Jak vypadá zralý lilek?

7569
2.8.11 23:36

Jak vypadá lilek ?

fialová šiška, já vím :mrgreen: ale

chtěla bych ho začít vařit malému, ale nikdy jsem ho nekupovala a ani u nás doma se nikdy nedělal.

Jak poznám, že je správně zralý nebo že není přezrálý ?

Koukala jsem na to, byl takový gumový, měkký…je to v pořádku nebo má být tvrdý třeba jako cuketa nebo okurka ??

Moc děkuji :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
74217
2.8.11 23:43

Nikdy jsem to teda nekupovala ani nad tím nepřemýšlela :zed: , ale myslím, že by měl být jak cuketa nebo okurka néé :?: Nikdy jsem to ani dceři nepřipravovala, ale taky by mě to zajímalo, ale třeba cuketu jsem viděla zapékat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50155
2.8.11 23:46

Dneska jsem zrovna kupovala lilek, byl právě takový měkkčí až gumový. Pekla jsem ho k večeři s mozzarellou a byl výborný :-) Jinak lilek dělám výjimečně, ale vždycky mi přijde takový gumový na omak. 8-o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
2.8.11 23:48

A jakou to má vůbec chuť?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1026
2.8.11 23:49

Správně zralý lilek musí být na pohmat tvrdý, neměly by tam zůstávat otisky prstů nebo jen minimálně. Měkký nebrat :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6555
2.8.11 23:54

Jéé, můžu si sem vlézt s dotazem? :oops: Já totiž zas chci udělat malému avokádo a nevím, jak poznám zralé, nikdy jsem ho nedělala…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1026
3.8.11 00:01
MUFICE píše:
Dneska jsem zrovna kupovala lilek, byl právě takový měkkčí až gumový. Pekla jsem ho k večeři s mozzarellou a byl výborný :-) Jinak lilek dělám výjimečně, ale vždycky mi přijde takový gumový na omak. 8-o

Tak záleží na tom, co myslíš tím gumovým. Lilek není tak tvrdý jako okurka nebo cuketa, když se zmáčkne tak trochu pruží. Ale i přesto je tvrdý, slupka hladká, lesklá. Jakmile se začne krabatit, nebo tam zůstávají ty otisky tak už je zralý moc.

IvkaH píše:

Lilek je taková „houba“, nasákne do sebe chutě ostatních přísad a koření v pokrmu, takže pokaždé chutná trochu jinak. Chuť asi nějak popsat nedokážu, ale my ho máme rádi moc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50155
3.8.11 00:07
Petta píše:
MUFICE píše:
Dneska jsem zrovna kupovala lilek, byl právě takový měkkčí až gumový. Pekla jsem ho k večeři s mozzarellou a byl výborný :-) Jinak lilek dělám výjimečně, ale vždycky mi přijde takový gumový na omak. 8-o

Tak záleží na tom, co myslíš tím gumovým. Lilek není tak tvrdý jako okurka nebo cuketa, když se zmáčkne tak trochu pruží. Ale i přesto je tvrdý, slupka hladká, lesklá. Jakmile se začne krabatit, nebo tam zůstávají ty otisky tak už je zralý moc.

Byl přesně takový, jak píšeš a otisky tam nezůstávaly, chuťově vynikající :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50155
3.8.11 00:09
IvkaH píše:

Chuť se dá přirovnat k žampionům, ale chutná mi víc, hlavně s tím sýrem nemá chybu :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
3.8.11 00:11
MUFICE píše:
IvkaH píše:
Chuť se dá přirovnat k žampionům, ale chutná mi víc, hlavně s tím sýrem nemá chybu :-)

Aha žampiony miluju, ale pálí mě po nich žáha, kdysi jsem je udělala na oběd plněné s vařeným bramborem až jsme to snědli, tak mi manžel říká co bude na oběd to je málo, chci pořádný kus masa :zed: :zed: :zed: tak to by mi lilek neprošel, dcera je masař po něm od 6 měsíců :))

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50155
3.8.11 00:13

Nejvíc si ho dávám, když jsme někde na dovolené u moře, tam je vynikající :palec: Jinak asi 2× jsem si ho dala v restauraci v Praze a byla to hrůza, kuchař zřejmě netušil, že se má před vařením nasolit, aby pustil vodu a změkl. Nedoporučuji si ho dávat v nějaké průměrné české restauraci :pocitac: , max v nějaké špičkové!!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50155
3.8.11 00:17
IvkaH píše:
MUFICE píše:
IvkaH píše:
Chuť se dá přirovnat k žampionům, ale chutná mi víc, hlavně s tím sýrem nemá chybu :-)
Aha žampiony miluju, ale pálí mě po nich žáha, kdysi jsem je udělala na oběd plněné s vařeným bramborem až jsme to snědli, tak mi manžel říká co bude na oběd to je málo, chci pořádný kus masa :zed: :zed: :zed: tak to by mi lilek neprošel, dcera je masař po něm od 6 měsíců :))

Ten můj je taky dost na maso, ale dneska se olizoval a moc mi to chválil :-D Dělám ho zapečený v troubě s mozzarellou a rajčaty, dnes jsem tam přidala i žampiony a kuřecí nudličky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
3.8.11 00:28
MUFICE píše:
IvkaH píše:
MUFICE píše:
IvkaH píše:
Aha žampiony miluju, ale pálí mě po nich žáha, kdysi jsem je udělala na oběd plněné s vařeným bramborem až jsme to snědli, tak mi manžel říká co bude na oběd to je málo, chci pořádný kus masa :zed: :zed: :zed: tak to by mi lilek neprošel, dcera je masař po něm od 6 měsíců :))
Ten můj je taky dost na maso, ale dneska se olizoval a moc mi to chválil :-D Dělám ho zapečený v troubě s mozzarellou a rajčaty, dnes jsem tam přidala i žampiony a kuřecí nudličky.

No u nás to vypadá tak, že když děláme blbou sekanou a vařené brambory, tata se oblizuje :palec: a je spokojený, malá vyjí jen maso a já po ní dojídám brambory, bezva obchod :palec: . Takže zelenina to u nás nehrozí, oni nemusí ani květákové placky, to je pro ně za trest a já je miluju. Když jí zeleninu, tak jen sirovou, vařená, pečená to není u nás in

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2401
3.8.11 01:31
xangel87 píše:
Jéé, můžu si sem vlézt s dotazem? :oops: Já totiž zas chci udělat malému avokádo a nevím, jak poznám zralé, nikdy jsem ho nedělala…

V kramu se prodava vetsinou nezraly, dozrava az po utrzeni, takze koupit tvrdy neomackany, bez fleku na slupce a nechat dozrat dva az tri dny doma. Nedavat do lednicky-zcernalo by. Duzina zralyho avokada ma konzistenci masla a jde zlehka rozmackat vidlickou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2401
3.8.11 01:32

A nevim jestli to tu padlo ohledne lilku, ale pred varenim se musi posolit a nechat vybrecet, jinak by mohl zhorknout. Ja delam z lilku, rajcat a bazalky maly omacku na syrovy torteliny a je to jedno z jejich nejoblibenejsich jidel.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Danny Sport

• (4) + 77 recenzí