Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
fialová šiška, já vím
ale
chtěla bych ho začít vařit malému, ale nikdy jsem ho nekupovala a ani u nás doma se nikdy nedělal.
Jak poznám, že je správně zralý nebo že není přezrálý ?
Koukala jsem na to, byl takový gumový, měkký…je to v pořádku nebo má být tvrdý třeba jako cuketa nebo okurka ??
Moc děkuji ![]()
Nikdy jsem to teda nekupovala ani nad tím nepřemýšlela
, ale myslím, že by měl být jak cuketa nebo okurka néé
Nikdy jsem to ani dceři nepřipravovala, ale taky by mě to zajímalo, ale třeba cuketu jsem viděla zapékat.
Dneska jsem zrovna kupovala lilek, byl právě takový měkkčí až gumový. Pekla jsem ho k večeři s mozzarellou a byl výborný
Jinak lilek dělám výjimečně, ale vždycky mi přijde takový gumový na omak. ![]()
Správně zralý lilek musí být na pohmat tvrdý, neměly by tam zůstávat otisky prstů nebo jen minimálně. Měkký nebrat ![]()
Jéé, můžu si sem vlézt s dotazem?
Já totiž zas chci udělat malému avokádo a nevím, jak poznám zralé, nikdy jsem ho nedělala…
MUFICE píše:
Dneska jsem zrovna kupovala lilek, byl právě takový měkkčí až gumový. Pekla jsem ho k večeři s mozzarellou a byl výbornýJinak lilek dělám výjimečně, ale vždycky mi přijde takový gumový na omak.
Tak záleží na tom, co myslíš tím gumovým. Lilek není tak tvrdý jako okurka nebo cuketa, když se zmáčkne tak trochu pruží. Ale i přesto je tvrdý, slupka hladká, lesklá. Jakmile se začne krabatit, nebo tam zůstávají ty otisky tak už je zralý moc.
IvkaH píše:
A jakou to má vůbec chuť?
Lilek je taková „houba“, nasákne do sebe chutě ostatních přísad a koření v pokrmu, takže pokaždé chutná trochu jinak. Chuť asi nějak popsat nedokážu, ale my ho máme rádi moc.
Petta píše:MUFICE píše:
Dneska jsem zrovna kupovala lilek, byl právě takový měkkčí až gumový. Pekla jsem ho k večeři s mozzarellou a byl výbornýJinak lilek dělám výjimečně, ale vždycky mi přijde takový gumový na omak.
Tak záleží na tom, co myslíš tím gumovým. Lilek není tak tvrdý jako okurka nebo cuketa, když se zmáčkne tak trochu pruží. Ale i přesto je tvrdý, slupka hladká, lesklá. Jakmile se začne krabatit, nebo tam zůstávají ty otisky tak už je zralý moc.
Byl přesně takový, jak píšeš a otisky tam nezůstávaly, chuťově vynikající
IvkaH píše:
Chuť se dá přirovnat k žampionům, ale chutná mi víc, hlavně s tím sýrem nemá chybu ![]()
MUFICE píše:IvkaH píše:Chuť se dá přirovnat k žampionům, ale chutná mi víc, hlavně s tím sýrem nemá chybu
Aha žampiony miluju, ale pálí mě po nich žáha, kdysi jsem je udělala na oběd plněné s vařeným bramborem až jsme to snědli, tak mi manžel říká co bude na oběd to je málo, chci pořádný kus masa
tak to by mi lilek neprošel, dcera je masař po něm od 6 měsíců ![]()
Nejvíc si ho dávám, když jsme někde na dovolené u moře, tam je vynikající
Jinak asi 2× jsem si ho dala v restauraci v Praze a byla to hrůza, kuchař zřejmě netušil, že se má před vařením nasolit, aby pustil vodu a změkl. Nedoporučuji si ho dávat v nějaké průměrné české restauraci
, max v nějaké špičkové!!!
IvkaH píše:MUFICE píše:Aha žampiony miluju, ale pálí mě po nich žáha, kdysi jsem je udělala na oběd plněné s vařeným bramborem až jsme to snědli, tak mi manžel říká co bude na oběd to je málo, chci pořádný kus masaIvkaH píše:Chuť se dá přirovnat k žampionům, ale chutná mi víc, hlavně s tím sýrem nemá chybu
A jakou to má vůbec chuť?![]()
![]()
tak to by mi lilek neprošel, dcera je masař po něm od 6 měsíců
Ten můj je taky dost na maso, ale dneska se olizoval a moc mi to chválil
Dělám ho zapečený v troubě s mozzarellou a rajčaty, dnes jsem tam přidala i žampiony a kuřecí nudličky.
MUFICE píše:IvkaH píše:Ten můj je taky dost na maso, ale dneska se olizoval a moc mi to chválilMUFICE píše:Aha žampiony miluju, ale pálí mě po nich žáha, kdysi jsem je udělala na oběd plněné s vařeným bramborem až jsme to snědli, tak mi manžel říká co bude na oběd to je málo, chci pořádný kus masaIvkaH píše:Chuť se dá přirovnat k žampionům, ale chutná mi víc, hlavně s tím sýrem nemá chybu
A jakou to má vůbec chuť?![]()
![]()
tak to by mi lilek neprošel, dcera je masař po něm od 6 měsíců
Dělám ho zapečený v troubě s mozzarellou a rajčaty, dnes jsem tam přidala i žampiony a kuřecí nudličky.
No u nás to vypadá tak, že když děláme blbou sekanou a vařené brambory, tata se oblizuje
a je spokojený, malá vyjí jen maso a já po ní dojídám brambory, bezva obchod
. Takže zelenina to u nás nehrozí, oni nemusí ani květákové placky, to je pro ně za trest a já je miluju. Když jí zeleninu, tak jen sirovou, vařená, pečená to není u nás in
xangel87 píše:
Jéé, můžu si sem vlézt s dotazem?Já totiž zas chci udělat malému avokádo a nevím, jak poznám zralé, nikdy jsem ho nedělala…
V kramu se prodava vetsinou nezraly, dozrava az po utrzeni, takze koupit tvrdy neomackany, bez fleku na slupce a nechat dozrat dva az tri dny doma. Nedavat do lednicky-zcernalo by. Duzina zralyho avokada ma konzistenci masla a jde zlehka rozmackat vidlickou.
A nevim jestli to tu padlo ohledne lilku, ale pred varenim se musi posolit a nechat vybrecet, jinak by mohl zhorknout. Ja delam z lilku, rajcat a bazalky maly omacku na syrovy torteliny a je to jedno z jejich nejoblibenejsich jidel.