhá pacinky?
Verca182 píše:
Holky jak tak koukám na ten náš koberec, taky by chtěl už vyčistit. V okolí mají ale skoro všichni lina a plovoučky a nikdo tepovač nemá. Šlo by to nějak růčo? Kartáčem či tak něco? Ale asi to bude hodně zmáčený a ne moc čistý v „jádru“
Tak některá z vás namáhá pacinky?
Přiznám se, že jsme si to nechali vyčistit od firmy, ale moc dobrý výsledek to nebyl. Bylo to čištěné strojem.
Pak za půl roku jsem to čistila ručně a kartáčem! Koupila jsem vanish na čalounění, naměřila a dala do většího kyblíku a takovou tyčinkou (tyčinka od nafukovacího balónku z MC Donalds) jsem to našlehala. Tu pěnu jsem nanesla na kartáč a čistila, ta špína výjde na povrch a pak jsem to čistou vlhkou hadrou stírala nebo spíš taky drhla křížem krážem a dělala jsem to tak dlouho dokud tam nebyla žádná špína při máchání hardy.
Trvalo mi to 5 dní. Já jsem to dělala poctivě asi 1,5 metru denně. Bavilo mě to a koberec je jak novej. ![]()