Jak vyřešit bydlení?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
20.10.13 14:06

Jak vyřešit bydlení?

Ahoj, jsem tu nováček a potřebovala bych od vás radu. Vím, že řešení našeho problému je stejně jenom na nás, ale ráda bych slyšela vaše názory. Jsem ve 4. měsíci těhotenství, bydlíme v podnájmu v centru Phy. Je to maličké, cca 40 m, 1+1, platíme se vším všudy 10.000,– Kč. Vzhledem k tomu, že já mám momentálně největší plat, co jsem kdy měla, jsme už asi před rokem začali uvažovat o vlastním bydlení, které se teď stává více než aktuální. V tomto podnájmu opravdu zůstat nemůžeme, máme ještě zvířata a je to fakt pidi, i když s úplně malým miminem by to asi na chvíli ještě šlo. Máme několik možností, jak to vyřešit.

1. naskytla se nám možnost koupit barák cca 30 km od Phy (ne od centra, ale od konečné metra), cena ucházející, hypo by nás vyšla na 6 tis/měs. ALE je to vesnice, kde je 1 krám, do nejbližšího města 4 km. Pro nás by to znamenalo pořídít další auto a pak - já dítě do školky do toho města a sama pak do práce do Phy (v tom městě o práci pochybuju). Takže když to nasčítám (hypo, režie, oba dojíždění autem, telefon,… jsme na cca 20 tis/měs.) Asi by se to finančně dalo (hlavně po dobu mateřské bych nikam nejezdila), ale bylo by to dost nadoraz.
  2. koupit byt v Pze - ten bysme mohli koupit tak max. 2+kk, protože byty v Pze jsou dost drahé. I tak by byla splátka cca 10 tis, + režie bytu, telefon, spoření a jsme třeba na 17 tis.
  3. přestěhovat se jenom do většího podnájmu. Cena cca 12 tis, režie, telefon, spoření a jsme taky na nějakých 16 tis.

Nevím, jak se rozhodnout. Ten barák se mi líbí, ale dost mě odrazuje ta vesnice, kde nic není, kolem jenom pole. Taky nevím, jestli po organizační stránce bych to dala - ráno děcko do školky, pak autem jet do phy… Ale zase výhoda zahrady, kam můžu vypustit zvířata a nechvátat domů kvůli venčení, možnost pěstování si a i pro dítě asi lepší než město. Byt v Pze má výhody v té organizační stránce, ale i v té Pze znamená dítě všude doprovázet, protože ho stejně samotné nikam nejde pustit.
Tak a co teď? Co byste volili v naší situaci vy? Je fakt, že už nás docela tlačí čas, přeci jenom až budu na mateřské, tak už mi hypošku nikdo nedá a nikde není napsáno, že se po mateřské vrátím na stejnou pozici za stejné prachy.
No, jsem v koncích, nevím, jak tohle řešit. Poradíte?
A omlouvám se za román, ale chtěla jsem popsat vše, jak to je. Díky, M.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
12743
20.10.13 14:12

Byli jsme na tom podobne. Vymenili jsme za vetsi podnajem ve stejnem meste ale jen proto, ze adekvatni dum nebyl k dispozici. Jinak bych chtela do domku. My bydlime ve vetsim meste za Prahou a stejne hodne jezdim autem cca 3× tydne

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23847
20.10.13 14:13

Pokud netoužíš po baráku, zahradě a klidu a Praha ti i pro děti bude vyhovovat, koupila bych ten byt do OV. ALe koukám, že váháš :lol: No jistě bych vyloučila podnájem v Praze - větší byt - je to skoro stejně peněz jako za koupi bytu :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4200
20.10.13 14:34

Osobně bych volila barák, ale ten není zase pro každého tím nejlepším. Pokud ti záleží hodně na určitém společenském komfortu (tedy relativně krátká dojezdová vzdálenost, plná vybavenost např. po kulturní stránce) a vyhovuje ti žít v bytě, pak bych volila byt do OV. Pokud dáváš přednost zahradě, relativnímu klidu, větší volnosti pro dítě, ale i větší vzdálenosti, nutnosti dojíždět, neustálé práci okolo domu atd., pak by byl lepší ten dům. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
20.10.13 14:45

K úvodnímu příspěvku: zkus porovnat svou situaci s mojí. Sice bydlím sám, ale v pronajatém bytě na okrese Blansko, cca 5.900,– měsíčně včetně všech záloh, elektriky a plynu (plus televizní a rozhlasové poplatky… :mrgreen: ), vlakem to mám 17 minut do centra Brna a celkově 30 minut do práce. Pomalu se blížím dokončení svého snu - vlastní 2+1 nebo 3+1 v paneláku (tady 2+1 za 850.000,– ; 3+1 za 1 200 000,–) a k tomu celoročně obyvatelná chatka (70 metrů)se zahradou 500 metrů). Když pominu, že je to okraj Moravského krasu, tak poloha je téměř ideální - no a cenové relace skoro taky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
850
20.10.13 14:48

Brala bych barák 30km, zase neni tak daleko do prahy tak daleko sepis pro a proti a uvidiš? jak to budes mit s praci budes chodit? nebo budes pak pracovat z domu? to vse zalezi jak si to predstavujes do boudoucna kdo ti bude hlidat dite atd…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4647
20.10.13 15:00

Já bych se na to podívala ještě z časového hlediska toho dojíždění. Pokud chceš dál pracovat v Praze plus dítě vozit do školky tak když budeš počítat i zdržení s převlíkáním a tak dostaneš se na víc jak hodinu možná i hodinu i půl :nevim: K tomu minimálně 8 hodin v práci a cesta zpět. Stihla bys dítě vyzvednout před zavřením školky? Taky počítej s tím, že tam školka možná bude odpoledne dříve zavírat než v Praze. Pokud by mohl pomoct manžel, ta možná ok, ale pokud je v práci „od nevidím do nevidím“ a bude to na Tobě mohl by být velký problém.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3617
20.10.13 15:05

Podle mě je to vážně o tom jestli jste ochotni obětovat pohodlí a komfort města za, v některých případech, né moc klidné bydlení na vesnici. Dům vyžaduje víc práce než byt a navíc když potom budeš jezdit ty nebo manžel do práce, hodně času strávíte jenom tím dojížděním :nevim: záleží opravdu na tom, co se vám zdá pro vás nejvhodnější. ;) finančně to možná nebude nějak velký rozdíl, i když záleží na tom čím se v domě topí, jestli je to novostavba, nebo bude nutná rekonstrukce :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11408
20.10.13 15:12

Mela jsem podobné dilema. koukali jsme na barák za Prahou. nakonec koupili 2kk v Praze a jsem za to rada. nedokazu si představit byt mimo prahu na mateřské. ted už máme druhé dítě a jsem rada, ze mám kam vypadnout. dětská centra, park, kamarádky..
Máme přízemí s predzahradkou a je to ideál. Az na to, ze nam je trochu těsně :-)
Btw barák mas vždy velké nečekané vydaje, když se něco potento…

Příspěvek upraven 20.10.13 v 15:14

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2497
20.10.13 15:13

Nejdřív bych šla do většího nájmu a hledala barák blíž Praze.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
n. evill
20.10.13 15:15
@Kacka2 píše:
Já bych se na to podívala ještě z časového hlediska toho dojíždění. Pokud chceš dál pracovat v Praze plus dítě vozit do školky tak když budeš počítat i zdržení s převlíkáním a tak dostaneš se na víc jak hodinu možná i hodinu i půl :nevim: K tomu minimálně 8 hodin v práci a cesta zpět. Stihla bys dítě vyzvednout před zavřením školky? Taky počítej s tím, že tam školka možná bude odpoledne dříve zavírat než v Praze. Pokud by mohl pomoct manžel, ta možná ok, ale pokud je v práci „od nevidím do nevidím“ a bude to na Tobě mohl by být velký problém.

Já bych v první řadě, když už bych na ten dům šla, dala být zakladatelkou dítě do školky poblíž zaměstnání. Nejen z toho důvodu, že jí čeká nějaký čas strávený ve školce a pak ještě další hoďka jízdy, ale třeba taky pro případy, že se dítěti udělá špatně a musí si ho někdo vyzvednout. Představa, že jsme oba nejméně 40 km vzdálení a ještě uvázneme v zácpě (s čím zakladatelko do budoucna taky počítej i ráno - v kolik musíš být v práci? Cesta+převlékání ve školce+ zácpa+ min. 40 km vidím tak na dvě hoďky min :lol: ).

Kdyby si alespoň jeden z Vás našel práci poblíž vesnice, byla by vesnice myslím fajn, řešením, ale aby všichni z rodiny dojížděli minimálně 40 km dvakrát denně se mi moc nepozdává, tudíž bych volila zřejmě svůj byt v Praze.

• Citovat
  • Upravit
101466
20.10.13 15:53

@Markéta240 No, z nabízených možností mi vychází ten barák… protože 2+kk je pro rodinu naprd a pokud nepůjdeš do hypotéky teď, tak ji pak hned tak nedostaneš.
Akorát bych uvažovala o tom, zda je barák na tu správnou stranu od Prahy s ohledem na místo, kde pracuješ, ono totiž 30 km do Prahy je pohodička, ale abys pak nemusela ještě přes půlku Prahy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8594
20.10.13 16:18

@Markéta240 Ahojky, my jsme to řešili před rokem a půl a ted to řešíme zase :-) Takže:

Šly jsme z 1+1 za 8 000 v Brně do 2+1 v Brně za 10500,–, nyní se nám rodinka opět zvětší a budeme situaci řešit opet, ted již snad na trvalo a to tak, že se budeme stěhovat do svého a měli jsme to udělat hned. Stejně to budete jednou řešit! V nájmu bejt do 50ti a platit cizím lidem jejich hypo a pod…jasně, budete bez peněz a bydlení je ohrožené, ale pokud je hypúo kolem 5-7 tis, to se dá ve dvou lidech s dítětem podle mě vyšašit vždy ;) Neboj. Ale co se týče lokality, tak bacha na to, my jsme to řešili strrašně moc, jak veká vesnice, jak daleko, jaká dostupnost. DOšly jsme prostě k tomu, že obec musí mít cca 1000 obyvatel, proptože ve vesnicích o 200lidech je to pro mlaou rodinu s děttma podle mě k nežití a taky, pokud jsi společenská, cceš mít školku blízko, kolem nějaké jiné mladé lidi a taky bys nepohrdla kulturním životem ve svim, tak na uplnou dědinku nechoď. My odmítli dva úžasné domy prostě proto, že byly v hrozných prdelích..promysly to..já bych ve vesmici kde je další nejmladší dítě 10tileté sama na mateřské jako jediná mladá ženská nevydržela,. Vadilo by mi to.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24998
20.10.13 16:22

@Markéta240
Zvážila bych jednu ZCELA ZÁSADNÍ věc:
Jsme s manželem městští nebo venkovští lidé?
V případě, že očekáváš, že budeš mezi lidma, dojdeš si s kočárkem pěšky nakoupit a z přírody ti stačí vypustit děcko na místní hřiště, případně navštívit přilehlý park, vol možnost 2. vlastní malý byt v Praze
V případě, že Ti nevadí být mimo civilizaci, chceš většinu dne trávit na zahradě nebo v domě, vol možnost 1.dům dál od Prahy
Nad možností 3.podnájem bych vůbec neuvažovala. Vzhledem k poplatkům jsou to vyhozené peníze. Šla bych do toho pouze v případě, že bych věděla, že zanedlouho dostanu větší příjem peněz.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ncc1701
20.10.13 17:01

Ja bych koupila vlastni maly byt, ale to proto, ze k vesnicim nemam vztah. A pak ta casova narocnost na dojizdeni… V Praze jsem zila a toto take resila.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1

• (4.8) + 10 recenzí

Roborock S5 Max